Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborna utrka za ZG

Otvorene sve političke karte u bici za stolice u gradskoj Skupštini

Milan Bandić (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
03.05.2013.
u 12:00

SDP-u i HDZ-u, za razliku od HSLS-a, Bandića i laburista, nositelji lista nisu i kandidati za gradonačelnika

Karte su sada posve otvorene i utrka za Zagreb počinje. Svi pretendenti na fotelje u zagrebačkoj Skupštini predali su svoje liste s kandidatima za skupštinare i otkrili adute kojima će loviti glasove birača.

Bez iznenađenja

Koalicijske liste SDP-a i HDZ-a, kao ni ona HSLS-a i njegovih partnera te laburista zapravo ni po čemu nisu iznenadile. Sve su redom “partijske” liste, sastavljene od stranačkih članova i koalicijskih partnera. Na listama SDP-a i HDZ-a, za razliku od laburista, HSLS-ova saveza i liste Milana Bandića, nositelji nisu kandidati za gradonačelnika, dakle Rajko Ostojić i Margareta Mađerić, nego šefovi gradskih organizacija, odnosno Davor Bernardić i Andrija Mikulić. U slučaju SDP-a možda je Bernardićeva nominacija za nositelja liste posljedica njegove navodne pasivnosti u kampanji za euroizbore jer je bio optužen da je zagrebački SDP odgovoran za gubitak tih izbora pa ga se sada želi mobilizirati za lokalne izbore. A možda i naribati, ne ostvari li lista odgovarajući uspjeh. Kada je riječ o HDZ-u, Mikulića se možda kao novoizabranog šefa zagrebačke organizacije želi promovirati pa zato nosi listu. Milan Bandić, s druge strane, ponudio je najzanimljiviju i najzvučniju listu za gradsku Skupštinu. Kada se odmakne estrada i sport, mora se priznati da je na svoju stranu uspio pridobiti renomirane liječnice, odvjetnice poput Vide Demarin, Ljubice Matijević Vrsaljko... Ipak, treba priznati i da su ta zvučna imena razbacana po listi i zapravo samo mamac jer će od sve “estrade” u Skupštinu eventualno ući Ana Stavljenić Rukavina, Sandra Perković, Vida Demarin i Davor Štern. Maestralno je pak odigrao sa Stavljenić Rukavinom, ministricom zdravstva iz Račanove vlade kojoj je pak Rajko Ostojić, Bandićev protukandidat, bio zamjenik. Bandić je na listi angažirao i neke kandidate sklone HDZ-u poput Sandre Švaljek, bivše ravnateljice Ekonomskog instituta, koja je bila savjetnica HDZ-ovoj premijerke Jadranki Kosor. Kandidat za predsjednika Skupštine mu je pak Davor Štern koji je koketirao s HDZ-om i čak figurirao kao kandidat za gradonačelnika kojeg bi ta stranka podržala. Bio je i predsjednik NO-a Ine u vrijeme mandata Jadranke Kosor. Odabirom tih ljudi potpiruje priče da je zapravo on, a ne M. Mađerić, kandidat HDZ-a s kojim će ta stranka najvjerojatnije koalirati nakon izbora. Svojom listom pokazao je da mu je iznimno stalo osvojiti i zagrebačku Skupštinu, a ne samo još jedan gradonačelnički mandat budući da bez većine u Skupštini nema stvarnu moć. U to se uvjerio u posljednjem mandatu kada je neprestano ratovao sa SDP-ovom većinom u gradskom parlamentu.

Dvostruka pobjeda

– Ova lista jamac je da ćemo u svibnju ove godine u Zagrebu dvostruko pobijediti. Usto je lista dokaz da imamo sposobne ljude u stranci i koaliciji koji će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti napretku Zagreba u svim područjima – uvjeren je pak Rajko Ostojić koji je u bitku za Zagreb ubačen u “zadnji tren” budući da je vrh SDP-a smijenio Davora Bernardića koji je navodno preloše kotirao uz Bandića. HDZ-ova lista za Skupštinu ne izaziva posebnu pozornost i čini se “partijskom” poput SDP-ove. Jedino široj javnosti poznato lice jest Ivica Kostović, bivši ministar znanosti i tehnologije, akademik i redoviti profesor na Medicinskom fakultetu. Začuđuje što je Jasen Mesić, kandidat za gradonačelnika na prošlim izborima, sada tek na 44. mjestu HDZ-ove liste. Jednako tako začuđuje i da je Jurica Meić tek 28. na SDP-ovoj listi budući da je riječ o “starom” SDP-ovu skupštinaru.

>> Na Bandićevoj listi i Sandra Perković i Ivana Brkljačić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije