Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvart nekad i sad

Dubrovnik kraj Zagreba zaživio tek 50-ih godina 20. stoljeća

Dubrava
Foto: Muzej grada Zagreba
1/3
07.12.2013.
u 12:11

O povijesti četvrti u projektu 
Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba

Na području Gornje (uže) Dubrave ljubljanski industrijalac Rado Hribar, uočivši potencijal istočne zagrebačke periferije, kupio je 1931. godine od Kaptola (za 5,200.000 dinara) 207 jutara i 1482 čhv. zemljišta. Njegova je osnovna namjera bila parceliranje i prodaja zemljišta za gradnju stambenog naselja. Posao parcelacije ljubljanski je industrijalac 1935. povjerio Antunu Janekoviću iz Zagreba, po kojemu se to područje kasnije često nazivalo Janekovićeva parcelacija (danas između Avenije Gojka Šuška, Ulice Dubrava, Oporovečke i Grižanske ulice).

Novo naselje koje se naziva Dubrovnik kraj Zagreba promoviralo se i u dnevnom tisku te je u listu Večer 1935. objavljen tekst pod naslovom “Iza Maksimira nastat će najljepša četvrt Zagreba”. Većina je zemljišta prodana nakon parcelacije, ali novo se naselje ipak gradi sporo zbog nedostatka infrastrukture. Do veće izgradnje i doseljavanja na području Janekovićeve parcelacije, dolazi od pedesetih.

>> Pogledajte kako je izgledala Dubrava nakon 2. svjetskog rata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije