Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački parlament

Pitali smo bivše "zvijezde" Skupštine što misle o novom sazivu: Oporba se ulijenila, ali nisu bolji ni možemovci

storyeditor/2022-03-01/PXL_050219_23466675.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
02.03.2022.
u 19:24

Bivše “zvijezde” Gradske skupštine pitali smo kako ocjenjuju sadašnji saziv

S Milanom je bilo živahnije. Kažu to zastupnici prošlih saziva zagrebačke Skupštine koje smo pitali kako ocjenjuju novi saziv gradskog parlamenta, u kojem platforma Možemo! ima gotovo apsolutnu većinu.

– Zagreb Milana Bandića bio je specifičan i iz toga je proizlazila živahnost na sjednicama. Pokojni gradonačelnik često nije bio u sukobu samo s oporbom nego i sa svojim partnerima na vlasti – kaže Darinko Kosor, HSLS-ovac i nekadašnji predsjednik Skupštine u sazivu 2013. – 2017. Odlaskom Milana Bandića gradska se politika uvelike promijenila, dodaje.

Bave se ideologijom

– Pohvalno je što sada za gradonačelnika imamo čovjeka s dobrim namjerama, no s druge strane treba se zapitati posjeduje li sposobnost da nešto napravi. Prvih šest mjeseci to baš i ne pokazuju – smatra Kosor. Lijepih riječi za novu ekipu u Gradu nema pak Zlatko Hasanbegović, zastupnik prošlog saziva. Tomašević i ekipa pretjerano se bave ideologijom, smatra, a dosad se i nisu baš iskazali, čime su ispunili, dodaje Hasanbegović, sva njegova očekivanja. Sjednice gradskog parlamenta nije pratio. Radom novog gradonačelnika i gradskog parlamenta nije zadovoljan ni Slavko Kojić, novi predsjednik BM365 Stranke rada i solidarnosti, a ni Skupština, kako kaže, već dugo nije ono što je nekad bila.

storyeditor/2022-03-01/PXL_050219_23466675.jpg
1/4

– Kada sam 90-ih prvi put “ušao” u Skupštinu, saziv je bio intelektualno bolje kapacitiran od Sabora. U klupama su sjedili Stipe Mesić, Dražen Budiša, Joža Manolić... Uz njih sam ja bio “mali od kužine”, a među ovima danas sam akademik – smije se Kojić. Prema njegovu mišljenju, svaka je Skupština gora od one prethodne. Ukidanjem prava Skupštini da bira gradonačelnika, smatra Kojić, izgubila se nit pa sada služi samo kao tijelo za dizanje ruku. SDP-ovac Matej Mišić, potpredsjednik Skupštine u prošlom sazivu, primjećuje pak da se oporba jako ulijenila.

– Sjednice završavaju u jednom danu što pokazuje da oporba nema tu razinu aktivnosti kakvu smo mi imali u prošlom mandatu. I aktivnost oporbe izvan sjednica na nižoj je razini nego što je bilo prije. Puno manje otvaraju teme, održavaju konferencije, predlažu točke, sve je u manjem opsegu – primjećuje Mišić. To mu je čudno, dodaje, jer veći je dio oporbenih političara bio i u prošlom sazivu pa im neiskustvo nije opravdanje. Smanjenu aktivnost primjećuje i među skupštinarima platforme Možemo!.

– S jedne strane to je razumljivo jer sada sudjeluju u donošenju odluka, no očekujem da malo više sudjeluju. Ovako me podsjećaju na bivše vladajuće koji se nisu ni trudili ulaziti u rasprave, već su to prepuštali pokojnom gradonačelniku – iskren je Mišić. Za razliku od svog prethodnika, gradonačelnik Tomislav Tomašević više uvažava gradski parlament – smatra Mišić.

– Pozitivno je to što gradonačelnik i njegovi zamjenici sudjeluju na sjednicama od početka do kraja. Za razliku od njih, Milan Bandić nakon aktualca uvijek je imao nešto drugo “za delati” – ističe Mišić. Ono što izostaje, dodaje, konkretni su potezi u rješavanju gorućih gradskih problema poput obnove i otpada. S njim se slaže i bivša gradska parlamentarka i sadašnja saborska zastupnica stranke GLAS Anka Mrak-Taritaš.

Nespremnost i loše odluke

– U Gradu pa i u Skupštini pušu novi vjetrovi i drago mi je da su na scenu došli novi naraštaji. Međutim, oni na vlasti, kao i oni u oporbi, trebali bi jasnije artikulirati svoje stavove – rekla je. Novoj vlasti u gradu, kaže, nije nimalo lako, a prve dane od preuzimanja vlasti karakterizirali su nespremnost i loše odluke.

– Sjetimo se samo imenovanja u Holdingu i na Srebrnjaku. Neke druge stvari, poput ukidanja mjere roditelj odgojitelj, do čega je moralo doći, loše su iskomunicirane. Očekivala sam od platforme Možemo! malo veću spremnost i odlučnost – zaključuje predsjednica GLAS-a. •

Komentara 1

DU
Deleted user
21:17 02.03.2022.

Čovjek je genijalac . Maturirao u Ekonomskom obrazovnom centru u Zagrebu (SSS - ekonomist) ,a bio Saborski Predsjednik Odbora za gospodarstvo , član Međuparlamentarnih skupina prijateljstva . Bio je zamjenikom gradonačelnika Grada Zagreba (2000. – 2001.)....Predsjednikom HSLS ..i još puno,puno toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije