Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETICIJA

Pobuna: pacijenti na Vrbanima ne daju svoju liječnicu

Ruža Frntić
Foto: Žarko BašićPIXSELL
1/6
13.05.2014.
u 12:00

Liječnica odlazi u mirovinu, medicinska sestra ostaje bez posla, a 2100 pacijenata bez skrbi

Zbog odlaska obiteljske liječnice na Vrbanima Ruže Frntić u starosnu mirovinu u studenom ove godine, 2100 njezinih pacijenata ostaje bez doktora. Problem je višestruk budući da Vrbani nemaju Dom zdravlja. Liječnica Frntić kao privatnica koja ima ugovor s HZZO-om od 1994., prvo je bila u zakupu, a potom je kupila stan od 90 četvornih metara i opremila ga uređajem za EKG i uređajem za magnetoterapiju. Zbog starosne mirovine morat će prekinuti koncesiju budući da zakon ne omogućuje prenošenje koncesija na druge osobe ili ustanove, a prema potpisanom ugovoru, morat će državi vratiti 10 posto vrijednosti ordinacije.

– Godinama se priprema Zakon o ustanovama koji predviđa mogućnost da se koncesije prenesu na ustanove. U tom slučaju ja bih mogla prenijeti svoju koncesiju na ordinaciju u kojoj bi se mogli zaposliti novi liječnici i ništa ne bi propalo. Ovako sva moja ulaganja u profesionalno usavršavanje i nabavu opreme nemaju smisla – kaže 64-godišnja liječnica Ruža Frntić. Na velikom su gubitku i pacijenti, koji su samoinicijativno počeli potpisivati peticiju da se njihovoj liječnici produlji rad, ali i da ordinacija opstane budući da u njoj radi i stomatolog.
– Ne znam što ću ako doktorica ode u mirovinu. K njoj dolazim na magnetoterapiju jer ne mogu hodati zbog bolova u koljenu. Na terapiju dolazim nakon telefonskog poziva, a u bolnici su me za prvi pregled naručili u listopadu – kaže dugogodišnja pacijentica Dragica Vojnović.

Foto: Žarko BašićPIXSELL

Dosad su potporu dala 222 pacijenta u tjedan dana. Ugasi li se ordinacija, bez posla će ostati i medicinska sestra, 53-godišnja Radmila Miličević, svjesna da će, unatoč 25-godišnjem stažu, teško pronaći novi posao. Iz Gradskog ureda za zdravstvo kažu da nisu dali pozitivno mišljenje da se koncesija produlji, no odluku mora donijeti ministar zdravlja Rajko Ostojić.
– Na Jarunu imamo šest timova obiteljske medicine, a na Srednjacima pet timova, što znači da je pokrivenost dovoljna. Cilj nam je ojačati domove zdravlja, a to je moguće smanjenjem broja koncesija – kaže Slavko Antolić iz Ureda za zdravstvo. Pacijenti moraju sami potražiti liječnika koji ima slobodnih mjesta te tražiti potvrdu, koju potom nose u HZZO.

Komentara 3

BN
beti ne
15:56 13.05.2014.

Doktorice, prepustite posao mladjima. Vas ulog isplacen je tromjesecnom glavarinom.sto je s ostalih 20 god ?

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:15 14.05.2014.

Tu se radi o posebno programu vlade "Ključ u bravu".

AN
Anasta
21:43 13.05.2014.

Problem je što se koncesija ne može ni dati ni prodati. Koncesiju čak niti svojem djetetu ne možeš ostaviti, a to dijete nema nikakve šanse za dobiti je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije