Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić se hvali da si je smanjio plaću četiri puta, a ona je uvijek oko 18 tisuća

Računica je vrlo jednostavna, što više odbora i više zasjedanja, veća naknada, pa pojedini skupštinarima mjesečno uspiju zaraditi i do osam i pol tisuća kuna.
04. srpnja 2018. u 11:54 10 komentara 551 prikaza
Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Pola je godine pokušavao smanjiti plaće pročelnicima i savjetnicima u Gradu, a onda se sjetio da bi koju kunu u proračun mogao namaknuti i iz Skupštine, pa predložio da se i zastupnicima smanji naknada pet posto. Ušteda od stotinjak tisuća kuna godišnje, koja je naspram cijele blagajne vrijedne više od devet milijardi kap u moru, bio je jedan od glavnih razloga zašto su skupštinari prekjučer bili protiv toga da sami sebi smanje 'plaće'.

Zdravko Marić Kolebanje ekonomije Zaposlenost i plaće rastu, proizvodnja i izvoz u recesiji

Računica je jednostavna

Plaće pod navodnicima jer, kao što smo već pisali, nije riječ o mjesečnom iznosu koji zastupnicima sjeda na račun, već oni naknadu dobivaju po odrađenoj sjednici same Skupštine ili radnog tijela, odnosno odbora u kojem se nalaze. Računica je vrlo jednostavna, što više odbora i više zasjedanja, veća naknada, pa pojedini skupštinarima mjesečno uspiju zaraditi i do osam i pol tisuća kuna.

ZET 268 NI KIŠOBRANI NE POMAŽU Putnici na dvije stanice u otoku čekaju kad će im ZET ili Grad sagraditi nadstrešnice

Ovisi im naknada i o prosječnoj plaći u gradu jer ona iznosi 23,49 posto prosječne bruto plaće u Zagrebu za razdoblje od siječnja do kolovoza prethodne godine. Kako je to izgledalo od 2009. godine na ovamo, objasnili su iz Grada, odakle su dostavili sve dosadašnje naknade zastupnicima.

najezda Komarci prijete: Ovo su najugroženiji kvartovi u Zagrebu!

Otprilike isti iznos

A najveće u posljednjih deset godina upravo su u 2018., kada iznose 1465 kuna po sjednici. Za usporedbu, slični iznosi bili su i prošle godine, kad se po zasjedanju dobivalo 1411 kuna, te sad već daleke 2009., kad se dobivalo 1413 kuna.

Osim zastupničkih 'plaća', podastro je gradonačelnik Milan Bandić i svoju, ne propustivši istaknuti kako si ju je četiri puta u zadnjih deset godina smanjio na vlastitu inicijativu. Podsjetimo, predsjednik Skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić pozvao je Bandića da se pridruži štednji u gradskom parlamentu i 'kao znak dobre volje, sam sebi smanji plaću'.

Zdravko Marić POREZNO RASTEREĆENJE Neto plaće uglavnom iste, 2 milijarde kuna olakšica – tvrtkama

Istaknuo je tom prilikom i da u Hrvatskoj ima gradonačelnika i općinskih načelnika koji volontiraju. Gradonačelnik mu, međutim, nije ostao dužan, pa je u svom dopisu istaknuo i kako upravo predsjednik Skupštine ima veći koeficijent od njega.

- Koeficijent gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine od 7,14 bio je izjednačen do 2014., kada je koeficijent predsjednika Gradske skupštine smanjen na 6,80, dok je koeficijent gradonačelnika smanjen na 6,65. Takvo je stanje do danas - poručili su iz Grada, gdje kažu kako se plaća Milana Bandića upravo zadnje četiri godine nije mijenjala ni kunu. Njena je osnovica 3890 kuna, a s koeficijentom od 6,65, gradonačelniku mjesečno na račun sjeda 29.878 kuna bruto ili, točnije, 17.841 kuna neto.

zagreb Nije dobra situacija Svjetlosno onečišćenje neba iznad Zagreba veće od Beča pa i Hong Konga

A upravo oko 18 tisuća kreće se gradonačelnikova plaća uglavnom još od 2009. jer, iako su se mijenjali, odnosno padali su koeficijenti, Bandić je nakupljao godine staža. Što se same osnovice tiče, ona je bila najveća u prvoj polovici 2014. godine te je iznosila 4221 kunu, dok je koeficijent u istom razdoblju bio 7,14.

S druge strane, najmanja je osnovica bila prije devet godina te je iznosila 3630, ali je koeficijent gradonačelnikov u to vrijeme bio 9,10. Varirali su iznosi na tekućem računu Milana Bandića pa je, primjerice, 2012. u travnju primao 18.338 kuna neto, dok mu je dvije godine poslije plaća bila manja za gotovo tisuću kuna. Podsjetimo, posebni savjetnici, kojima pokušava smanjiti plaću već pola godine, zarađuju otprilike tri tisuće manje od njega.

NOVA PODRHTAVANJA
Zabilježen potres magnitude 3,8 kod Gline, osjetio se i u Zagrebu
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • wwwcro:

  Tako vam i treba glupi narode kad ne idete na izbore ili pak glasate za osuđivane kriminalce iz HDZ-a i SDP-a...budaletine izađite na izbore i sklonite sa vlasti hdzsdp kriminalce

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Bože skim mi živimo.

 • Avatar Grunf
  Grunf:

  Ban Ditić je obični komunistički se...nja i neradnik