Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Mirogoj se širi, a uredili smo i počivalište Oca domovine

Počinje dogradnja arkada, prema zamisli Hermanna Bolléa i projektu Marijana Hržića, kaže direktor Patrik Šegota
29. listopada 2020. u 09:33 4 komentara 1614 prikaza
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Fotografije potresom devastiranog Mirogoja koje su prije sedam mjeseci punile portale i novine nisu nikoga ostavile ravnodušnim. No unatoč svim nedaćama, na tom se groblju, kao i na drugima u Zagrebu, i dalje zdušno radi. Za uređenje infrastrukture, nabavu vozila i ostale opreme ove je godine, kaže Patrik Šegota, direktor Gradskih groblja, izdvojeno 40 milijuna kuna, a što se točno radilo i kako će izgledati zagrebačka posljednja počivališta objašnjava u intervjuu.

Cijene uoči Sisveta Evo koliko ćete platiti cvijeće i svijeće na groblju, a koliko na tržnicama

Kako su zagrebačka groblja preživjela potres u ožujku?

Potres je ostavio za sobom velike štete na kapitalnim objektima na grobljima, pogotovo na Mirogoju gdje su oštećene arkade i crkva Krista Kralja, kao i oko šest tisuća grobova, grobnica i nadgrobnih spomenika. Sve je to pred Gradska groblja stavilo i dodatne zadaće na evidentiranju oštećenja i izradi planova za njihovo saniranje u idućim godinama. Radi zaštite tih spomenika svjetske kulturne baštine obavljeni su konzervatorski radovi, provedeni izvidi statičara i konzervatora, kao i na grobovima koji su spomenici kulture pod zaštitom. Čeka nas jako puno posla kako bismo zaštitili, obnovili i sačuvali za budućnost naš Mirogoj kao nacionalno kulturno dobro i simbol Zagreba. Uz to započinjemo proces dogradnje mirogojskih arkada, prema izvornoj zamisli Hermanna Bolléa i projektu arhitekta Marijana Hržića. Bit će to veliki građevinski pothvat, a proširenje groblja suvremenom arhitektonskom interpolacijom uvažavajući zatečenu spomeničku arhitekturu postat će novi element u slici Zagreba.

1 / 11
27.10.2020., Zagreb - Gradsko groblje Mirogoj. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Obnova će trajati godinama, no što se u međuvremenu radi na zagrebačkim grobljima?

Najviše je učinjeno na Mirogoju, gdje je kod upravne zgrade uređeno parkiralište za više od stotinu vozila, uključujući 17 mjesta za taksije i osobe s invalidnošću. Uz to je obavljen i cijeli niz hortikulturnih radova. Orezane su grane drveća i raslinja, a uz ceste i staze postavljene su nove klupe i koševi. U krematoriju je pak u završnoj fazi ugradnja nove kremacijske peći, a uskoro slijedi i redoviti godišnji remont ostalih. Uz uređenje okoliša i pristupnih putova, napravljeno je dosta tehničkih unapređenja na pratećim sadržajima koja bi trebala osigurati efikasniji rad. U tijeku je i gradnja dvaju polja, 35 i 35a, na kojima će u kolumbarijskim nišama biti mjesta za oko četiri tisuće urni. Završetak tog zahtjevnog zahvata očekuje se u lipnju.

Bjelovar. Od danas je obavezno nošenje maski na grobljima ususret Svim svetima COVID redari bit će i grobari, a angažirat će se i civilna zaštita

Radi li se što i na Miroševcu?

Ondje je obnovljeno više od 5500 kvadrata asfaltnih površina, zamijenjeno je više od kilometar rubnjaka i stotinu metara dotrajalih kanalica. Razvedena je i nova vodovodna mreža na površini oko ulaza, a upravna zgrada i mrtvačnica dobile su priključak na plinsku mrežu. Uređuje se i 7500 kvadrata okoliša na ulazu u groblje i oko križa u Aleji hrvatskih branitelja, kod spomenika. A uređuje se i zajednička kosturnica.

Markovo Polje | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I Markovu Polju potrebna je obnova.

Ondje je temeljito obnovljena mrtvačnica. Uz novi krov obnovljeno je i pročelje, a uređeni su i odarnica, koja je sad klimatizirana, te ispraćajni prostor. I tu smo uredili više od tri tisuće kvadrata asfaltnih površina, a zamijenjeno je 520 metara kanalica i 700 metara rubnjaka. Uredili smo i okoliš te postavili sustav za automatsko navodnjavanje nasada, kao i nove klupe i koševe uz staze.

Blagdan Svih svetih Molitvenik Znate li zašto palimo svijeće na grobljima

Što je s ostalim, manjim grobljima?

Na groblju u Šestinama uređeni su grob i spomenik dr. Anti Starčeviću, kao i spomenik palim borcima Narodnooslobodilačke borbe. Posljednje počivalište Oca domovine bilo je prilično zapušteno pa se Grad simbolično odužio tom velikanu, znajući da Zagrepčani, ali i turisti, rado posjećuju njegov grob. A postavljena su i dva jarbola sa zastavama Republike Hrvatske i Grada Zagreba. I na većini ostalih groblja u Zagrebu i okolici uređeni su okolišni prostori, sanirana oštećenja na putovima i stazama, postavljene nove ili zamijenjene dotrajale parkovne klupe, a na grobljima u Cerju, Lučkom i Vugrovcu ugrađena su nova zvona.

Zagreb: Građani u obilasku groblja uoči Uskrsa | Autor : Marko Lukunic/PIXSELL Foto: Marko Lukunic/PIXSELL 05.04.2020., Sestinsko groblje, Zagreb - Gradjani u obilsaku groblja uoci Uskrsa. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Jesu li gradska groblja dobila još što osim novog izgleda?

Valja istaknuti nabavu novih osam električnih vozila koja će mnogim građanima olakšati obilazak grobova, a bit će od pomoći i djelatnicima.

Zagreb: Goblje Mirogoj noću na dan Svih svetih sve na jednom mjestu Evo kako će na blagdan Svih Svetih biti organiziran prijevoz i pristup grobljima

Za blagdan Svih Svetih deseci tisuća Zagrepčana posjetit će svoje pokojne. Kako u ovim danima mogu ostati sigurni?

Naši su zaposlenici opremljeni novom radnom odjećom i zaštitnom opremom. Uz to, uprava Gradskih groblja na svim je lokacijama osigurala propisane mjere zaštite građana i djelatnika od mogućeg prijenosa zaraze pri posljednjem ispraćaju pokojnika. Sve građane koji će ovih dana pohoditi groblja pozivamo na oprez i pridržavanje epidemioloških mjera.

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
 • Avatar drug Joža
  drug Joža:

  Ako se netko probudio iz inducirane kome...Gradska groblja su 2020. poskupila tzv. godišnju grobnu naknadu za 100%, znači ako je netko 2019. dobio uplatnicu 150 kn u 2020. dobio je za isti grob uplatnicu 300 kuna. Hej 100% !?! Paa ... prikaži još! lako je tako biti "uspješan",. Kako ga nije sram? Gdje nađu te likove? E, da u "Stranci rada i rodijačke solidarnosti"

 • Avatar joj.jao
  joj.jao:

  Koja je svrha ovog plaćenog članka? Šegota je Bandićev uhljeb s diplomom iz BiH i naravno član njegove BM365 stranke. Diigao je grobne naknade ove godine 100% da bi imali što krasti a ove "radove" rade Bandićevi kumovi. Dno dna kriminala.

 • Beskucnik:

  Sva groblja , biljeze porast proizvodnje , prihod i rast BDP preko svakog plana , zato im treba dati plaketu HGK , poduzetnik godine , za inovacije i napredak u tehnologiji ,Hrvatska se ne treba bojat buducnosti kraj ovakvih groblja