Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

VIDEO Pogledajte kako izgleda zgrada na kojoj je napukao zid. Stanari: Rušili su zidove kako se kome svidjelo

Na izvid je pozvan i statičar Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je utvrdio kako zasad ne postoji točka oštećenja na fasadi koja bi mogla biti opasna
10. kolovoza 2019. u 10:21 49 komentara 48366 prikaza
Zgrada u Kranjčevićevoj
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/19

Prava drama odvijala se u petak navčere oko pola devet kada je policija alarmirala Javnu vatrogasnu postrojbu grada Zagreba o mogućem urušavanju zgrade u Kranjčevićevoj ulici na broju 36 na zagrebačkoj Trešnjevci. Na terenu su bile brojne službe, a statičar Građevinskog fakulteta utvrdio je kako zasad ne postoji točka oštećenja na fasadi koja bi mogla biti opasna.

Napuknuo zid zgrade u Kranjčevićevoj u Zagrebu Policija i vatrogasci na terenu Napuknuo zid zgrade u centru Zagreba: 'Prizor me zastrašio i pobjegla sam brže-bolje'

Iz Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba doznajemo da su operativci s terena u Kranjčevićevoj povučeni oko 2,33 sati. Vatrogasci su izvršili podupiranje fasade sa drvenom građom. Policija je pozvala građevinskog statičara da provjeri situaciju. Na trenu je bilo pet vatrogasnih vozila s 15 oprativaca.

Video: Zgrada u Kranjčevićevoj

"Nisu nas evakuirali, no nije nam svejedno. Problem je u prizemlju i na prvom katu gdje su se rušili zidovi kako se kome svidjelo. Sasvim sigurno je to utjecalo na statiku zgrade te dovelo do padanja cigle s fasade", ispričao je jedan od stanara za Vijesti.hr.  

Bandić obišao zgradu

"Radi oštećenja pročelja stambene zgrade u Kranjčevićevoj ulici 36 te zbog potencijalne opasnosti za prolaznike i promet zatvoren je dio Ulice Božidara Adžije. U najkraćem roku pristupit će se sanaciji, osigurati siguran koridor za prolazak pješaka te stvoriti pretpostavke za uspostavu uobičajenog cestovnog prometa", poručili su iz Holdinga.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jutros je obišao zgradu u Kranjčevićevoj. 

Urušavanje zgrade u Kranjčevićevoj | Autor : Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nitko nije ozlijeđen

"Tijekom događaja nije ozlijeđena niti jedna osoba niti je bilo ugrožavanja druge imovine. U petak, 9. kolovoza oko 20 sati zaprimljena je dojava da u Kranjčevićevoj ulici s zgrade pada fasada. Dolaskom do mjesta događaja utvrđeno je da je došlo do odvajanja fasade s vanjskog zida zgrade te su pozvani vatrogasci da osiguraju mjesto događaja.

Mjesto događaja je ograđeno i osigurano te je radi sigurnosti građana i imovine Adžijinom ulicom od rotora u pravcu sjevera do Ogrizovićeve ulice bio obustavljen promet od 20.05 do 8.30 sati. Danas tijekom dana po stručnim službama će se nastaviti sanacija nastalog oštećenja", izvijestili su danas ujutro iz PUZ-a.

"Prema zaprimljenoj informaciji od Vatrogasnog operativnog centra Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, danas je u 20.30 sati od strane PU zagrebačke stigla dojava stanara stambene zgrade na adresi Kranjčevićeva ulica 36 u Zagrebu, kako je došlo do napuhnuća vanjske fasade na njihovom objektu koja je obložena ciglom. Dolaskom na teren, djelatnici PUZ-a procijenili su da postoji opasnost od urušavanja i zbog toga je zatvoren dio Kranjčevićeve ulice od rotora na križanju s Adžijinom ulicom prema istoku te se pristupilo podupiranju fasade od strane djelatnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba", priopćili su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

VIDEO: Napuknuo zid zgrade u Kranjčevićevoj

Ističu da je na izvid pozvan i statičar Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je utvrdio kako zasad ne postoji točka oštećenja na fasadi koja bi mogla biti opasna pa će slijedeće izvješće s uputama za daljnje postupanje biti danas priopćeno od strane građevinske inspekcije koju jučer navečer Ured nije uspio kontaktirati.

Na terenu su prisutni djelatnici PU zagrebačke, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama koji su cijelu noć dežurali.

Požar lokaliziran Drama u Grubišnom Polju: Urušila se čelična konstrukcija, gorjele lako zapaljive tekućine

- Šetala sam kvartom s kćerima koje imaju dvije godine, prizor me zastrašio i pobjegla sam brže-bolje - priznaje Ivanka Negić koja u susjedstvu stanuje već nekoliko godina. Ipak, netko od njezinih susjeda, vidjevši prizor na zgradi s koje se počeo urušavati dio fasade, odlučio je pozvati policiju, koja je teren pozvala iz vatrogasce.  Zagrebačka je policija, kao i vatrogasci, potvrdila kako se radi samo o padu dijela fasade.

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • vorda400:

  To kad "majstori" bez problema slušaju gazdine želje da se dobije više prostora Na dosta zgrada su likovi izrezali nosive zidove koji samo čekaju malo jači potres pa da vidite sranja

 • Avatar Dumen
  Dumen:

  preuređivanjem lokala oštećena je statika cijele zgrade

 • Zthr2000:

  Kod nas se i statika mjeri tisućama eura