Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Ne plaćaju Vrbovčani, Goričani... Ukinite cestarinu i Jaskancima

Put u metropolu, poručuju iz inicijative, stajao bi ih 20 kuna manje
09. listopada 2020. u 08:02 1 komentara 1629 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kada se autom upute na posao ili u školu u glavni grad, imaju dvije opcije. Poći mogu “starom karlovačkom” ili autocestom A1. Oni koji se odluče za prvu rutu, proći moraju Donji Desinec, Klinča Sela, Pavučnjak, Rakov Potok i Gornji Stupnik da bi došli na cilj, no krenut će otprilike u isto vrijeme kao i mnogi od 15.000 stanovnika, koliko ih živi u Jastrebarskom. Jaskanci dobro znaju što tada slijedi: moraju se oboružati strpljenjem. Jer jutarnje gužve nisu za one tankih živaca pa se neki ipak odluče poći autocestom. No taj će put platiti do-datnih 20 kuna. Odnosno, deset u jednom i deset u drugom smjeru.

'Švercanje' kroz naplatnu postaju VELIKI PREKRŠAJ VIDEO Pogledajte kako se 'švercaju' kroz naplatne kućice bez plaćanja

Toliko, naime, košta cestarina za vožnju od Zagreba do Jastrebarskog za motorna vozila s dvije osovine, visine do 1,90 metara. A usto su, kažu, uz stanovnike Ivanić-Grada i okolice, jedini u Zagrebačkoj županiji koji nemaju besplatan pristup glavnom gradu. Odlučili su stoga Jaskanci pokrenuti nezavisnu inicijativu prikupljanja potpisa za ukidanje naplate cestarine na postajama Donja Zdenčina i Jastrebarsko, i to za stanovnike tog grada te općina Krašić i Klinča Sela.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 06.10.2020., Jastrebarsko - Michael Sharp i Zorica Puskaric Samija pokrenuli su peticiju da se ukine naplata cestarine na cvorovima Jastrebarsko i Zdencina. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

– Ukidanje cestarine na tim naplatnim postajama ne samo da bi olakšalo putovanje stanovnicima Jaske do glavnog grada, nego bi to bio primarni korak u sprečavanju demografske erozije, a potaknulo bi i gospodarstvo na području Jastrebarskog, Krašića, Klinča Sela i Pisarovine, posebice u sektorima turizma, ugostiteljstva, drvne industrije, lovstva... – kaže Michael Sharp koji je uz Zoricu Puškarić Šamija i Snježanu Agostini jedan od inicijatora ideje.

Potpise su počeli prikupljati nekidan putem interneta i u 24 sata prikupili ih više od 700, a zbog onih koji nisu računalno “potkovani”, odlučili su otići i na teren pa će tako štandove postaviti na frekventnijim lokacijama u gradu.

– Bit ćemo ispred pošte u Ulici kralja Tomislava u petak od 9 do 18 sati te u subotu do 14 sati, ali i na jaskanskom sajmištu 12. listopada do podneva. Onima koji su lošeg zdravstvenog stanja omogućili smo i dolazak na kućnu adresu – ističe Sharp pa dodaje da su radi što većega odaziva tiskali i plakate koje će postaviti po Jastrebarskom i okolici. Potpise će prikupljati sve do 23. listopada, a onda ih planiraju dostaviti Zagrebačkoj županiji, odnosno županu i Skupštini na raspravu, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskim autocestama, Autocesti Rijeka – Zagreb, Gradskom vijeću i Poglavarstvu Jastrebarskog te općinama Krašić, Pisarovina i Klinča Sela. I nadaju se pozitivnom ishodu.

– Da je moguće ukinuti cestarinu, vidi se, među ostalim, iz primjera kad su naplatne kućice pomicane zbog trgovačkog centra u Rugvici. Ima još niz dionica autoceste na kojima se ne naplaćuje. Nema naplate na 25 kilometara dionice od Dugoga Sela do Zagreba, bez nje se dolazi i do Zaprešića i Velike Gorice, a ne postoji čak ni na 85 kilometara od Vrbovca do glavnoga grada. Besplatna je i dionica od Rijeke do Križišća, jednako kao što prolaz kroz tunel Sv. Ilija kod Makarske ne plaća lokalno stanovništvo, iako postoji alternativni pravac. Za lokalno je stanovništvo besplatna i mostarina prema Krku – nabraja Sharp. Inicijativa, napominje, nije povezana ni s jednom političkom opcijom, već je plod želje da se učini pomak u kvaliteti života u njihovu kraju i apel da se “izravna” nejednakost u odnosu na ostale stanovnike županije.

 | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 06.10.2020., Jastrebarsko - Michael Sharp i Zorica Puskaric Samija pokrenuli su peticiju da se ukine naplata cestarine na cvorovima Jastrebarsko i Zdencina. Naplatna postaja Jastrebarsko. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Je li ukidanje naplate moguće provesti te pod kojim uvjetima, iz Autoceste Rijeka – Zagreb (ARZ), pod čijom su koncesijom dionice od metropole do Rijeke, nisu jasno odgovorili. Istaknuli su tek da se visina cestarine utvrđuje ugovorom o koncesiji koji su sklopili s Republikom Hrvatskom te da vrijedi do isteka njegova roka, osim ako se ne mijenjaju bitne odredbe.

– ARZ se ugovorom obvezao da će za lokalno stanovništvo i dnevne migracije nastaviti primjenjivati beneficirane tarife pod istim uvjetima koji su bili početkom koncesije te za novoizgrađene dionice predložiti modele u skladu s mogućnostima sustava koji budu u upotrebi. U prilog tome kao oblik plaćanja uvrštene su mjesečne i godišnje karte vezane za dionice i automobile po povlaštenim uvjetima – poručili su.

Nextbike Otvorili je prekjučer Jaska ima prvu, ali i jedinu garažu za električne bicikle u Hrvatskoj Radovi U SURADNJI JE KLJUČ Jaskanska renesansa stvorila temelje zelene budućnosti grada koji je magnet za ulagače bebe Jastrebarsko NEMA STRAHA za budućnost Baby boom u Jaski: Svaki treći dan ovdje stiže jedna beba
Muškarac plače
RAZOTKRIVENA OBITELJSKA TAJNA
Uzeo mobitel svoje djevojke i užasnuo se otkrićem: 'Moj sin je ustvari moj ujak'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • spanerx:

    Samo me interesira gdje je ta autocesta "od Vrbovca do glavnog grada dužine 85 km"???