Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Od danas se o javnoj rasvjeti u metropoli ne brine nitko

Ugovor s tvrtkom koja obavlja poslove održavanja javne rasvjete ne može se tek tako produljiti, već je na vrijeme trebao biti raspisan javni natječaj kojim bi se tražila tvrtka koja će to raditi
17. listopada 2018. u 09:34 8 komentara 3136 prikaza
Rasvjeta
Foto: Borna Filic/PIXSELL

O javnoj se rasvjeti od danas u metropoli ne brine nitko. Ugovor koji je za taj posao dosad s Gradom imala tvrtka Elicom istječe upravo 17. listopada, a jučer je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo odluku Skupštine kojom je propisano da ga gradonačelnik sam, odnosno da o tome ne pita predstavničko tijelo, može produljiti.

Zaštitari ne dopuštaju radnici da poprave pokretne stepenice u Importannneu SPOR OKO POPRAVKA Policija i zaštitari ponovno pred Importanneom zbog pokretnih stuba

Odluka o takvoj “moći” donesena je na prošloj sjednici, a zastupnicima je predstavljena kao “usklađivanje sa zakonom”. Sad je upravo zakonodavac tu odluku poništio jer “nikakvo to usklađivanje nije bilo”. Ugovor s tvrtkom koja obavlja poslove održavanja javne rasvjete ne može se tek tako produljiti, već je na vrijeme trebao biti raspisan javni natječaj kojim bi se tražila tvrtka koja će to raditi.

– Trebalo je to učiniti još u kolovozu, kad je zakon donesen – rekao je Tomislav Stojak iz HNS-a, a Renato Petek iz Naprijed Hrvatska istaknuo je da je Grad očito želio produljiti ugovor s Elicomom. U Gradu kažu da im nije jasna odluka Ministarstva jer nije obrazložena.

>> Pogledajte što građani misle o obnovi rotora 

SEZONA TERASA
Hrvatski grad kafića: Da ih obiđete sve trebalo bi vam 14 dana. I svaki dan treba sjesti u 14 kafića...
A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
 • demokršćanin:

  Bandić se posvađao sa kumom pa nema tko održavati javnu rasvjetu.Traži se jedan drugi kum koji će to obavljati.

 • glavaticro:

  pa tko još vjeruje u te fore?? daj odmah posao kumu , svi znamo zašto je to tako...

 • Avatar ZNG91
  ZNG91:

  Koja kontradiktornost HNS-ovaca i njihovog ministarstva koje donosi odluke suprotne Zakonu. Prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu održavanje javne rasvjete je komunalna djelatnost, a komunalna djelatnost ne može prestati niti na trenutak. Što bi se dogodilo da uslijed kvara veći dio ... prikaži još! metropole ostane u mraku, a ministarstvo kaže da to nitko ne smije popraviti do odabira novog izvoditelja (što se sukladno propisima može otegnuti na nekoliko mjeseci, pa čak i godina - natječaj, žalbe, rješavanje žalbi, itd.) ??? Čak se ne mora dogoditi niti nešto tog razmjera, može primjerice samo automobil (što se događa vrlo često) srušiti rasvjetni stup na nekoj važnijoj prometnici po kojoj recimo vozi i tramvaj. I što tada? Nitko taj stup ne smije odspojiti i maknuti i u gradu će biti krkljanac? Ne samo da je ova čisto politička odluka van svake pameti, nego je i izravno u sukobu sa zakonom.