Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"my precious"

FOTO Izrađuje prstenje kao iz filma - onaj tko ga nosi vlada svime

goran jelinek (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
07.12.2012.
u 10:39

Nakit opisan u Gospodaru prstenova izrađuje zlatar u Tomićevoj, cijena 500 - 14.000 kn

Jedinstveni prsten s posebnim moćima krije se u Tomićevoj ulici. Onaj tko ga nosi vlada svime. Prsten ga može učiniti nevidljivim ili mu, pak, produljiti život. No, tako djeluje samo u fantastičnoj priči. 

Iz ljubavi prema Tolkienovoj trilogiji Gospodar prstenova zlatar Goran Jelinek došao je na ideju – u maloj zlatarnici Uspinjača u dvorištu Tomićeve ulice, gdje već 65 godina izrađuje i restaurira nakit, počeo je izrađivati replike prstenova iz filmske adaptacije tog epskog romana. S prijateljima se već više od pet godina okuplja kako bi igrali verziju Gospodara prstenova na kartonskoj ploči s figuricama.

Tako ih je jednom prilikom iznenadio svojim jedinstvenim prstenom.

– Samo sam se pojavio i uzviknuo: “Ja sad vladam svima vama!”. Čeljust im se spustila do poda i svi su htjeli primjerak za sebe – kroza smijeh se prisjetio zlatar Goran Jelinek te istaknuo da ga je ta večer motivirala za daljnji rad.

Glas o njegovim replikama “jedinstvenog prstena”, ističe, brzo se proširio među obožavateljima trilogije.

– Dosad sam imao nekoliko desetaka narudžbi za takve zaručničke i vjenčane prstenove. Istinskom obožavatelju, primjerice, nije bio problem izdvojiti više od sedam tisuća kuna za “jedinstveni prsten” s briljantima – kazao je Goran. 

Prsten je, inače, specifičan po natpisu na crnom jeziku Mordora, ispisanom finim vilenjačkim slovima. Cijena Goranove replike od srebra je 500 kuna, no, ovisno o željama klijenata, može biti i viša.

Osim toga, zlatar iz Tomićeve izrađuje i različite vilenjačke prstenove. Tako, primjerice, unikatni čarobnjački prsten s plavim dragim kamenom topazom stoji čak 14 tisuća kuna. Pravom zaljubljeniku ni to neće biti problem kupiti.

Ljubitelji fantastike, osim svog unikatnog prstena, dobiju i DVD snimku procesa izrade tog “čarobnog” komada nakita.

Komentara 1

KE
Kex
11:43 07.12.2012.

pretpostavljam da je osigurao autorska (copyright) prava za takvo nesto...jel? ah, to ste zaboravili pitat, nvm... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije