Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA BICIKLIJADA

Bicikliraj, trči i hodaj uz Večernji promocija je zdravog života

biciklijada
Foto: Matija Habljak, Goran Stanz/PIXSELL
1/20
18.05.2019.
u 22:01

Na Bundeku su dobru atmosferu podgrijavali DJ i pjevačica ZSA ZSA. Najmlađi su uživali u mađioničarskim trikovima Luke Vidovića

Klinci sa šarenim kacigama na glavi veselo su trčkarali za roditeljima, zadnji put provjeravale su se gume i lanci, žurno su se glancali bicikli svih vrsta i boja kako bi sve bilo spremno u 11 sati, kada je ispred Sveučilišne nacionalne knjižnice proglašen start tradicionalne, 37. po redu Večernjakove biciklijade.

Svoje je mališane Lovru i Helenu, u posebnoj prikolici prikvačenoj za bicikl, trasom provozao tata Krunoslav Krnjak.

– Moj tata super vozi bicikl, a mi smo još premali pa smo se došli provozati s njim i baš je dobro – objašnjava četverogodišnji Lovro.

Profesionalci, rekreativci, mališani, roditelji, umirovljenici i obitelji na svojim su ljubimcima na dva kotača okupirali jučer gradske ulice. Vesela ekipa ljubitelja pedaliranja pred NSK počela je stizati već rano ujutro kako bi na vrijeme ugrabili svoj startni broj. Svojom se pilom, kako tepa svome biciklu, provozao i Branislav Ptičar koji Večernjakove biciklijade ne propušta još od one prve, kada je s ekipom potegnuo do kultnog Šmidhena.

Navijači čekali na Bundeku

– To su bila vremena, sa svojom sam Rog specijalkom tada dopedalirao do Samobora bez problema. To je bio događaj godine, prenosilo se i na radiju. Sada mi pedaliranje ide malo teže, ali ne dam se. Nema više ni moje specijalke, ovo je neka kineska verzija, ali bitno da vozi – smije se B. Ptičar. Na biciklijadu planira doći i iduće godine jer, objašnjava, nigdje nema ovakve zezancije. Svi su opušteni, što u prometu i nije baš tako. A to što ima cestu samo za sebe najviše se sviđa Ivanu Štembergeru koji je na biciklijadu došao s mamom Lanom.

– Mama i ja obožavamo bicikliranje, a ovo je super. Sav promet nakratko zaustave samo za nas, kao da smo sami na svijetu. Bili smo ovdje i prošle godine – objašnjava Ivano koji je, kaže, za biciklijadu trenirao danima. A ozbiljne su pripreme imali i Ivan, Daniel i Zdravko Herman koji svake godine baš za ovu gradsku utrku izrade novo, neobično vozilo.

– Iz hobija u garaži od dijelova koje nađemo posvuda radimo ove specijalne bicikle, a što je bolja prilika da ih provozamo od ove biciklijade – objašnjava Daniel Herman čiji je “niskopodni” bicikl s flourescentnim gumama mamio poglede i mladih i starih.

Program je od jutra vodila Renata Sopek, a kada je označen start, vesela je povorka “uzjahala” svoje bicikle i krenula pedalirati Ulicom Hrvatske bratske zajednice, Slavonskom avenijom, Savskom cestom, Vukovarskom i Držićevom da bi se preko mosta Mladosti spustili u ulicu Damira Tomljanovića, Adamićevu, Balokovićevu i Trumbićevu ulicu kako bi došli do svoga konačnog odredišta – Bundeka. Tamo su znojne i zadihane bicikliste dočekali navijači, ali i fešta koja je tamo počela već od jutra. Sedmogodišnji Ivan već je u 11 zauzeo mjesto kod cilja kako bi, kao pravi navijač, dočekao tatu Mladena.

– Ma načekao sam se, baš je morao biti među zadnjima. Nema veze, bit će bolje drugi put – smije se Ivan. I dok su se biciklisti zasluženo odmarali na livadi, nordijski hodači i trkači navlačili su tenisice, provjeravali štapove i počeli se zagrijavati za svoje trke. Najbrži od njih osvojili su kvalitetne štapove koje je dijelio Larus sport, a poklon-vrećice osigurao je Milsing. Sunce se počelo skrivati, taman je počela kapati i kiša, no to nije smetalo ekipi nordijskih hodačica koje su na Bundek potegnule iz Strmeca Remetinečkog u blizini Novog Marofa. Nordijskim hodanjem ne bave se dugo, ali, kažu, zavoljele su ga čim su počele.

– Dosta vremena sjedim za kompjuterom i zbog toga su mi nastradala leđa. Odlučila sam se baviti baš nordijskim hodanjem i stvarno mi je pomoglo. Iako je riječ o hodanju, zapravo puno više rade ruke pa sam često dobila i upalu mišića, ali vrijedilo je – objašnjava Snježana Stepan. Za Večernjakovu su utrku trenirale šetajući se sa svojim štapovima po selu.

Dobru su atmosferu dodatno podgrijavali DJ i pjevačica ZSA ZSA, a zabavno je bilo svim generacijama. Najmlađi su uživali u mađioničarskim trikovima Luke Vidovića, a oni nešto stariji isprobavali su nordijsko hodanje. Klinci su strpljivo čekali u redu kako bi isprobali stijenu za penjanje, plesalo se na svili, bile su tu i cirkuske točke, ali i akrobatski poligon koji je osigurao HEP.

Uz brojne nagrade jedan je sretnik osvojio i vikend-vožnju Kijom, službenim vozilom biciklijade. Od nekoliko modela koje je Kia predstavila na Bundeku pobjednik može odabrati u kojem se od njih želi provozati. Svaki je natjecatelj morao objasniti zašto bi baš on trebao osvojiti Kiju, a stručni će žiri za tjedan dana odlučiti tko je bio najuvjerljiviji. I na startu i na cilju volonteri iz Devete gimnazije vrijedno su pomagali, dijelili sportašima Saguaro vodu koju je osigurao Lidl, punili poklon-vrećice i osiguravali da sve prođe kako treba. Na Večernjakovoj su biciklijadi, kažu, već tri godine.

– Super je osjećaj pomoći drugima, ali i naučiti nešto, upoznati nove ljude i steći nova iskustva. Nije nam naporno, još je i lijep dan pa i uživamo u suncu i druženju – rekao je Filip Franić iz ekipe volontera Devete gimnazije.

A da je ovo izvrsna prilika za obiteljsko druženje- slaže se i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet.

– Ovo je sjajna manifestacija. Osim što je izvrsna prilika za provesti slobodan dan, ovo je promocija zdravog načina života, ali i grada Zagreba – istaknuo je Prgomet. Njegovo mišljenje dijeli i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, koji se i sam provozao biciklom.

– Unatoč kiši i lošem vremenu koje nas je pratilo ovih dana naša je biciklijada i ove godine uspjela okupiti djecu, roditelje, umirovljenike, profesionalce i rekreativce koji su se još jednom odlično zabavili. Posebno me raduje činjenica što je sudjelovalo zaista mnogo djece i mladih, oni su dokaz da nema straha za budućnost tradicionalne Večernjakove biciklijade – zaključuje D. Klarić.

Tajna uspjeha, objašnjava nam 54-godišnji Tihomir Mrkojević, slijediti je recept Ivice Kostelića – mnogo trenirati, u krevet leći u 10 navečer, a ustajati u zoru. Ta formula očito pali jer je upravo on pobijedio u muškoj konkurenciji u trčanju. Pet je kilometara prevalio u 16 minuta i 38 sekundi, dobru minutu prije drugoplasiranog Marjana Tomića i gotovo minutu i pol prije Ivana Zvonimira Žderića koji je stigao treći. Od obojice, inače, stariji je barem 25 godina.

– To još nije ništa jer mi je rekord na ovu udaljenost 15 minuta i 55 sekundi. Nisam se iskreno ni trudio baš, čuvam se za još jednu utrku sutra – ležeran je bio Mrkojević. A od žena najbolja je bila Marta Grubić kojoj je do cilja trebalo 19 minuta i 47 sekundi. Osjećaj ulaska u cilj, kaže nam, ne može se usporediti ni s čim, i to je razlog zašto joj je to omiljeni hobi. Umjesto pet, nordijski su se hodači utrkivali na dva i pol kilometra, a najbrži među njima bio je Zvonimir Mikulčić iz Varaždina. Ovim se sportom bavi zadnje dvije godine, trčanjem četiri, a utrke voli zbog adrenalina koji ga zapuše kad prođe crtu finiša.

– To je poput droge, majke mi, nešto najbolje na svijetu – iskren je bio Mikulčić koji je do cilja došao u 17 minuta i 7 sekundi. Najbrža nordijska hodačica bila je Dunja Devčić, koja je čak i od Mikulčića bila brža za punih pola minute. To joj, kaže, nije previše važno, kao ni rezultat, jer je njoj bitno samo da je uvijek u pokretu. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Hazl113
Hazl113
18:10 19.05.2019.

Zar je ovo bila biciklijada. Ovo je smijurija.

RI
river
03:33 19.05.2019.

Citaj vecernjak I glasaj za SDP I zivit ces 150 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije