Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Predstavljena knjiga Muzeja grada Zagreba o kvartu Maksimir

Promocijom knjige "Maksimir - povijest i kvartovski simboli" završava treća dionica projekta "Zagrebački kvartovi" te se kreće u istraživanje novog kvarta
15. listopada 2016. u 13:00 0 komentara 381 prikaza
mgz
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

U Muzeju grada Zagreba jučer je predstavljena knjiga "Maksimir - povijest i kvartovski simboli", ujedno i katalog istoimene izložbe realizirane 2014. godine.

O knjizi nastaloj u sklopu projekta "Zagrebački kvartovi" govorili su ravnatelj muzeja Vinko Ivić, recezenti Ivica Šute i Dragan Damjanović te autor projekta Kristian Strukić.

- Projekt je istraživačkog karaktera, a izložbene teme obrađuju se sustavnim, studijskim pristupom uz istaknutu društvenu komponentu. Drugim riječima, u pripremu svake izložbe nastojimo što više uključiti i stanovnike kvartova izravno povezujući muzejski prostor s gradom, stoga uz povijesni okvir važan dio projekta čini i sadašnjica - rekao je Kristian Strukić koji je publikaciju uredio zajedno s Milenom Bušić.

Nakon Trnskog i Dubrave, Maksimir je bio tema treće dionice projekta, kako je istaknuo Strukić. Realizacija treće dionice - maksimirske - započela je još krajem 2013. godine postavljanjem male ulične izložbe 20 kvartovskih slika starog Maksimira na početku Maksimirske ceste.

- Izložbom smo pozivali stanovnike kvarta da se uključe donacijom ili ustupanjem predmeta. Ona je ujedno bila najava velike izložbe "Maksimir – povijest i kvartovski simboli" koja je bila postavljena u Muzeju grada Zagreba od 3. travnja do 19. listopada 2014., a predstavila je povijest Maksimira, čiji je ubrzani razvoj započeo oko 1900. godine kada je pripojen Zagrebu - kazao je Strukić. Izložba je ujedno istaknula važnija mjesta ovog prostora, ali i Zagreba u cjelini, poput parka Maksimir i Zoološkog vrta, maksimirskog stadiona i GNK-a Dinamo, Maksimirske ceste i prvih obrtnika, Kvaternikova trga, starih stambenih naselja (Stara Pešćenica, Željezničarska kolonija i Gogoljin brijeg), tvornice Patria, Fotokemike, RIZ-a i Kraša, stare škole i crkve iz Remeta te bukovačkih ljetnikovaca...

Knjigu čini niz izvornih znanstvenih, stručnih tekstova raznih autora, a uz to je obogaćena brojnim fotografijama iz fundusa Muzeja grada Zagreba, kao i raznih institucija, ali isto tako i fotografijama koje su ustupili stanovnici kvarta.

- Ova knjiga objedinjuje u sebi građu koja je sakupljena tijekom terenskog rada u kvartu, kroz pregledavanje fundusa raznih institucija te istraživanja brojne i opsežne tiskane, arhivske i druge građe - kazao je Strukić dodavši da promocijom knjige "Maksimir – povijest i kvartovski simboli" završava treća dionica dugogodišnjeg projekta "Zagrebački kvartovi" te da se polako okreće idućoj, četvrtoj dionici projekta.

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.