Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Carewell pilot-projekt

Liječnici će putem aplikacije pratiti zdravstveno stanje pacijenata

Carewell
Foto: Borna Filić/PIXSELL
30.06.2015.
u 13:30

Svu je potrebnu opremu donirala tvrtka Ericsson Nikola Tesla

Zdravstveno stanje 110 Zagrepčana starijih od 65 godina koji su pacijenti u Domu zdravlja Zagreb Centar, liječnici će u buduće svakodnevno pratiti uz pomoć sustava moderne tehnologije CareWell. Radi se o projektu vrijednom 3 milijuna eura financiranom sredstvima Europske unije, a čiji je cilj povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite te poboljšanje izvanbolničke skrbi i kvalitete života kroničnih bolesnika.

Podatke o pacijentima uključenim u pilot-projekt, koji je jučer službeno započeo, svakodnevno će primati njihovi liječnici te će tako redovito pratiti njihovo zdravstveno stanje, poput stabilnosti otkucaja srca i krvnog tlaka.

U prvu je fazu projekta uključeno šest timova liječnika i patronažnih sestara iz Zagreba, a pacijenti su prvenstveno osobe s plućnim i kardiovaskularnim bolestima te dijabetesom.

–Sustav smanjuje broj nepotrebnih putovanja pacijenta do liječnika, posebice u ruralnim područjima – objasnila je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a, te istaknula kako sustav omogućava smanjenje troškova.

Sustav radi tako da liječnik podatke o pacijentu dobiva putem aplikacije koja funkcionira na temelju mobilne tehnologije te bežićnih mjernih senzora. Timovi koriste mobilni sustav za udaljeni medicinski nadzor pacijenata, a svu potrebnu opremu tvrtka Ericsson Nikola Tesla je donirala. Također, napravljen je i posebni edukativni materijal.

– Drago nam je da ova suradnja pokazuje da starija generacija Zagrepčana ne bježi od moderne tehnologije koja im može pomoći - poručili su iz Ericssona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije