Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kušali tortu 'Svjetski rat' i osjetili kako je Zagreb živio od 1914.

Govorili se o ulozi žena, bolničara i srednjoškolaca u 1. svjetskom ratu, pomoći Grada stanovnicima, a svi su se potom i zasladili
05. ožujka 2015. u 10:06 3 komentara 1147 prikaza
04.03.2015., Zagreb - U sklopu izlozbe Odjeci s bojisnice degustirane su torte napravljene prema receptima iz I. svjetskog rata. Izmedju ostalih, na izlozbi su bili izlozeni predmeti iz I. Svjetskog rata koje su gradjani donirali za potrebe izlozbe.  Phot
Pogledajte galeriju 1/4

Kako je gradska uprava pomagala Zagrepčanima u Prvom svjetskom ratu, ali i koliku su ulogu u njemu odigrale žene moglo se čuti sinoć na predavanjima u Muzeju grada Zagreba (MGZ), organiziranim u sklopu izložbe "Odjeci s bojišnice: Zagreb u Prvom svjetskom ratu".

Gužvi koja je nastala u muzeju te brojnim pitanjima koja su se postavljala nakon predavanja, priznao je, nije se nadao ni sam kustos MGZ-a Kristian Strukić, a s posebnim zanimanjem pratilo se izlaganje o prvim bolničarkama u Zagrebu te srednjoškolcima koji su skrbili o ratnim ranjenicima.

– Do Prvog svjetskog rata u Zagrebu bili su samo muški bolničari, za žene se smatralo da nisu dovoljno sposobne skrbiti o pacijentima – objašnjavala je okupljenima povjesničarka dr. Vijoleta Herman Kaurić, istaknuvši kako su mnoge žene, osim u samim bolnicama, aktivne bile i u Crvenom križu. Kako je rekla predavačica, čak su pripremile i kuharicu koja se zatim prodavala kako bi se prikupio novac za potporu Crvenom križu.

A torte iz kuharice, koje su se mogle kušati nakon izlaganja, oduševile su sve zaljubljenike u zagrebačku ratnu povijest.

– Torta "Svjetski rat" posebno je ukusna, tko bi rekao da se od malo badema, čokolade i jednostavne kreme od žumanjaka i maslaca može napraviti tako nešto – komentirale su prijateljica Ana Marija Šimunić i Veseljka Magdić. Probale su i tortu "Borojević", a recepte će, kažu, iskušati i kod kuće. Izložba "Odjeci s bojišnice" pogledati se može još do 15. ožujka, a predavanja o ratu čuti i danas, od 18 sati. 

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?