Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža s placa

Najjeftiniji na Dolcu - kupus, mrkva i luk. Evo prijedloga za njihovu pripremu

02.02.2017., Zagreb - Najjeftiniji proizvodi na trznici Dolac.   Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
07.02.2017.
u 08:36

Toplijim danima unatoč, Zagrepčani nisu odustali od zimske hrane. Pa se uz kupnju obično čuje i pokoji inovativan recept

Hrana siromaha.

Bilo bijelo ili crveno, glavica domaćeg zelja oduvijek se smatrala najjednostavnijom namirnicom. No pridjev “siromašan” nikako se ne može staviti uz jela koja se mogu napraviti od ovog povrća.

Zelje ili kupus ovih je dana top namirnica na zagrebačkim tržnicama. Toplijim danima unatoč, Zagrepčani nisu odustali od zimske hrane. Pa se uz kupnju obično čuje i pokoji inovativan recept, uz klasične kontinentalne krpice sa zeljem koje se nađu na zagrebačkom stolu barem jednom u zimskim danima. Pribjegli su Zagrepčani jeftinijem povrću na gradskim tržnicama, tako i ovoj sezonskoj namirnici, ne želeći iz novčanika izdvajati 25 kuna za glavicu salate, jednako kao i za brokulu, blitvu ili paprike.

Poriluk je najbolji uz janjetinu

Nije da taj novac nemaju, ali 25 kuna za povrće iz principa, mrmljaju, neće platiti. Prihvatljivo im zato šest do 10 kuna, koliko će platiti glavicu zelja.

– Gledaju na cijenu, itekako. Bitno je kupcima i odakle zelje stiže pa s odobravanjem kimaju kad čuju da ga donosimo svakih nekoliko dana iz mjesta kod Vranskog jezera blizu Pakoštana – kaže Milan Dopuđ.

Recepte koji se mogu raditi od njihovih namirnica prepušta majci koja s njim radi na štandu na Dolcu. Restano zelje, bilo kiselo ili svježe, najradije pripremaju Zagrepčani, i to dinstano na špeku i luku. A najbolji za dinstanje, kaže Milan Dopuđ, upravo je luk pogačar koji prilično dobro “ide” na njihovu prodajnom mjestu. Za njega kupac mora izdvojiti sedam kuna po kilogramu. Fina su i dinstana jela na mladom poriluku, koji se na Dolcu može naći za istu cijenu kao i pogačar.

– Treba ga samo narezati na tanke fetice, a najbolje ide uz janjetinu na kockice, koja se samo ubaci u padelu, dodati krumpir i nema bolje spize. Još kad se zalije litrom crnog vina, di ćeš bolje – opisivao je prodavač s dalmatinskim naglaskom gospođi kojoj je punio vrećice svojim proizvodima. Dodati ga se može sitno nasjeckana u paprikaše i druge umake s lukom u podlozi, odvratila mu je gospođa.

– A znam ga poslužiti i svježeg kao salatu, na primjer, s kuhanim grahom ili može zamijeniti gljive u nekom jelu, idealan je i za pripremanje složenaca... U svakom slučaju, pravi je zimski izvor vitamina – nastavlja nizati kulinarske prijedloge. Kupci će rado koju kunu, kažu prodavači na najvećoj zagrebačkoj tržnici Dolcu, odvojiti za mladu mrkvu po šest ili ciklu za osam kuna.

– U pučkoj medicini cikla je lijek za krv, njome se liječi slabokrvnost, ali i niz drugih bolesti. Ciklom se može liječiti i nizak tlak jer ga uspješno regulira. Sok cikle snižava visoku tjelesnu temperaturu. Radi boljeg okusa, u naribanu ciklu ili sok može se umiješati sok od mrkve. Najbolja je tamnije crvena, duguljasta cikla – govori prodavačica iz Turopolja.

Prodaje se do pet kilograma

Krumpir pak kupuju i oni koji nisu vični u kuhinji. A najlakše ga je ispeći u pećnici. Na Dolcu se prodaje za tri kune.

– To je najsitniji koji imamo. Onaj malo veći je četiri kune – kaže Čedomir Puškar koji krumpir uzgaja na svom OPG-u pokraj Siska. No prošlo je vrijeme kad su kupci dolazili po čitave vreće. Sada uglavnom uzimaju od jednog do pet kilograma. Jedan od razloga je i što teško nose više od toga. Jer doći na Dolac automobilom i nije baš najpraktičnije rješenje.

– Imam i crveni i bijeli krumpir. Smatra se da je jedan namijenjen pečenju, a drugi kuhanju, no kod mojih sorti to nije bitno jer sadrže jednak postotak vode – kaže Čedomir Puškar. •

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
05:52 10.02.2017.

Kakav ,, siromah,, - siromak velimo mi Hrvati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije