Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Entuzijasti ili čudaci? Briga ih, oni su ljubitelji ribica gupija

Cilj je članova udruge Guppy svijet uzgojiti autohtonog hrvatskog gupija koji će postati europski šampion
21. studenoga 2012. u 08:00 2 komentara 322 prikaza
'07.11.2012., Zagreb - Caffe bar Song, okupljanje ljubitelja gupija, malih akvarijskih ribica. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'

– Zovu nas čudacima, toga smo svjesni. No nije nas briga – otvoreno kažu "gupičari", šestero entuzijasta, ljubitelja malih akvarijskih ribica gupija. Cilj im je, kažu, uzgojiti autohtonog hrvatskog gupija koji će postati europski šampion.

I do 900 ribica u akvariju

– Japanci izuzetno vole te male ribice, a zamislite da hrvatski gupiji u, recimo Japanu, postanu popularni poput hrvatskih ovčara – priča Dominik Baša, predsjednik udruge Guppy svijet koja još okuplja i Darka Čunčića, informatičara, Darka Filipčića, strojarskog tehničara i Dariju Velan, upravnu pravnicu. Ipak, uzgojiti gupija, kažu nam, nije jednostavno. Naime, uzgajivač mora imati puno mašte i zamisliti oblike i šare kakve bi želio dobiti. Zatim se izabere 8-9 vrsta ženki te mužjaci. – Osobno najviše volim tzv. lastin rep pa tigraste gupije... od boja su mi najdraže siva, svijetloplava, tamnoplava i zelenkasta. Najteže je dobiti šarenilo od četiri-pet boja – objašnjava Baša, knjižničar koji je svojevremeno imao i 900 gupija u svom akvariju.

Tečajevi u školama

A u svakom akvariju je, kažu ovi ljubitelji, uvijek živahno. Naime, gupiji su jako znatiželjni, a kako bi svoju ljubav prenijeli i drugima članovima udruge Guppy svijet, volonterski drže i tečajeve po osnovnim školama o držanju ribica kao kućnih ljubimaca, a najavljuju i da 2013. idu na Svjetsko prvenstvo u natjecanju gupija.

>> Nakon majmuna i pasa u svemir 'odletjele' i ribice

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Milkica:

    Kako je najbolje pripremiti te gupije?

  • boston:

    @mikica poput pohanih maca i peseka, i gupiji ce se rado naci na meniju sretnika koji jos uvijek imaju za meso....