Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Dubrovnik kraj Zagreba zaživio tek 50-ih godina 20. stoljeća

O povijesti četvrti u projektu 
Zagrebački kvartovi Muzeja grada Zagreba
07. prosinca 2013. u 12:11 0 komentara 4244 prikaza
Dubrava
Foto: Muzej grada Zagreba
Pogledajte galeriju 1/3

Na području Gornje (uže) Dubrave ljubljanski industrijalac Rado Hribar, uočivši potencijal istočne zagrebačke periferije, kupio je 1931. godine od Kaptola (za 5,200.000 dinara) 207 jutara i 1482 čhv. zemljišta. Njegova je osnovna namjera bila parceliranje i prodaja zemljišta za gradnju stambenog naselja. Posao parcelacije ljubljanski je industrijalac 1935. povjerio Antunu Janekoviću iz Zagreba, po kojemu se to područje kasnije često nazivalo Janekovićeva parcelacija (danas između Avenije Gojka Šuška, Ulice Dubrava, Oporovečke i Grižanske ulice).

Novo naselje koje se naziva Dubrovnik kraj Zagreba promoviralo se i u dnevnom tisku te je u listu Večer 1935. objavljen tekst pod naslovom “Iza Maksimira nastat će najljepša četvrt Zagreba”. Većina je zemljišta prodana nakon parcelacije, ali novo se naselje ipak gradi sporo zbog nedostatka infrastrukture. Do veće izgradnje i doseljavanja na području Janekovićeve parcelacije, dolazi od pedesetih.

>> Pogledajte kako je izgledala Dubrava nakon 2. svjetskog rata

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.