Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na našem chatu ljudi iz kvarta dogovaraju i kave

Maja Baturić i Monika Damjanović izradile aplikaciju o Novom Zagrebu s događanjima, e-knjižnicom, kartom...
11. veljače 2019. u 19:44 3 komentara 1323 prikaza
Maja Baturić i Monika Damjanović napravile su aplikaciju za praćenje aktualnosti za Novi Zagreb
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kad je u Novom Zagrebu predstava, izložba ili utakmica, gdje se nalazi najbliži dom zdravlja i koje su najnovije odluke gradskih četvrti? Sve to može se pronaći na mobilnoj aplikaciji nazvanoj “GČ NZ”, što je skraćenica od “Gradska četvrt Novi Zagreb”. Izradile su je apsolventica ekonomije i samouka programerka Monika Damjanović te vijećnica Gradske četvrti Novi Zagreb – istok Maja Baturić. Uključile su u nju i e-knjižnicu, a osim za primanje obavijesti, softver se može koristiti i za slanje prigovora, žalbi ili pak pohvala na stanje u novozagrebačkim kvartovima. Aplikacija, naime, ima chat sustav putem kojeg se korisnici njezinim voditeljicama mogu požaliti na sve što im u susjedstvu smeta. One će te poruke zatim proslijediti vijećima gradskih četvrti ili mjesnim odborima.

Most slobode Most slobode Zagreb napokon počinje s obnovom mostova

– Ako je netko primijetio da su, primjerice, ljuljačke u parku potrgane, mogu to poslati nama, a mi ćemo uputiti kamo treba na daljnje rješavanje – objašnjava Monika Damjanović. Ideja je, kažu autorice, da se putem chata organiziraju zajedničke kave na kojima bi se nalazili građani i u neformalnoj atmosferi razgovarali o tome što bi mogli učiniti za bolji život u Novom Zagrebu.

– Bio bi to prijateljski razgovor između susjeda, uz koji će se družiti i komentirati stanje u kvartu, bez stranačkih opredjeljenja, bez ikakva pritiska – naglašava Maja Baturić.

Aplikacija sadrži i interaktivnu kartu na kojoj su označeni svi javni sadržaji i servisi, poput adrese liječnika, bazena ili tržnice. Zasad su obilježene lokacije samo za istočni dio Novoga Zagreba, no ubrzo će biti dodani i svi važni sadržaji za zapadni.

– I sama sam stanovnica Novog Zagreba, živim u Dugavama, a kao nezaposlena imala sam vremena i odlučila se uključiti u lokalne aktivnosti. Htjela sam napraviti nešto čime mogu doprinijeti zajednici – objašnjava M. Damjanović zašto se upustila u programiranje koje je trajalo oko godinu dana, dok M. Baturić dodaje da su zajedno htjele izraditi platformu na kojoj građani Novog Zagreba mogu pronaći sve što im treba na jednom mjestu.

Noj Francelj glavna atrakcija zagrebačke špice Neobičan prizor Otišao u šetnju: Noj Francelj iz Ljubljane glavna atrakcija zagrebačke špice

Aplikaciju je u dva tjedna, otkako je puštena online, skinulo oko 250 ljudi, a reakcije su pozitivne. Formirale su i Facebook stranicu “Mobilna aplikacija GČ Novi Zagreb”, na kojoj je postavljen link putem kojeg se aplikacija može skinuti na pametne telefone.

Pogledajte i video: Noj Francelj glavna atrakcija zagrebačke špice

Umjetna oplodnja
PROMO
Umjetna oplodnja: Deset pitanja i odgovora za parove koji žele bebu

A1 izdvaja za Vas