Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki samoborčanin

Ni dan danas 'Još Hrvatska ni propala' zahvaljujući njemu

Ferdo Livadić tamburaši
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
08.01.2014.
u 12:55

Danas je 135. obljetnica smrti znamenitog skladatelja, ilirca i glazbenika Ferde Livadića, jednog od najslavnijih građana Samobora. Na stihove Ljudevita Gaja skladao je 1833. melodiju Još Hrvatska ni propala, koja je s vremenom postala najslavnija hrvatska budnica

Velik je danas dan za ljubitelje glazbe i kulture općenito u Samoboru, jer je jubilarna, 135. obljetnica smrti Ferde Livadića, hrvatskoga skladatelja, glazbenika, ilirca. Punim imenom Ferdo Wiesner Livadić, rođen je u Sloveniji, 30. svibnja 1799. u Celju, a svojim je djelovanjem zadužio hrvatsku nacionalnu kulturu.

Kako je naslijedio imanje u samoboru u tom se gradu, kao i u Zagrebu, školovao, te se i glazbeno obrazovao u Samoboru. Studirao je u Grazu pravo, istodobno i glazbu, i to kod Beethovenova poznanika Anselma Hüttenbrennera, a u Štajerskoj se i afirmirao kao violinist i pijanist, kasnije i skladatelj.

U Samoboru se družio s velikanima ilirskog preporoda, u njegovu dvorcu boravili su i Ljudevit Gaj, Petar Preradović, Vatroslav Lisinski, Stanko Vraz, koji su ondje zacijelo dobivali i inspiraciju za svoj društveno-politički i umjetnički rad. Sam Livadić, angažiran u istraživanju narodnoga glazbenog blaga, 1833. je skladao budnicu Još Hrvatska ni propala (prvotno naslovljena kao Horvatov sloga i zjedinjenje). Bio je to zapravo prijateljski "projekt" - tekst je potpisao vođa iliraca Ljudevit Gaj, a Livadić je stvorio lirske melodije, aranžiran i folklornim elementima, pa se smatra i začetnikom narodnog stila u hrvatskoj glazbi.

Budnica je uskoro, uz svoj zanosan i motivirajući sadržaj (a u čemu su prste, jasno, imali autori Ljudevit i Ferdo), postala i svojevrsna himna Ilirskoga pokreta, a danas je sigurno i najslavnija naša budnica. Livadić je skladao oko 250 djela kroz 40 godina rada, ima tu komornih i klavirskih skladbi, a među 180 solo pjesama nalazi se ponajviše hrvatskih, no ima i slovenskih i njemačkih.

Samoborčani su po svome zaslužnom sugrađaninu, koji je dvaput čak i bio gradonačelnik, nazvali osnovnu glazbenu školu, tamburaški orkestar, njegov dvorac, jednu kavanu i hotel, te natjecanje mladih glazbenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije