Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Evo kako će na blagdan Svih Svetih biti organiziran prijevoz i pristup grobljima

Provjerite koje su propisane epidemiološke mjere...
23. listopada 2020. u 19:52 3 komentara 3805 prikaza
Zagreb: Goblje Mirogoj noću na dan Svih svetih
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Uoči blagdana Svih Svetih, Grad je izdao upute kako će se u danima oko 1. studenog odvijati promet prema grobljima, koji je raspored javnog prijevoza te kojih se epidemioloških mjera stanovnici metropole moraju pridržavati budući da je u tijeku epidemija koronavirusa. Groblja su otvorena za posjetitelje na blagdan i dan nakon njega do ponoći, a u nastavku donosimo više detalja.

Čazmatrans Za 1900 učenika Žalba pauzirala natječaj, ali su riješili prijevoz za mjesec dana

Privremena regulacija prometa u zonama glavnih gradskih groblja, provoditi će se od sutra do 2. studenog, ovisno o pojedinim grobljima. Stroži režim ograničenja prometa provoditi će se 31.10 i 1.11. u zoni groblja Mirogoj, dok će se u zoni ostalih provoditi samo na blagdan Svih svetih. Ostalim danima će vrijediti blaži režim. Pristup u zone zabrane i ograničenja prometa biti će omogućen samo vozilima ZET-a, autotaksi vozilima, vozilima invalida i vozilima s posebnom dozvolom, sukladnopostavljenoj regulaciji prometa.  Osim signalizacije prometnim znakovima, promet će dodatno regulirati i djelatnici MUP, PUZ, I. Postaja prometne policije, te djelatnici prometnog redarstva Grada.

Građani obilaze zagrebačko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih | Autor : Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL 01.11.2019., Zagreb, Mirogoj - Gradani obilaze zagrebacko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

ZONA MIROGOJ

Od subote do petka 30. listopada., i 2. studenog.,od 7.30 do 21 sati:
- Uvodi se zabrana prometa motornim vozilima osim redovnih autobusnih linija ZET – a, autotaksi vozila i vozila s posebnom dozvolom Mirogojskom cestom od Remetske ceste do rotora i Alejom Hermana Bollea.
U subotu 31.10 i nedjelju 1. studenog, od 7.30 do 21 sati:
- zabrana prometa uspostaviti će se u Aleji Hermana Bollea, Mirogojskom odRockefellerove do Aleje Hermana Bollea, te  Remetskom cestom i Kamenitim stolom, za sva vozila osim vozila ZET-a, autotaksi vozila i vozila s posebnom dozvolom. Prijevoz autobusima: biti će iz Bijeničke ulicom Hermana Bollea do polaznog stajališta kod mrtvačnice i Mirogojskom u povratku, a autobusi za Krematorij će se zaustavljati na izmještenom autobusnom stajalištu redovnih linija na Remetskoj cesti, te će nastaviti Mirogojskom preko Remetske do Krematorija. Promet autotaksi vozila:
- do Mirogoja biti će dozvoljen samo iz smjera Mirogojske i ulicom Hermana Bollea u smjeru Bijeničke.
- autotaksi vozilima koja dolaze iz smjera Krematorija i idu prema jugu zabranjeno je skretanje lijevo prema arkadama na Mirogoju, već moraju ići ravno Mirogojskom prema Zvijezdi.
- autotaksi vozila i vozila s posebnom dozvolom moći će se kretati Remetskom od Mirogojske do južnog ulaza u parkiralište kod Krematorija te kroz parkiralište prema sjeveru, a vozila iz pravca sjevera (Kameniti stol) moći će ući samo na sjeverni ulaz parkirališta.

Hodočašće Blagdan je Velike Gospe. Znate li što se točno danas obilježava?

 ZONA KAPTOL

Od sutra do 30. listopada i  2. studenog, od 7.30 do 21.00 sati:
- uspostavit će se zabrana prometa u Ulici Kaptol - osim vozila ZET-a, autotaksija i dostave.
U subotu 31 listopada i nedjelju 1. studenog , od 7.30 do 21.00 sati:
- uvodi se zabrana prometa u Ulici Kaptol svim vozilima - osim vozila ZET-a.
- uvodi se jednosmjeran promet u ulici Nova Ves, od Vrančićeve do Degenove, u smjeru prema jugu. Lijevo skretanje iz Ribnjaka u Degenovu biti će zabranjeno.

Bill Gates AMERIČKI MILIJARDER Gates dao crnu prognozu: 'Ljudi bi još godinama mogli živjeti pod mjerama, samo je jedan izlaz'

ZONA SREBRNJAK
U subotu 31. listopada i nedjelju 1. studenog, od 7.30 do 21.00 sati:
- uvodi se zabrana prometa Bijeničkom od Srebrnjaka do Laščinske kbr.144, te Laščinskom, od Laščinskog Borovca do Bijeničke.
- Jednosmjeran promet uvodi se u Bijeničkoj, od Aleje Hermana Bollea do Srebrnjaka, kao i u ulici Srebrnjak od Bijeničke do kružnog toka na Petrovoj.
- Desno skretanje iz kružnog toka kod Petrove u ulicu Srebrnjak biti će zabranjeno za sav promet osim vozila ZET-a.
- Zabranjuje se parkiranje na Bijeničkoj od Aleje Hermana Bollea do ul. Srebrnjak.

VEČERNJI TV Medak o stišavanju glazbe u kafićima: Ponižavaju nas, ako ne umremo od virusa umrijet ćemo od gladi

ZONA MIROŠEVEC

Od subote, 24. 10. do petka 30. 10. 2020 i u ponedjeljak 2.11.2020., od 7.30 do 20.00 sati:
- uvodi se zabrana prometa u Aleji tišine osim za vozila ZET-a i autotaksi vozila.
U nedjelju 1.11.2020., od 07.30 do 20.00 sati:
- Zabrana prometa uvodi se u R. Kolaka od Ljubijske do Grižanske, u Grižanskoj, od ul. Mirka Deanovića do Rudolfa Kolaka, Novačkom od Potočke do ulice Pesteri, u Aleji tišine, Mirnojulici, Mramornom prilazu, u zoni raskrižja Oporovečka, R. Kolaka,  Grižanska, te na raskrižjima svih ulica koje izlaze na Grižansku između Malekove i R. Kolaka, osim za vozila ZET-a,autotaksi vozila i  vozila s posebnom dozvolom.

Zagreb: Goblje Mirogoj noću na dan Svih svetih | Autor : Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL 01.11.2019., Zagreb - Svetkovina Svih svetih na groblju Mirogoj i upaljeni lampasi tijekom noci. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

ZONA MARKOVO POLJE

Od subote, 24. 10. do petka 30. 10. 2020 i u ponedjeljak 2.11.2020., od 7.30 do 20.00 sati:
- uvodi se jednosmjerni promet u Aleji Mira u smjeru istoka (od Zlatarske u smjeru Vugrovečke)
za sva vozila osim ZET-a.
U nedjelju 1. 11. 2020. od 06.00 do 20.00 sati:
- uvodi se zabrana prometa Vugrovečkom od Varaždinske do groblja Markovo polje i u Aleji
mira. Pristup u zone zabrane i ograničenja prometa biti će omogućen samo vozilima ZET-a, TAXI, vozilima invalida i vozilima s posebnim dozvolama.

Rijeka: Veliki broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus RIZIČNA PODRUČJA Ugledni institut stavio Zagreb i Međimurje na crvenu listu, evo što to znači za građane

B. POSEBNA ORGANIZACIJA PRIJEVOZA PUTNIKA

Već od 23.10. pa do 2.11.2020. godine prema zonama glavnih gradskih groblja MIROGOJ, MIROŠEVEC I MARKOVO POLJE, kao i manj im lokalnim grobljima, linije javnog gradskog prijevoza putnika biti će prema potrebi pojačane s dodatnim kapacitetima. Na dan 1.11.2020., primjenjivati će se posebna organizacija prijevoza prema glavnim gradskih grobljima, osim groblja Mirogoj gdje će se posebna organizacija provoditi u dane 31.10 i 1.11.

B.1. PROMJENE I PRILAGODBE U TRAMVAJSKOM PROMETU
U subotu 31.10.2020. godine tramvajski promet će se odvijati po voznom redu za subotu uz uvođenje linije 8 sa 5 voznih redova.
U nedjelju 1.11.2020 na blagdan Svih svetih. tramvajski promet će se odvijati po nedjeljnom voznom redu, a na tramvajskim linijama broj 4, 6, 7, 8, 11, 12, 14 i 17 prometovat će veći broj vlakova u odnosu na nedjeljni vozni red.

ŠEST LINIJA Samobor uvodi besplatan javni prijevoz

B.2. POSEBNA ORGANIZACIJA AUTOBUSNOG PRIJEVOZA ZET-A

 GROBLJE MIROGOJ

Na dane 31.10 i 1.11.2020. godine od 8.00 do 21.00 sati uspostavljaju se izvanredne autobusne linije broj 199 KAPTOL – MIROGOJ i KAPTOL - MIROGOJ – KREMATORIJ. Ulazak putnika u autobuse za Mirogoj i Krematorij obavljati će se:
- na Kaptolu na ulaznim stajalištima redovnih autobusnih linija,
- na Mirogoju ispred mrtvačnice,
- na Krematoriju 20 metara južnije od pješačkog prijelaza koji se nalazi kod ulaznog stajališta redovne autobusne linije Kaptol – Mirogoj – Krematorij, Izlazak putnika obavljati će se:
- Na Mirogoju ispred glavnog ulaza u groblje,
- kod Krematorija biti na izlaznom stajalištu redovne linije,
- na Kaptolu biti će na izlaznom stajalištu redovnih linija.
- za smjer iz pravca Krematorija u Remetskoj cesti kod kućnog broja 1. Na dane 31.10 i 1. 11. 2020. godine od 8.00 do 21.00 sati ukidaju se redovne autobusne linije broj 106 Kaptol – Mirogoj – Krematorij, 201 Kaptol – Kvaternikov trg.

Građani obilaze zagrebačko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih | Autor : Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL 01.11.2019., Zagreb, Mirogoj - Gradani obilaze zagrebacko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Na dane 31.10 i 1. 11. 2020. godine od 8.00 do 21.00 sati redovna autobusna linija broj 105 Kaptol
- Britanski trg mijenja trasu i prometovati će za smjer iz grada: Kaptol – Zvonarička - Degenova – ulica Medveščak - Gupčeva zvijezda – Vrančićeva, te dalje svojom redovnom trasom, a za smjer u grad ide svojom redovnom trasom. Ulazak i izlazak putnika, u smjeru Britanskog trga će se obavljati i u Vrančićevoj ulici (u zoni raskrižja s Medvedgradskom ulicom).

Na dane 31.10 i 1. 11. 2020. godine od 8.00 do 21.00 sati redovna autobusna linija broj 226 Kaptol
- Remete - Svetice i 203 Svetice –Vinec - Kaptol skraćuju se do Krematorija, a u slučaju nemogućnosti prolaza linije će se skratiti do Remeta, odnosno Vineca. Na dane 31.10 i 1. 11. 2020. godine od 8.00 do 21.00 sati uspostavlja se izvanredna autobusna linija broj 297 KVATERNIKOV TRG – SREBRNJAK. Autobusi će se usput zaustavljati samo na stajalištu Srebrnjak/Petrova ulica. Ulazak putnika u autobuse na Srebrnjaku obavljat će se u zoni raskrižja Bijeničke ceste s Ulicom Srebrnjak, na putničkom peronu autobusnog okretišta, a izlazak putnika obavljat će se na Bijeničkoj cesti, na istočnoj strani raskrižja iste s Ulicom Srebrnjak.

GROBLJE MIROŠEVEC

Na dan 1. 11. 2020. godine od 8.00 do 20.00 sati uspostavlja se izvanredna autobusna linija broj 299 DUBRAVA - MIROŠEVEC.
Ulazak putnika u autobuse u Dubravi obavljat će se u Aveniji G. Šuška (istočna strana kolnika – sjeverno od izlaza iz terminala Dubrava), a na Miroševcu biti će na istočnom prometnom traku kolnika Mramornog prilaza, na dijelu od Topolovečkog priključka do Ulice V. Jurčića Izlazak putnika u Dubravi obavljat će se na terminalu Dubrava (zapadna strana), a na Miroševcu na Aleji tišine u zoni raskrižja s Žitnom ulicom. Na dan 1. 11. 2020. godine od 8.00 do 20.00 sati ukidaju se redovne autobusne linije broj 206 Dubrava - Miroševec i 210 Dubrava - Studentski grad – Novi Retkovec.

ĐACI SVE DOKUMENTIRALI Snimka koja je zgrozila društvene mreže: Ovo je stanje autobusa u kojima se prevoze učenici

 GROBLJE MARKOVO POLJE

Na dan 1.11. 2020. godine od 08.00 do 20.00 sati uspostavlja se izvanredna autobusna linija broj 298 DUBEC - MARKOVO POLJE, uz usputno zaustavljanje na stajalištu u Sesvetama (Zagrebačka – Bistrička) i Popovcu (Vugrovečka – Varaždinska), u obadva smjera, Ulazak putnika u autobuse na terminalu Dubec obavljat će se na ulaznom stajalištu autobusne linije 274 a izlaz na terminalu Dubec obavljat će se na izlaznom stajalištu redovnih linija. Na Markovom Polju ulaz putnika obavljati će se kod groblja na sjeverozapadnoj strani parkirališta, između groblja i Aleje mira, a izlaz putnika obavljati će se na sjevernoj strani parkirališta, između
groblja Markovo Polje i Aleje mira, Ulazno stajalište redovne linije 274 privremeno se premješta na ulazno stajalište linija 271 i 272, a ulazno stajalište linije 270 se privremeno premješta na ulazno stajalište linije 273. Na dan 1. 11. 2020. godine redovna autobusna linije broj 267 Dubec – Markovo Polje biti će ukinuta.

PROMJENE I PRILAGODBE U ORGANIZACIJI REDOVNOG AUTOBUSNOG PRIJEVOZA

U nedjelju 1. 11. 2020. na redovnim autobusnim linijama primjenjivati će se redovni vozni red koji će se po potrebi pojačavati pričuvnim prijevoznim kapacitetima. Ukida se postojeće autobusno stajalište na Terminalu Dubrava koje koriste prijevoznici Čazmatrans, Presečki bus, ATP Varaždin i Croatia bus. Stajalište se premješta na lokaciju u Maksimirsku ulicu kod auto kuće Baotić.

Građani obilaze zagrebačko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih | Autor : Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL 01.11.2019., Zagreb, Mirogoj - Gradani obilaze zagrebacko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

AUTOTAKSI PRIJEVOZ

U subotu i nedjelju 31. 10. i 1.11. 2020. – MIROGOJ:
- Ukida se postojeće autotaksi stajalište u Aleji Hermana Bollea u zoni rotora, a uspostavlja se privremeno autotaksi stajalište u Aleji Hermana Bollea uz zapadni kolnik od Klesarskog puta prema sjeveru
- Uspostavlja se privremeno autotaksi stajalište u Vlaškoj ulici u zoni raskrižja sa Bakačevom ulicom, na način da vozila dolaze iz Palmotićeve Vlaškom do Bakačeve i polukružno prije rotora, natrag istom trasom do Palmotićeve
- Uspostavlja se privremeno autotaksi stajalište kod Krematorija na sjevernom dijelu
 - Uspostavlja se privremeno autotaksi stajalište na Bijeničkoj cesti kod k.kbr. 134.
- Ukida se postojeće taksi stajalište na Mirogoju nasuprot glavnog ulaza.
- Ukida se postojeće taksi stajalište kod Krematorija.
- Ukida se postojeće autotaksi stajalište u Novoj Vesi.
U nedjelju 1.11.2020. – MIROŠEVEC:
- Ukida se postojeće autotaksi stajalište na Oporovečkoj i formira privremeno na R. Kolaka u zoni sa Grižanskom ulicom.

EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZA POSJETITELJE GROBLJA

Preporuke vrijede od 31. listopada do 2. studenog. Na ulazima u sve prostorije Gradskih groblja Zagreb svim posjetiteljima će se mjeriti tjelesna temperatura, a cijelo vrijeme će biti obvezno nošenje zaštitne maske za lice. Sve prostorije bit će dva puta dnevno, u 10 i u 14 sati provjetrene i dezinficirane, a svaki posjetitelj će biti dužan dezinficirati ruke.

U toaletima koji su otvoreni za građane osigurana je tekuća topla voda, sapuni i papirnati ručnici za jednokratnu upotrebu, kao i sredstva za dezinfekciju ruku. Tijekom posjeta i obilaska groblja u vrijeme Dana Svih svetih, zbog očekivanog broja građana koji će istodobno boraviti i kretati se na prostoru groblja, svi posjetitelji bit će i na otvorenom prostoru dužni cijelo vrijeme nositi zaštitne maske za lice, te se pridržavati međusobnog fizičkog razmaka od najmanje jednog metra.

Izuzetak mogu biti članovi iste obitelji, ali ne u grupi većoj od tri ili četiri osobe. Na svim ulazima na groblja
Mirogoj, Gaj urni, Miroševac i Markovo polje cijelo vrijeme boravit će redari Gradskih groblja koji će biti zaduženi za provođenje protuepidemijskih mjera i komunikaciju s građanima. Održavanje svete mise je planirano na  posebno određenim mjestima na otvorenom prostoru uz obvezuodržavanja sigurnosnog fizičkog razmaka.

Zbog teških oštećenja koja su pretrpjele mirogojske arkade tijekom potresa u ožujku, građani neće moći ulaziti u
unutarnji prostor arkada. Tijekom blagdana svi građani moći će položiti cvijeće i zapaliti svijeće na grobove svojih pokojnika uz pomoć djelatnika Gradskih groblja koji će im cijelo vrijeme biti na raspolaganju. Cvijeće i svijeće djelatnici će na ulazima preuzimati od građana i položiti na grobove unutar prostora arkada.

Sve kućice za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana, svijeća i drugih proizvoda bit će propisno udaljene jedna od druge, s oznakama reda čekanja i održavanje fizičke distance, te svim mjerama zaštite, a prodavači će biti dužni cijelo vrijeme pridržavati se svih sigurnosnih mjera propisanih za trgovinu.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Kokoiduhovi:

    U redovima za buseve čekat će se kao uvijek; stotine ljudi jedan do drugog. To što će u bus ući samo toliko koliko je sjedećih mjesta plus 10-15 ljudi - to će biti mjera zaštite. Po izlasku iz buseva će ... prikaži još! stotine ljudi kolati alejama, stepenicama, stazama... noseći zaštitne maske. One jednokratne, koje mnogi - očevidno - nose već tjednima. Jupi

  • larala:

    Gospodo iz Grada, dok vi pojačavate busove prema grobljima, zaboravljate reći ljudima da nema reagensa za testiranja, citiram sa stranica Krapinsko zagorske županije "S obzirom na velik broj uzoraka za koje se čekaju rezultati testiranja na koronavirus i nemogućnost pravovremenog ... prikaži još!g provođenja daljnjeg testiranja zbog nedostatka reagensa, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi"

  • nečešrazbojniče:

    Pustite ljude neka idu svojim prijevozom, imat ćete manje zaraženih.