Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Đurđevdan je! Socijalno ugroženim obiteljima na dar janjetina

U povodu romskoga blagdana 80 je obitelji od Grada Zagreba dobilo janjetinu, tradicionalno jelo koje se konzumira na taj dan. Romska nacionalna manjina Grada Zagreba od gradske je uprave za proslavu Đurđevdana dobila 20.000 kuna
05. svibnja 2014. u 14:47 6 komentara 1357 prikaza
Romi Đurđevdan
Foto: Hassan Haidar Diab
Pogledajte galeriju 1/8

Povodom Đurđevdana (Er Deles) Vijeće romskih nacionalnih manjina Grada Zagreba podijelilo je ispred mjesne zajednice Žitnjak za 80 socijalno ugroženih obitelji janjetinu koja se tradicionalno jede na taj dan.

Janjetinu su dijelili predsjednik Vijeća romskih nacionalnih manjina grada Zagreba Nedžad Kamberovski, potpredsjednik Raman Fazlijevski te predsjednica centra za provedbu integracije Roma u Hrvatskoj i EU te članica vijeća romskih nacionalnih manjina Grada Zagreba i kandidatkinja za EU parlament Anka Dalipovski.

Romi Đurđevdan | Autor : Hassan Haidar Diab Foto: Hassan Haidar Diab

Predsjednik Kamberovski azao je kako su od Grada dobili 20 tisuća kuna za proslavu Đurđevdana.

-Da smo proslavu organizirali negdje u restoranu, pozvali bismo samo 50-tak ljudi. Ovako smo kupili janjce i podijelili najugroženijim obiteljima i nahranili oko 500-ak ljudi, istaknuo je on.

Kandidatkinja za EU parlament Anka Dalipovski istaknula je kako su htjeli da svi osjete tradicionalan ugođaj Đurđevdana.

-Za nas Rome, taj blagdan je veoma važan te se tog dana isključivo jede janjetina. Drago nam je što smo i tim 80 obiteljima unijeli blagdanske radosti u njihove domove, napomenula je Anka Dalipovski.

>>Pogledajte kako Romi slave svoj dan: Sretan Đurđevdan!

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
 • Avatar banovina
  banovina:

  To je lijepo, ali nisam primjetio da je itko od ugroženih katoličkih obitelji dobio što od države za Božić i Uskrs.

 • tovaravot:

  ja bih volio znati, čisto objektivno, sa nimalo rasizma u primisli, čime ta manjina doprinosi razvoju i kulturi, ne samo zagreba nego i hrvatske, da su toliko zaštićeni i da dobivaju "poklone"?

 • golub:

  Socijalno ugroženi pravoslavi na jenjetini , a katolici na dvopeku.