Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mladi umjetnici oslikavaju fasade gradskih objekata

Volim sirovije crteže, no za Dom umirovljenika radim veseliji motiv – o dvojcu koji si maše
08. rujna 2012. u 13:00 2 komentara 107 prikaza
'07.09.2012., Zagreb - U okviru Muzeja ulicne umjetnosti, street artisti oslikavaju zidove ulica.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Šest mladih umjetnika – umjetnički kolektiv R2D2, Oko, Vanja Trobić, Stipan Tadić i Miron Milić do sutra uređuju zidove gradskih objekata u sklopu akcije “Lice s plakata” koju Kvartura održava u sklopu Muzeja ulične umjetnosti, a središnje događanje je u Sigetu.

Kritiziraju društvo

Akcija problematizira anonimnost domaćih umjetnika, naročito mlađih, te potpunu neprisutnost umjetnosti u svakodnevnici Zagrepčana što za posljedicu ima – nepostojanje snažnog tržišta umjetnina koje bi im omogućilo opstanak. Projekt kritizira i masovne medije, marketinšku industriju jer zaposjedaju javne prostore dok se umjetnost zanemaruje, a muzeji i galerije zjape prazni što je ujedno i kritika stanja našeg društva. The Hungry Wolf iz R2D2 posljednje tri godine ukrašava javne površine – za ovu priliku uređuje vanjski zid Doma umirovljenika na Donjim Sveticama. Umirovljenike je oduševio izborom veselih boja. Dok je crtao, stalno su ga zapitkivali što radi i kumili da se urede i ostali zidovi jer ih smetaju uvredljivi grafiti.

– Crtam dva muškarca koji se ne poznaju, no dolaze iz iste šume, sjede na udaljenim krovovima i mašu si – pojasnio je 19-godišnji The Hungry Wolf kojemu se jučer otvorila izložba crteža u Centru za kulturu Peščenica. Ulična crtačica Oko uređuje panoe kod Dinamova stadiona, a njezina kolegica s Akademije likovnih umjetnosti, slikarica Vanja Trobić uređuje zid Centra mladih Ribnjak.

– Iako primarno slikam, volim street art i s MUU-om surađujem još od 2010. To je odlična prilika za mlade jer radimo na velikoj površini, štedimo na platnu, a dobili smo i boju za fasadu. Ujedno promičemo vlastiti rad i dajemo do znanja da postojimo. Veseli me potpuna sloboda u stvaranju – kaže ta vedra 24-godišnjakinja.

Neposredna komunikacija

Akademski grafičar 32-godišnji Miron Milić aka Bezum oslikava trafostanicu u Gajnicama. Crta autoportret ispod kojeg će pisati: “Danas trafostanica u Gajnicama, a za 30 godina loše uvezana monografija...”

I on kao i Vanja na projektu s MUU-om sudjeluje od početka, veseli ga pozitivna reakcija djece koji ga gledaju dok crta, a ima i onih koje osvoji njegov rad pa požele upisati Školu primijenjene umjetnosti i završiti Akademiju. Kaže da upravo zbog toga vrijedi raditi na ulici, zbog neposredne komunikacije s publikom.

Elipso

  • LILLIT:

    Lijepo je, ali nemojte pretjerati!!!! I molim ne na kulturnu bastinu!!!

  • vekica:

    Dugave su lijepo oslikali...vjerujem da ni ove slike neće posramit crtače!