Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Čuvar starog Zagreba: šaljite mi priče i fotke

Projekt Muzeja grada Zagreba slavi 10 godina, bit će i online
28. listopada 2019. u 13:56 3 komentara 3009 prikaza
Pogledajte galeriju 1/9

Namještaj po mjeri u novi stan novoizgrađene zgrade dovezli su na kolima. Konji su ga u naselje u nastajanju s južne strane Save dovukli iz Mraclina. Iz rodnog mjesta Slavka Cvetnića donio mu ga je njegov ujak. No Cvetnić se s obitelji u Trnsko zapravo doselio iz jedne sobe na Veterinarskom fakultetu. U sustanarstvu je živjelo desetak obitelji, a svi su imali i zajedničke prostorije – kupaonicu, kuhinju, hodnik i prostoriju gdje se pralo rublje.

mgz Projekt "Zagrebački kvartovi" Predstavljena knjiga Muzeja grada Zagreba o kvartu Maksimir

Kvartovska spika

No u listopadu 1962. godine to se promijenilo, pa su se Cvetnići u danas napučeno novozagrebačko naselje doselili s mnoštvom mladih obitelji sličnih sudbina.

– Dobar dio doseljenih obitelji bio je s djecom tako da je prve godine bilo devet prvih razreda, od A do I, sjećam se jer je naš sin tada krenuo u školu. U to vrijeme oko nas ljudi su još držali pajceke i kokoši, tako da su nas svakog jutra budili pijetlovi – ispričao je danas pokojni Slavko Cvetnić Kristianu Strukiću, višem kustosu Muzeja grada Zagreba dok je bio na početku svog projekta koji ovih dana slavi 10. rođendan. Želeći istražiti povijest metropole i izvan njezina centra, 2009. Strukić je pokrenuo “Zagrebačke kvartove”, a Trnsko i njegovi stanovnici bili su prvi čiju je priču ispričao kroz izložbu koju su nazvali “Pola stoljeća Trnskog – priča jedne generacije”.

– Otpočetka je ideja bila da taj projekt bude interaktivan, tako da su svakoj izložbi prethodila terenska istraživanja, prelistavanje novina, časopisa te arhivskog gradiva, prikupljanje fotografija i razgovori sa stanovnicima. Isti obrazac primijenjen je i u sljedećim etapama projekta, kad smo istraživali Dubravu, Maksimir, Trešnjevku i Trnje, koje smo predstavili kroz studijske izložbe u Muzeju grada Zagreba – govori Kristian Strukić.

04.03.2015., Zagreb - U sklopu izlozbe Odjeci s bojisnice degustirane su torte napravljene prema receptima iz I. svjetskog rata. Izmedju ostalih, na izlozbi su bili izlozeni predmeti iz I. Svjetskog rata koje su gradjani donirali za potrebe izlozbe. Phot odjeci s bojišnice Kušali tortu 'Svjetski rat' i osjetili kako je Zagreb živio od 1914.

Cvetnić je, dodaje, bio prva osoba s kojom je razgovarao na svom putu istraživanja kvartova, a dosad su snimili stotinjak sjećanja stanovnika glavnog grada, dok su u izložbama, koje je posjetilo više desetaka tisuća ljudi, objedinili fotografije iz dvjestotinjak obiteljskih albuma te iz nekoliko desetaka javnih zbirki. Kao rođeni Zagrepčanin Strukić je uvijek bio okružen “kvartovskom spikom”, a kao muzealac želio ju je podići na višu razinu te je u istraživanje uključio kolege povjesničare, arhitekte, povjesničare umjetnosti, etnologe... koji su ujedno i bili autori u monografijama o svakom pojedinom kvartu. Velik dio materijala znali su prikupiti i tzv. uličnim izložbama, koje su organizirali nekoliko mjeseci prije one “prave” u muzeju, a u tim šetnjama kroz kvartove Strukić je doživio niz anegdota, pa mu je izdvojiti samo jednu, kako je rekao, prilično zahtjevan zadatak.

Dubrava kvart nekad i sad Dubrovnik kraj Zagreba zaživio tek 50-ih godina 20. stoljeća

– Na jednoj uličnoj izložbi, koju smo postavili na početku Maksimirske ceste, upoznao sam Martinu Petrinjak, čija je obitelj imala u toj ulici postolarsku radnju s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Ustupila nam je fotografije njihove radnje, jednako kao i veliku reklamnu cipelu, koja je nekad stajala u njihovu izlogu, a tad je postala dio velike izložbe. Ta kuća još stoji u Maksimirskoj, no u njoj je sad miniknjižara gospođe Martine – prisjeća se Kristian Strukić. Pregledavajući fotografije, iznenadio se kad je jednom prilikom naletio na onu koja prikazuje središnju ulicu u Dubravi 1940-ih. Jer, ono što je danas okretište u tom kvartu, tada je bio ulaz u grad s nekoliko krčmi na svega stotinjak metara, do kojih se dolazilo prašnjavim zemljanim putem. Zbog toga su neki komentirali kako Dubrava izgleda kao da je “ispala” iz filmova o Divljem zapadu.

I virtualni muzej

– Putnici su su ovdje znali odmoriti, pa je logično da je na jednom mjestu bilo toliko gostionica – govori Strukić. Prikazali su tako i susret nogometnih klubova RIZ i Metalac na igralištu Metalca 1960., posljedice velike poplave na Savskoj cesti, Končarovo naselje u izgradnji sredinom 50-ih, što je danas dio Voltinog naselja, ali i fotografiju lokala živežnih namirnica na Zagorskoj snimljenu oko 1935. Dio svih tih materijala, koji su se mogli vidjeti na izložbama, bit će prikazan i u virtualnom muzeju projekta koji Muzej grada Zagreba pokreće iduće godine.

– Mi i dalje prikupljamo materijale, pozivamo Zagrepčane da nam se jave s obiteljskim fotografijama i pričama – zaključuje Strukić.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • che99:

  ja imam nekoliko slika Bandića iz 50-ih, centar Zagreba... on, Antunović, Lovrić..i bratija postavljaju neki šator na trgu...ostala im navika do danas, ah da...oni su došli kasnije i izazvali elementarnu nepogodu u gradu, točnije materijalnu

 • Avatar bokolo
  bokolo:

  A da je bar netko spomenu e-mail adresu da dobiju materijale bilo bi to mozda korisno i inteligentno????

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  ahahaha... sad sam se sjetio da sam kao klinac rođen na Jarunu po svojoj tada prašnjavoj ulici viđao stada ovaca i bosanske pastire koji su ih uz savski nasip tjerali prema zapadu...a Jarun nije bio jedno jezero nego 2-3 razdvojena, ... prikaži još!ena, koja su spojili... sadašnje jezero je inače stari tok Save, a moj stari je ko dečko sudjelovao u iskopu sadašnjeg ( umjetnog) korita...