Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova odluka

Kulturnim udrugama kvadrat za kunu, a obrtnici opet 'izvisili'

26.08.2014., Zagreb - Prostor u Ilici 7 u kojoj je bila legendarna trgovina Peko zatvorena je i radnici uzurbno preuredjuju prostor.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
27.06.2015.
u 07:23

Najmanji najam plaćaju stranke, udruge, atelijeri

Gradski prostori čija površina prelazi 800 četvornih metara davat će se u najam za kunu po kvadratu, neovisno o zoni u kojoj se prostor nalazi.

Zaboravili na obrtnike

Na taj način, objašnjavaju iz Grada, omogućit će se održavanje kulturnih i sportskih manifestacija, za koje su dosad organizatori morali plaćati velike iznose. Bio je to i prijedlog gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, budući da tako velike prostore uglavnom koriste umjetničke organizacije, udruge i ustanove, koje u djelovanju, u velikom broju slučajeva, potpomaže upravo Grad. I dok su iz različitih muzeja i sportskih udruga zadovoljni ovakvom odlukom, zagrebački obrtnici ističu kako je gradonačelnik na njih ponovno zaboravio. Podsjetimo, u travnju je najavio da će se krenuti u projekt koji će zainteresiranima omogućiti unajmljivanje trenutačno praznih gradskih prostora po cijeni od tri do sedam kuna za četvorni metar. Sličnu inicijativu već godinama zagovara gradski HNS, i to pod parolom kako je "prazni gradski prostor najskuplji".

– Sve što je prazno trebalo bi se iznajmiti za kunu, a posebno bi se na taj način mogla potaknuti tradicijska obrtnička zanimanja, kojih je sve manje. Dakako, to bi podrazumijevalo ulaganje unajmljivača u prostor, a Gradu redovito plaćanje svih doprinosa – objasnio je HNS-ovac Tomislav Stojak.

Po zonama

Podsjetimo, najjeftinije najamnine u gradu trenutačno imaju političke stranke, udruge građana, ustanove, zaklade, umjetničke organizacije, vjerske zajednice i atelijeri, koji u najužem centru grada, oko Trga bana Jelačića, u tzv. nultoj zoni prostor plaćaju sedam kuna po kvadratu. Obrtnici, s druge strane, u istoj zoni četvorni metar plaćaju 45,60 kuna. Inače, grad je podijeljen u šest zona, od najužeg centra grada, u nultoj i prvoj, preko šireg centra, u drugoj i trećoj, pa do rubova grada, u četvrtoj i petoj, u koje pripadaju i Sesvete.

Komentara 2

LI
lika64
17:55 26.06.2015.

Pa Grad Zagreb skoro da ni nema više lokala u centru, pa evo recimo Tratinska ulica samo dva gradska lokala, sve drugo privat i država, pa me zanima što bi, tko i kako dao za jednu kunu privatni lokal uu najam. A cijena zakupa ovisi o visini ponude na licitaciji tako da ni tu nije moguće odrediti cijenu najma po m2 osim početnu. Bitno da se izjavljuje i bitno da se piše uglavnom poluinformacije i puk dovodite u zabludu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije