Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKI URED ZA REVIZIJU:

'Ne poštuje se radno vrijeme, a proračunski novac se troši nenamjenski'

26.06.2013., Zagreb - Jos svega par dana ostalo je do 30. lipnja kada istice rok za podnosenje zahtjeva za legalizaciju bespravnih gradjevina. Kako bi gradjanima olaksao predaju papira zagrebacki je gradonacelnik Milan Bandic produzio radno vrijeme pisarn
Foto: Marko Prpić/PXSELL
1/2
26.01.2015.
u 15:00

Zagrepčani su Uredu poslali čak 50 primjedbi na nepravilnosti, a 22 poslao je sam gradonačelnik

Nepoštivanje radnog vremena, prekoračenje zakonski dopuštenog broja prekovremenih radnih sati, nenamjensko korištenje proračunskog novca i zapošljavanje na radna mjesta mimo pravilnika samo je dio primjedbi na koje su tijekom 2014. gradsku vlast upozorili Zagrepčani.

Od ukupno 84 pristiglih zahtjeva gradskom Uredu za reviziju, 50 su ih poslali građani, 22 gradonačelnik, po dvije Državno odvjetništvo i Ministarstvo financija, dok su ostale prijave došle od gradskih zastupnika, gradskih ureda i policije.

– Konkretne primjedbe i što je u kojoj utvrđeno nismo u mogućnosti dati s obzirom na to da su izvješća upućena gradonačelniku i drugim tijelima državne uprave koji odlučuju o daljnjoj upotrebi – kazao je pročelnik Mirko Herak.

Osim kontrole koja je provedena nakon dojava o nepravilnosti, Herak je kazao da su i sami proveli unutarnju reviziju gradskih tijela i ustanova. Tako je provjeren rad u pet osnovnih i pet srednjih škola, sedam centara za kulturu te pet domova za starije i nemoćne osobe. Kontrola je bila i u uredima za prostorno uređenje, poljoprivredu, obrazovanje i hitne situacije.

Sumnjiva javna nabava

– Znatni nedostaci utvrđeni su u postupcima objave planova nabava i registara ugovora o javnoj nabavi te sporazuma proračunskih korisnika, osiguranja naplate vlastitih prihoda pojedinih proračunskih korisnika, evidentiranja vlastitih prihoda te specificiranja radova i usluga u pojedinim ugovorima o javnoj nabavi ili računima – kazao je Herak. Da je javna nabava stalna boljka, svjedoči i podatak da se donedavno zajednička javna nabava za Grad i Holding ponovno razdvajaju. Tako će Grad ponovno imati svoju koja se preselila na Velesajam, dok se Holdingova seli u prostore na Autobusni kolodvor.

Najviše pak posla imala je sportska inspekcija koja se od 2013. godine nalazi pod kapom Kontrolnog ureda. Sportski inspektori tako su tijekom 2014. proveli 94 nadzora i to 44 u sportskim klubovima, 41 u sportskim savezima, 7 u fitness-centrima i dva u trgovačkim društvima. Utvrđeno je da se najčešće radilo mimo statutarnih odredbi, da zaposlene osobe nisu imale adekvatnu stručnu spremu, da nisu upisani u registar sportskih djelatnosti te da su nastupili natjecatelji unatoč zdravstvenoj nesposobnosti.

Nepravilnosti u sportu

Doneseno je 13 rješenja kojima se zabranio rad osobama koje ne ispunjavaju zakonske uvjete, naređeno je poništavanje odluka donesenih protivno aktima saveza, a fitness-centrima naređen je upis u registar sportskih djelatnosti.

– Izdana su dva prekršajna naloga klubovima i odgovornoj osobi jer su u natjecanjima sudjelovale osobe bez odgovarajuće zdravstvene sposobnosti. Prekršajnom sudu podneseno je pak deset optužnih prijedloga protiv sportskih udruga i odgovornih osoba zbog neupisa u registar sportskih djelatnosti te angažiranja osoba za obavljanje poslova trenera koji ne ispunjavaju zakonske uvjete – istaknuo je Herak.

>>Građane “probude” komunalni problemi, škole, vrtići i igrališta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije