Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studentski domovi

Idući tjedan prva rušenja, ali i prva rata subvencije studentima bez soba

19.08.2015., Zagreb - Zapocela radovi na obnovi studentskog doma Cvjetno naselje. Photo: Robert Anic/PIXSELL
20.08.2015.
u 12:25

Od ministarstva studenti će primati po 400 kuna tijekom četiri mjeseca

Gradilište se otvara danas, a prva rušenja na rasporedu su već u ponedjeljak. Ubrzanim tempom počinje obnova studentskih domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje nakon mjesec dana zakašnjenja.

– Jučer je potpisan ugovor između Studentskog centra i izvođača radova, tvrtke Projektgradnja, a supotpisnik je i ministar znanosti Vedran Mornar – objasnio je Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj SC-a, te napomenuo kako je službeni rok za završetak radova do Božića, kao što je i bilo prema prvotnom planu. Naime, izvođač radova prema ugovoru ima 118 dana za završetak radova u sklopu kojih će se obnoviti svih osam paviljona Cvjetnog naselja te sedam od ukupno 12 paviljona na Savi. Za obnovom 11. i 12. paviljona na Savi nema potrebe jer su novi, a druga faza radova uključivat će obnovu 5. i 6. paviljona te centralnog objekta s trgovinom, kinom i menzama, a u planu je u kolovozu iduće godine.

– Dobili smo još milijun kuna od Fonda za zaštitu okoliša za projektiranje rekonstrukcije centralnog paviljona u Studentskom domu Stjepan Radić, a s tim ćemo radovima početi nakon Univerzijade – rekao je Pejo Pavlović te podsjetio kako je obnova s kojom se započinje povodom Europskih sveučilišnih igara 2016. godine vrijedna gotovo 300 milijuna kuna. O toga je 220 milijuna iz EU fondova, a ostatak će se financirati iz domaćih fondova.

– Rušimo sve osim temeljne konstrukcije na zgradama. Postavljat će se nove instalacije, sanitarije, podovi, stolarija, namještaj, fasada, pa čak i krov. Uredit će se i okoliš, a prizemlja će biti prilagođena za studente s invaliditetom – rekao je arhitekt Damir Ivšić, glavni projektant i autor idejnog rješenja te napomenuo kako će nakon obnove domovi biti energetski učinkoviti. A studenti se, osim same obnove, brinu i za to gdje će živjeti iduća četiri mjeseca. Njih više od 4500 neće moći ući u sobu sve do Božića.

– Studenti koji nisu odmah dobili sobu dobivat će 400 kuna subvencije od Ministarstva znanosti. Prvu uplatu dobit će već idući tjedan kada ćemo pozvati sve studente, koji imaju pravo na to, da potpišu ugovor o subvenciji. Važno je istaknuti da će studenti svaku ratu subvencije dobivati mjesec dana unaprijed da ne bi imali problema s plaćanjem smještaja – objasnio je Pavlović te napomenuo kako je dozvoljeno da se studenti koji su dobili sobu zamijene s onima koji su dobili subvenciju, ako to žele, ali službeno preko SC-a.

– Nakon obnove, svatko će se moći vratiti u sobu koju je prvo dobio – napomenuo je Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora.

Komentara 1

TH
than
17:08 20.08.2015.

Ubrzanim tempom nakon mjesec dana zakasnjenja ?!?! Sve sto se gradi ubrzanim tempom, znamo kako se dobro pravi, a i nesto sumnjam da ce 4 mjeseca biti dovoljna za zavrsetak svih radova. Sto se sredstava tice. Nisam bas siguran daa EU daje tolike novce bez natjecaja, a na kojem se dobije najpovoljniji ponudjac, a ovdje natjecaja nije bilo. Odnosno bilo je, ali je ponisten i sve se dalo izravno Todoricu. Vidjeti cemo kako ce ta balada zavrsiti. Sve mi se cini da cemo zbog nesposobnih, ali podobnih sve mi platiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije