Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovito posjećuje karmelićanke

Časne Bandiću pjevaju, peku mu torte i kolače

Milan Bandić i karmelićanke
Foto: Milan Bandić/Facebook
1/4
09.01.2019.
u 15:30

– Nisu samo sretne kad dođe, nego su oduševljene. Pripreme uvijek pravu malu gozbu, a i poseban govor – otkrivaju nam “gradonačelnikovi ljudi”

Radije bi da ih se posjeti bez kamera, napomenule su sestre karmelićanke gradonačelniku Milanu Bandiću, ali on je jučerašnji odlazak u samostan Karmel u Brezovici ipak odlučio zabilježiti fotografijama, a onda ih i podijeliti na društvenim mrežama. Neće mu sestre to sigurno zamjeriti, uvjeravali su nas njegovi suradnici, jer “karmelićanke gradonačelnika baš vole”.

Izlaze samo iznimno

– Nisu samo sretne kad dođe, nego su oduševljene. Pripreme uvijek pravu malu gozbu, a i poseban govor – otkrivaju nam “gradonačelnikovi ljudi” pa dodaju da i sam Bandić voli navratiti karmelićankama. Sestre su mu, otkrivaju nam iz gradske uprave, simpatične i duhovite pa odvoji vrijeme barem jednom godišnje da sjedne s njima za stol. Ili, ako ćemo precizno, on sjedne za stol na koji su one iznijele torte ili kolače, kavu, sokove i likere, dok one s njim razgovaraju preko svojevrsnog prozora, odnosno rešetaka. Pozdraviti goste, u ime svih karmelićanki iz samostana, dođe tek sestra Božica Alojzija od svetog Lica, dok ostale sestre iz Karmela ne izlaze nikada. Red je to koji svoje samostansko utočište napušta samo ako ima valjan razlog poput, primjerice, bolesti, dolaska pape ili na poziv biskupa. Na prvi pogled pomalo izoliran način života zapravo uopće nije takav, objašnjavaju same karmelićanke na svojoj internetskoj stranici, na kojoj su opisale i kako im izgleda jedan tipičan samostanski dan.

– U 5.30 sati započinje naš dan ustajanjem. U šest sati, nakon “Anđeoskog pozdrava”, molimo “Jutarnju pohvalu” pjevajući i recitirajući. U 6.30 sati je razmatranje, tj. unutarnja molitva ili meditacija koja traje do 7.30 sati, kada slavimo svetu misu. Od osam do 8.30 je zahvala i molitva “Trećeg časa”, zatim slijedi doručak. Oko devet sati sestre odlaze na svoj posao, svaka u svoju ćeliju ili već prema potrebi na zajednički posao u sakristiju, vrt, praonicu, kuhinju, šivanje, izradu škapulara, relikvija i slično – objašnjavaju sestre kako provode dane, koji su radom i molitvom ispunjeni sve do 21.30 sati, kad se spremaju za počinak.

Pokazale što rade

Podijelile su karmelićanke sa zainteresiranima i brojne fotografije unutar samostana pa se na njima može vidjeti kako vrtlare, druže se sa životinjama, šiju, ali kako im nije strano primati goste, koje interesira je li teško živjeti u zatvorenom tipu samostana. Karmelićanke, naravno, sa zainteresiranima razgovaraju preko prozora kao i s gradonačelnikom Bandićem, a na svojoj su internetskoj stranici objavile i broj telefona na koji ih se može nazvati, ako ljude štogod o njihovu životu posebno interesira ili jednostavno žele vjerski savjet.

Karmelićanke vode i Kuću sv. Josipa, dom za nezbrinutu djecu, koju je Bandić jučer ujutro također posjetio, i to tradicionalno, baš kao i samostan u Brezovici. Ovog puta, kao u ljeto 2017., sestre mu nisu pjevale, ali on je sa sobom poveo suradnike iz raznih područja bude li karmelićankama potrebna pomoć pa je, među ostalim, kod sestara bila i ekipa iz Dumovca ne bi li pomogla pri zbrinjavanju životinja koje karmelićankama u dvorištu redovito ostavljaju Zagrepčani.

Pogledajte video Bandića u obilasku grada:

Ključne riječi

Komentara 24

VE
verica2
14:55 09.01.2019.

Časne su plemenite i pristojne, ljubazno i srdačno dočekaju svakog. Ako se sjećate i predsjednik Josipović je bio kod njih u posjeti. Časne, na žalost, nemaju mogućnost zabraniti zloupotrebu i korištenje posjeta u političke svrhe. Časne su zamolile da se se ne fotografira, a Bandić i njegova svita to nisu poslušali! Pametnome dosta!

RI
rimadanin
15:47 09.01.2019.

Zanimljivo je kako je politički radnik iz općinskog komiteta SK Peščenica s diplomom FPZ (ONO & DSZ) odjednom doživio i preobraćenje , te se naglo posvetio vjeri .

DU
Deleted user
16:50 09.01.2019.

Postoji karmel u Brezovici, u Kloštru, a 2002. je nekoliko sestara otišlo u Albaniju, blizu Skadra i obnovile su nekad porušeni samostan u Nenshatu... bio sam tamo... krasno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije