Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Djeca bi da ih se više pita za mišljenje, no ne vjeruju da će to nešto promijeniti

U školi nemaju zadovoljene osnovne uvjete, poput toplog obroka
21. studenoga 2018. u 21:23 3 komentara 99 prikaza
Učionica
Foto: Armin Weigel/DPA/PIXSELL

– Djeca u Hrvatskoj pokazuju razumijevanje za odrasle, a odrasli pokazuju određene razine razumijevanja za djecu. Važno je stoga poticati međusobnu komunikaciju – kazala je jučer na konferenciji za medije pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u povodu Međunarodnog dana prava djeteta i 15. obljetnice postojanja instituta pravobraniteljice za djecu.

Osnovna škola Pravobraniteljica za djecu I vjeroučitelje treba provjeriti, to mora obaviti škola kao i za sve nastavnike

Neki nemaju toplog obroka

Tom su prilikom predstavljeni i rezultati istraživanja “Participacija djece u sustavu odgoja i obrazovanja“, koje su od rujna 2017. do lipnja 2018. proveli znanstvenici s Edukacijsko-rehabilitacijskog i Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom dr. sc. Ivane Jeđud Borić. A u istraživanju je sudjelovalo 2720 učenika i 461 nastavnik ili stručni suradnik iz 41 škole (21 osnovna i 20 srednjih).

– I odrasli i djeca zadovoljni su svojim školama, a nezadovoljni preopterećenošću nastavnim sadržajima i obvezama. Učenicima to stvara stres, a nastavnicima osjećaj da su svedeni na administratore. Usto, djeca često navode da u školi nemaju zadovoljene neke osnovne uvjete, poput toplog obroka, ali i tople vode i toaletnog papira, a upozoravaju i na to da se neki nastavnici ponašaju grubo ili vrijeđaju.

ISTRAŽIVANJE OTKRILO Školovanje u Hrvatskoj nije besplatno: Evo koliko studente i učenike dodatno stoji svaki mjesec

Iako i djeca i odrasli smatraju da je pravo djece na sudjelovanje u školi iznimno važno, djeca ipak nemaju dojam da njihovo mišljenje može dovesti do promjena u školi ili utjecati na ishod nekih odluka. Rijetko ih se uključuje u raspravu o relevantnim temama jer odrasli često misle da za to nisu kompetentna pa je djeci to demotivirajuće. Učenici uglavnom najviše žele sudjelovati u školskim i razrednim projektima, a najmanje žele predstavljati svoj razred u vijeću učenika.

Naime, djeca znaju za vijeća učenika, ali ne i što ta vijeća rade te kojim se pitanjima i problemima učenika bave. I djeca i odrasli ta vijeća doživljavaju više formalnim tijelima koja nemaju utjecaja na odluke koje se donose u školi, a trebala bi zastupati mišljenja i interese djece – navela je Ivana Jeđud Borić dodajući i to da su djeca izrazila veliku potrebu da ih nastavnici sve doživljavaju i vole jednako jer su primijetila da nastavnici češće u obzir uzimaju mišljenja odlikaša, poslušnih i tzv. miljenika. Djeca žele više uvažavanja, ravnopravnosti i pravednosti u odnosu s odraslima.

Helenca Pirnat Dragičević Helenca Pirnat Dragičević Toleriraju se nesnošljivost, nacionalizam, rasizam, a te poruke djeca upijaju

Pravedno ocjenjivanje

Djecu bi na veće sudjelovanje u školi najviše potaknuli bolji odnosi s odraslima, i to pravednost u pristupu i ocjenjivanju, otvorenost odraslih, dobro raspoloženje i ljubaznost. Važno im je da se osjećaju sigurno i da ih ne bude strah iznijeti svoje mišljenje. Podrška odraslih, kao poticaj na participaciju, važnija im je od podrške vršnjaka.

– Djeca su nam rekla da vole i žele biti uključena, da žele biti pitana za mišljenje i odluke, ali i da ne vjeruju da će to nešto promijeniti. To je snažna poruka nama odraslima – zaključila je Jeđud Borić. 

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • vidum:

  Osnovni uvjet topli obrok!? Za 3-4 sata u školi? Ja sam svaki dan imao 6 ili 7 sati računajući i subotu. Ako sam išao popodne, onda bih ručao kod kuće, a večerao oko 9 naveče kad se vratim iz škole. ... prikaži još! Ako sam išao ujutro, na šnitu kruha namazao bih svinjske masti i malo posuo šećerom. Ručao bih oko 3 popodne po dolasku iz škole. Pitajte starije nastavnike i profesore koliko su znala djeca prije 30 ili 40 godina a koliko znaju danas.

 • vidum:

  Ne samo da me nitko ništa nije pitao, nego ni ja nisam smio ništa pitati. I sve je bilo u savršenom redu. Otkad su djeca postala gazde, a roditelji sluge, sve je otišlo kvragu, a natalitet nam je takav kakav ... prikaži još! jest.Djeca kad odrastu, ne žele prolaziti kalvariju koju su s njima prolazili i prolaze njihovi roditelji i stvaranje vlastite obitelji većini ne pada na pamet.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  djeca ne uče. tu staje svaka daljnja rasprava oko znanja i uspjeha u školi, pa onda i kasnije. kad ti je otac koji prijeti školi, učiteljima, glavni za bolje ocjene, ne trebaš se ni učiti. jer ti 'znaš', jedino učitelj ... prikaži još! te mrzi i ne želi ti dati bolju ocjenu. bez učenja nema znanja. oni koji misle da će djeca kroz igru naučiti više nego da stvarno zapnu i uče, neka im je sretno. naša djeca malo znaju i za to je krivo društvo.