Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijatelji životinja

Na Jelačić-placu podijelili kolače obojane u veganske boje

Foto: Prijatelji životinja
1/4
02.11.2021.
u 12:32

Zastave, fontane i paviljon te edukativni štand s kolačima na Trgu bana Jelačića za Dan veganstva

Ni kiša ih nije zaustavila obilježavanje Svjetskog dana veganstva te je u povodu toga udruga Prijatelji životinja častila Zagrepčane na Jelačićevom trgu veganskim kolačima i ukazivali na važnost veganske prehrane. Uz veganske kuharice, svi su prolaznici mogli dobiti korisne informacije o prednostima veganske hrane i savjete kako učiniti prvi korak prema zdravijoj i održivijoj prehrani. A noge su zaintrigirali i veliki edukativni panoi i slova riječi „vegan“.



Iz udruge objašnjavaju da je zastava nadahnuta očuvanjem prirode, ljubavlju, poštovanjem i suosjećanjem prema svim bićima, neovisno kojoj vrsti pripadaju.

„Zelena boja predstavlja kopnene životinje, plava vodene i zračne, dok je bijela simbol jedinstva. Slovo V početno je slovo riječi ‘vegan’, a obrnuta piramida simbol je sposobnosti svakog pojedinca da učini globalne pozitivne promjene", kažu.

Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Utemeljen je 1994. godine kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti biljne prehrane. Danas je veganski pokret u stalnom porastu i postaje nužan za opstanak na planetu.



"Veganstvo je važno za zaustavljanje klimatskih promjena i zagađenja okoliša, odnosno za stvaranje čistoga tla, vode i zraka, gladi u svijetu i nemilosrdnog trošenja pitke vode i obradivih površina, odnosno za stvaranje održivosti za ovu i buduće generacije, ali i nastanka novih pandemija, odnosno za miroljubivu poljoprivredu bez neprirodnih praksi. Spriječilo bi se izumiranja vrsta i sječe prašuma, odnosno za stabilizaciju bioraznolikosti, pogibelji od bolesti srca i krvnih žila te drugih bolesti današnjice, odnosno za povratak prirodnoj biljnoj prehrani koja daje vitalnost i dugovječnost te patnje i smrti milijarda životinja koje pate u uzgoju i klaonicama, odnosno za stvaranje suosjećajnog odnosa prema svim bićima", zaključuju.
 

Komentara 2

ST
stefj
12:48 02.11.2021.

A, to su oni radi kojih se krči Amazona da bi se sadila soja...

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
10:22 03.11.2021.

Jedna ovca na pasnjaku na Velebitu , proizvede 3 janjeta i mlijeko , bez pesticida , uljq , goriva , mehanizacije i GMO sjemena , dotle Vegani jedu GmO soju uzgojenu s pesticidima , zbog koje je iskrcena Amazona ,, a prinos po hektru je 10 000 kg , vise se mesa i mlijeka ovce proizvede na hektaru pasnjaka a jesti soju ili janjetinu nijr isto , ni energetski ni mineralno , za vitamine tu je mladi luk , kapulica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije