Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA SKUPŠTINE

UŽIVO Tomašević Rusak (BM365): 'U rječniku pod pojmom licemjerje su vaše slike'

Sjednica Gradske Skupštine Grada Zagreba
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/16
24.02.2022.
u 16:00

Zanimljive su teme danas na dnevnom redu

Osma sjednica Gradske skupštine počet će aktualnim satom, a nakon toga raspravljat će se, prema svemu sudeći, i glasati o više od 30 točaka od kojih je jedna od prvih prijedlog kluba zastupnika Bandić Milan 65 - Stranka rada i solidarnosti o stavljanju izvan snage Tomaševićeve odluke o ukidanju mjere roditelj - odgojitelj. A glasati bi se, među ostalim, trebalo danas i o prijedlogu zaključka o pokretanju postupka izrade provedbenih akata strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do kraja 2027., izvješću o izvršenju plana djelovanja Grada u području prirodnih nepogoda za 2021., prijedlogu ravnatelja Gavelle..., a cijeli dnevni red pratite ovdje.

16.22 Stanka je završila. Na prozivke oporbe Tomašević odgovara kako će oni riješiti problem otpada koji u 20 godina nije bivša vlast zajednom s HDZ-om.

- Nitko ne kaže da vrećice nisu dobro rješenje. Međutim, bez čipiranja i da se zna čiji je vlasnik, taj sustav neće biti održiv i isplativ - rekao je Mario Župan.

27.01.2022., Zagreb - 7. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Ivana Kekin. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

16.01 Stanka je do 16.20 sati.

16.00 Filipović je kazao kako je došlo do povrede poslovnika jer je vrijeđao zastupnicu Rusak. Goluža se s složio s Filipovićem i rekao da je to kranje neprihvatljivo.

15.50 Rusak je istaknula pak kako nije donešeno adekvatno rješenje za odvajanje otpada, već se stavlja naglasak na kazne stanovnika.

- U rječniku pod pojmom licemjerje su vaše slike. Govorite o poskupljenju, a s HDZ-om ste u 2018. izglasali odluku u kojoj je 50 posto bila veća cijena od one koju mi predlažemo sad i nije se primjenila jer ju je srušio Ustavni sud - odgovorio je Tomašević dodajući da su tada usto izglasali kazne.

27.01.2022., Zagreb - 7. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

15.10 Slijedi rasprava drugoj točci dnevnog reda Prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba. A točka je to koja izaziva najviše polemike među oporbenim zastupnicima. HDZ-ov Mislav Herman tvrdi kako je odluka neprovediva i neodrživa te moguće protuzakonita. 

- Prema zakonu je potrebno čipirati vrećicu i upariti s korisnikom što je finacijski neodrživo i neizvedivo - rekao je Herman.

Slaven Dobrović (Domovinski pokret) je istaknuo kako smatra da tih pravnih problema nema, ali da to treba pomnije provjeriti. Međutim, rekao je i kako tu postoji puno rizika te da nedostaje inzistiranje na odvajanje i prikupljanje biootpada.

- Treba podići disciplinu ljudi i dati im garanciju da je to sve skupa za zajedničku korist - objasnio je.

15.00 Završena je pauza za ručak. Zastupnici su se vratili u klupe iz kojih će se nadalje raspravljati i glasati od točkama dnevnog reda kojih trenutačno ima 33. Igor Peternel je podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika skupštine. Povučena je zato prva točka s dnevnog reda.

13.22 Zahtjev za još jednom stankom spojen je sa stankom za ručak, a sjednica se nastavlja u 15 sati.

13.21 Stanka je završila. 

- Želimo reći da smo kao stranka izgubili jednog zastupnika. Imamo problem kriterija. AKo smo kao opozicija napravili koalicijski dogovor o raspodjeli družnosti, onda mislimo da je to trebalo napraviti sada. Svi predsjednici oporbenih stranaka trebali su se zajedno dogovoriti o dužnostima. To se po starom običaju HDZ-a i BM365 dogovorilo telefonski, a i Most priključio. Tu smo stavljeni pred gotov čin - komentirao je Peternel.

Goluža se nadovezao kako je regirao tek kad je stjeran u kut.

- Most nema ništa protiv DP-a, ni Peternela, ali želi se da se pridržavamo svih procedura čak i kada ne idu u prilog - rekao je.

13.10 Klub zastupnika Domovinskog pokreta zatražio je stanku.

13.10 Stanka je završena nastavlja se sjednica s glasanjem i raspravom o točkama dnevnog reda. Prva točka o kojoj će se raspravljati je Prijedlog zaključka o razrješenju potpredsjednika i izboru potpredsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba.

12.45 Proglašena je četvrta stanka do 13 sati.

12.40 Treća stranka je gotova, trebala se nastaviti sjednica s glasanjem i raspravom o točkama dnevnog reda. 

24.02.2022., Zagreb - Sjednica Gradske Skupstine Grada Zagreba Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

11.56 Aktualac je završen. Stanka do 12.30 sati nakon čega kreće rasprava i glasanje o točkama dnevnog reda.

11.42 Lovro Marković (Most) kazao je kako ga zanima po kojim kriterijima se odlučuje koje su ugostiteljske terase i štandovi OPG-ovaca ocijenjeni kao "ruglo grada".

- Povjerenstvo za zakup javnih površina ima kriterije, a oni se mijenjaju. Popušta se dosta ugostiteljima jer hrpetina ostakljenih terasa nisu legalne. Manifestacije da, ali se ne može svaka lokacija pretvoriti u rezervni Dolac - objasnio je Tomašević.

11.25 Trpimir Goluža (Most) pitao je misli li Tomašević nastaviti gurati projekt odlagališta u Resniku unatoč otporima oporbe i građana.

- Ako imate bolju lokaciju koja zadovoljava zakonske uvjete, dajte bolju lokaciju kako bi obnova mogla krenuti - odgovorio je Tomašević.

11.20 Davorka Moslavac Forjan (SDP) uputila je pitanje direktoru ZET-a zašto svaki tramvaj na okretištu Dubrava kreće prije reda vožnje, odnosno zašto se ne drže voznog reda.

- Sustav je dinamičan. Dobivamo izvještaje svakodnevno, a pismeno ću vam odgovoriti detaljenije - rekao je Marko Bogdanović, direktor ZET-a.

24.02.2022., Zagreb - Sjednica Gradske Skupstine Grada Zagreba Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

11.10 Gordana Rusak (BM 365) kaže kako je brine neznanje o mikročesticama koje zagađuju zrak pri radu drobilice i da se o tome govorilo na tribini na Jakuševcu prije nekoliko dana. Zanimalo je hoće li se raditi analiza zraka i hoće li se sastati s Jakuševčanima oko drobilice.

- Već 20 godina prstom niste mrdnuli da zatvorite odlagalište. Imali ste spalionicu opasnu na Jakuševcu i požar, a niste ništa mjerili tad. Stvorili ste sustav gospodarenja otpada koji je neodrživ i sad kad krenemo to mijenjat se javljate da ste zabrinuti za zdravlje građana? Radimo sve da dovedemo u red sustav gospodarenja otpadom i promijenimo sve što vi trebali, a niste u 20 godina - rekao je Tomašević.

- Da smo ostali na vlasti, Jakuševec bi bio zatvoren, vi ste Jakuševec proširili - dodala je Rusak.

11.06 Zastupnica Lucija Topolovec (BM 365) je kazala kako Tomašević uzima zasluge za projekte poput obnove OŠ Miroslava Krleže te da su učenici pušteni u školu bez kvalitetnih uvjeta za rad i zašto ne misli o sigurnosti učenika.

- Dok sam preuzeo vlast, radovi su počeli, a niti jedan projekt nije bio prijavljen za sufinanciranje iz Fonda solidarnosti. Vladao je potpuni kaos. Otvorili smo školu nakon konzultacije s roditeljima i nastavnicima koji su rekli da bi radije da krenu s radom, nego da budu beskućnici. Ako uvjeti nisu zadovoljeni, pošaljite inspekciju - rekao je Tomašević.

11.00 Nenad Matić (Zelena lista) kazao je kako su zagrebački proizvođači samodostatni u pogledu proizvodnje jagoda. A postavio je pitanje hoće li se 23. Dani jagoda održati u Zagrebu i održati sastanak s OPG-ovcima. 

- Manifestacije će ići i dalje, a o lokaciji štandova će se odlučivati transparentno. Prošli su dani podnajama lokacija - rekao je gradonačelnik.

24.02.2022., Zagreb - Sjednica Gradske Skupstine Grada Zagreba Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

10.50 Nenad Predovan (BM 365) uputio je pitanje Tomaševiću zašto nije spomenuo pokojnog gradonačelnika Milana Bandića na otvorenju žičare koji je, kako kaže, bio najodgovoriniji za njezinu izgradnju, odnosno je li ga namjeravao spomenuti u napisanom govoru kojeg na kraju nije čitao.

- Moj govor je bio balansiran iz perspektive svega onog što sam mislio i govorio o projektu.  Prešuti sam puno toga negativnog i okrenuo se prema budućnosti - govori Tomašević. Predovan mu je na to kazao kako je za žičaru i druge Bandićeve projekte tražio sustavnost, ali da "prva sustavnosti u onome što predlaže nema". 

- Ako vam ovaj moj govor koliko nesustavno se radio projekt žičare, onda ne znam. Opet se vraćam u prošlost. podnio sam kaznenu prijavu zbog povećanih radpva na žičari koje ni dan danas nitko ne može obajsniti iz Gradske uprave. Mi nikad nećemo povratiti cijenu žičare zbog ogromnih operativnih troškova - odgovorio je Tomašević.

10.40 Glasalo se da se izostavi točka 11., odnosno Prijedlog zaključka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi (na 15/8189 dijela z.k.č. 7241/1 k.o. Sesvete novo, odnosno novoformirane z.k.č. 7241/33 k.o. Sesvete novo nastale prijavnim listom br. 1 za zemljišnu knjigu RN 175/2021 k.o. Sesvete, kao javnog dobra u općoj uporabi). Prijedlog nije prihvaćen. Nadalje se glasa hoće li se prihvatiti točke po hitnom postupku. 

Na dnevni su red tako uvrštene sve pristigle točke po hitnom postupku, odnosno Prijedlog zaključka o razrješenju potpredsjednika i izboru potpredsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, Prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba, Prijedlog odluke o lokaciji nekretnine za privremeno skladištenje materijala od uklanjanja i/ili građevnog otpada nastalog kod obnove zgrada oštećenih potresom, Prijedlog zaključka (o donošenju izmjena i dopuna Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba 2018. - 2023.), Prijedlog zaključka o razrješenju članova Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreba, Prijedlog zaključka o razrješenju člana i imenovanju člana Upravnog vijeća Zagrebačke filharmonije, Prijedlog zaključka o razrješenju člana i imenovanju člana Upravnog vijeća Kulturnog informativnog centra.

Prihvaćen je dnevni red većinom glasova.

27.01.2022., Zagreb - 7. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

10.30 Nekoliko klubova zastupnika traži da se točka o odvajanju komunalnog otpada, odnosno Prijedlog odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zagreba, "skine" s dnevnog reda jer, među ostalim, nije dobila pozitivno mišljenje na sjednici Vijeća gradske četvrti Peščenica - Žitnjak.

- Ovo što se sad događa nije se nikad događalo. Da više do 10 zastupnika raspravlja o točkama. Pola 11 je, a mi nismo izglasali još ni dnevni red. Odluka o prikupljanju otpada je bila na raspravi mjesec dana. Imali ste mogućnost da o ovoj odluci se raspravlja na čak tri različita odbora. Imamo zakonske rokove koje trebamo poštivati i želimo što prije krenuti u realizaciju s ovom odlukom. ne možemo više čekati jer 20 godina nije napravljeno ni jedno odlagalište otpada - kazao je gardonačelnik Tomislav Tomašević.

10.11 Druga stanka je završila. Raspravlja se o uvođenju sedam hitnih prijedloga na dnevni red. 

9.53 - Protiv smo tog hitnog postupka budući da se nije sastala cjelovita oporba. Protivim se ovom prijedlogu - kazao je Peternel nakon prve stanke.

9.00 Zastupnici su se okupili u vijećnici te je pročitan zahtjev oporbe da se smjeni Igora Petenera (Domovinski pokret) s mjesta potpredsjednika skupštine, nakon čega je proglašena stanka od pola sata. 

Komentara 5

DA
Daisy55
15:24 25.02.2022.

A zakaj bude sad cijena odvoza otpada dva put veća nego za Bandića? Vi ste zbilja nemožemovci koji su samo mislili da mogu.

TM
trade_mark
11:47 25.02.2022.

bravo gradonačelniče, začepi usta kriminalcima!!

DU
Deleted user
15:01 25.02.2022.

Istina jako smeta kradezeovce i ljubitelje velikogb. Zagreb se cisti. Zato smo birali ovu ZG vladu i podrzavamo ih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije