Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
videonadzor u maksimiru

Časne sestre uvele kamere na vrtić i riješile se provalnika

kamere časne vrtić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/6
15.01.2016.
u 09:36

Gradska četvrt Maksimir na ustanove postavlja videonadzor, o čijoj koristi govore i voditeljice vrtića “Sveti Franjo”. Vrtić u Samostanu franjevki od Bezgrješnog Začeća bio je česta meta vandala koji su krali i uništavali imovinu, što je napokon zaustavljeno

U Dječji vrtić “Sveti Franjo” u Maksimiru, koji se nalazi u sklopu Samostana franjevki od Bezgrješnog Začeća, vandali su od 2012. do 2015. godine provalili i opljačkali desetak puta ostavljajući iza sebe uništenu imovinu. Ni nove brave, rešetke ni alarm nisu sestrama pomogli da spriječe lopove, no otkako im je gradska četvrt 2014. ugradila nadzorne kamere, još se nitko nije usudio provaliti.

Za sigurnost djece

Najteže je bilo, prisjetila se sestra Kornelija Zorić kada su ih opljačkali uoči Svetog Nikole u prosincu 2012. kada su ostale bez automobila prepunog poklona koje su pripremile za siromašnu djecu.
– Uvečer smo pripremile poklone, a rano ujutro, kad ih je jedna sestra htjela odvesti, nije našla ni vozilo ni darove. To je samo jedna u nizu provala, a šteta nam je u razini trogodišnje zarade od vrtića, koju inače ulažemo u modernizaciju – kazala je.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Dodala je da su im lopovi rezali metalne zaštite s prozora kroz koje su provaljivali u vrtić i samostan pa su 2014. razgovarale s predsjednikom četvrti koji je pokrenuo projekt videonadzora dječjih vrtića i škola. Napomenula je i da su zahvalne gradskoj četvrti zbog povećanja sigurnosti djece i sestara. Predsjednik četvrti Stanko Gačić kazao je da Vijeće svoj rad usmjerava k poboljšanju sigurnosti i kvalitete života građana svih dobi, a ponajviše djece.

Ide i na sve ambulante

Tijekom 2014. i 2015. videonadzor je postavljen i na OŠ Bukovac, Jordanovac, OŠ Vladimira Nazora, Remete, A. Harambašića, Srednju trgovačku školu, III. ekonomsku školu, Učenički dom Dore Pejačević, vrtiće Jordanovac, Maksimir, I. Ravnice 1 i Sv. Franjo te kulturne ustanove Kazalište Žar ptica, Centar za kulturu i informacije Maksimir i igrališta na Kozjaku, Požarinju, u Ulici Lavoslava Švarca, Bijeničkoj cesti 97 i VII. Požarinju.

Maksimirski model zaštite slijedili bi i u Novom Zagrebu-zapad, gdje će s roditeljima i ravnateljima razgovarati o kamerama na školama i vrtićima

– Iskustva su jako dobra, a važno je napomenuti da se videonadzor koristi samo prema vanjskom dijelu objekata, pristup imaju samo ovlaštene osobe unutar ustanova i snimke se koriste samo u slučaju potrebe – rekao je Gačić.

Njegova četvrt planira u ovoj godini postaviti i kamere na svim ambulantama Doma zdravlja Zagreb-istok. Model stavljanja videonadzora na škole i vrtiće najavio je u četvrti Novi Zagreb-zapad predsjednik Željko Fiolić, koji će u ponedjeljak o tome imati sastanak s roditeljima i ravnateljima.

Komentara 2

ME
meerkat
13:18 15.01.2016.

U Zapruđu kod vrtića navečer svako malo retavi balavci arlauču. Spustit ću im se ovaj tjedan :)

Avatar dr. Evil
dr. Evil
17:58 15.01.2016.

Bilo bi dobro da se kamere postave i u sobama za vjeronauk, bilo bi lakse dokazati na sudu seksualno zlostavljanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije