Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Molitvenik

Znate li zašto palimo svijeće na grobljima

Blagdan Svih svetih
Foto: Reuters
1/2
27.10.2020.
u 13:58

Blagdan Svih svetih dan je spomena na kršćanske mučenike i slavi se još od četvrtog stoljeća, a mi ga obilježavamo posebnim molitvenikom koji vam darujemo

Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih jesu posjećivanje grobova članova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima. Paljenje svijeća odraz je mišljenja da živi tako osiguravaju svjetlost i toplinu umrlima, ali i da je život na drugom svijetu odraz života na ovome i zbog toga umrlim dušama treba priskrbiti toplinu koju im daje svijeća te svjetlost kako bi duša pronašla svoj put u mraku.

Kršćani znaju da smrt nije kraj života, nego prelazak u vječnost, gdje ljudska duša nastavlja živjeti. Za duše naših najbližih i najmilijih, ljudi koji su živjeli s nama i koje smo voljeli, posebno molimo na Sve svete i na Dušni dan.

Foto: VLm

U svojoj ediciji molitvenika Večernji list je u povodu blagdana pripremio poseban "Molitvenik za duše naših najmilijih", u kojemu ćete pronaći molitve na grobu pokojnika, za svoje najbliže, za duše u čistilištu i mnoge druge molitve za Sve svete i Dušni dan.

Ne propustite poseban molitvenik za Sve svete na dar u četvrtak 29. studenoga uz svaki primjerak Večernjeg lista.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije