Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Komarci prijete: Ovo su najugroženiji kvartovi u Zagrebu!

Najezda u Resniku, Jelkovcu i Ivanjoj Reci suzbijena nakon zaprašivanja
28. lipnja 2018. u 19:20 11 komentara 16167 prikaza
Foto: Igor Soban/PIXSELL

– Trenutačno je situacija s komarcima u svim dijelovima grada mirna – poručuju iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” (NZJZ). Tomu je zasigurno pogodovalo i ovotjedno zahlađenje, ali u danima koji slijede vratit će se prave ljetne temperature koje će u grad dovesti i dosadne leteće krvopije. Kako bi se građani zaštitili od najezde komaraca, valjalo bi se pridržavati jednostavnih pravila koje savjetuje NZJZ.

komarci najezda Otkrivamo gdje su najveća legla komaraca – u Slavoniji u 15 minuta čak 500 uboda!

Stvaraju se umjetna legla

Iako je zaprašivanje komaraca započelo još u ožujku i provodit će se prema Programu mjera i Provedbenom planu dezinsekcije komaraca Grada Zagreba za 2018. godinu kontinuirano sve do sredine listopada, iz Zavoda pozivaju građane da prijave svako leglo koje primijete.

– Suzbijanje razvojnih oblika komaraca u vodama, odnosno u leglima, provodi se u svim vodama koje su do sada registrirane kao mjesta razvoja komaraca – objašnjava dr. sc. Ana Klobučar, prof., voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju NZJZ-a. Međutim, najveće probleme zadaju legla nastala zbog nemarnoga ponašanja građana.

Naime, budući da tijekom ljeta prirodna legla komaraca najčešće presuše, počnu se razmnožavati u raznolikim umjetnim leglima. To može biti i najmanja površina na kojoj ima vode: od kanti s vodom, lokvi poslije kiše, preko posuda s kišnicom, vaza na grobljima i odbačenih automobilskih guma do začepljenih slivnika i oluka. Osim što bi građani trebali iz svojih domova i okućnica ukloniti sve predmete i posude u kojima se nakuplja voda ili vodu u njima barem redovito mijenjati, savjetuje se i održavanje septičkih jama, zelenih površina kao i propisno odlaganje krupnoga otpada.

Legla bi se, pak, trebala prijaviti tvrtkama zaduženima za suzbijanje komaraca: ID90 za zapadni dio te Adria Grupi za istočni dio grada. Komarci bi se, dakle, trebali uništavati dok su još u leglu, ali, prema potrebi, može se obavljati i suzbijanje letećih komaraca. Takav način uništavanja letećih krvopija provodi se isključivo u najugroženijim kvartovima.

repelent, komarci, komarac Posebno ih privlačite Komarci vas grizu više nego ostale? Evo zbog čega je to tako

– Iako broj komaraca trenutačno nije alarmantan, tijekom lipnja jugoistočni dio grada, odnosno Ivanja Reka, Jelkovec te Resnik bili su posebno pogođeni najezdom komaraca zbog čega se provelo suzbijanje letećih komaraca – rekla je dr. sc. Ana Klobučar. Međutim, takav oblik uništavanja komaraca, ističe, nije preporučljiv i svakako bi se trebao primjenjivati što rjeđe.

– Metode suzbijanja letećih komaraca nisu selektivne i štetne su za druge kukce. Stoga je obveza izvođača suzbijanja da prije provođenja takvoga suzbijanja obavijeste javnost i pčelare koji bi potom trebali premjestiti košnice ili zatvoriti pčele – objašnjava dr. sc. Ana Klobučar.

Putnici se trebaju i cijepiti

Kada je u pitanju, pak, osobna zaštita od najezde dosadnih kukaca, iz NZJZ-a savjetuju korištenje repelenata, odnosno sredstava koja odbijaju komarce, strogo se pridržavajući uputa za njihovo korištenje. Također, preporučuje se nošenje odjeće svijetlih boja dugih rukava i dugih hlača kao i postavljanje mrežica na vrata i prozore. Osobama koje odlaze na putovanje izvan Hrvatske savjetuje se posjet Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti u NZJZ-u

komarac Dosadni kukci Komarce tjerate rukama? Evo zašto bi to trebali nastaviti raditi
1 / 5
komarci
Komarac Učinkovita rješenja Jednostavni trikovi: Na prirodan način riješite se komaraca u kući ili na otvorenom komarac Neočekivane posljedice Evo što vam čini slina komarca nakon što vas upikne

Kako se zaštititi?

REPELENTI: prije svakoga izlaska na otvoreno savjetuje se korištenje sredstava koja odbijaju komarce     

ODJEĆA: za vrijeme boravka na mjestima gdje je velik broj komaraca valja nositi svijetlu odjeću dugih rukava i duge hlače     

ZAVJESE: prozore i vrata, ali i dječja kolica mogu se zaštititi zavjesama ili, pak, mrežicama protiv insekata     

MANJE VODE redovito, odnosno barem jednom tjedno treba mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi     

Najugroženiji kvartovi

Jelkovec: tijekom svibnja i lipnja kvart je vrvio komarcima koji su vjerojatno migrirali iz okolice grada

Resnik: velik broj obiteljskih kuća pogoduje stvaranju umjetnih legala komaraca

Ivanja Reka: septičke jame mjesta su koja itekako “prizivaju” komarce k sebi

Jarun: blizina “Zagrebačkoga mora” glavni je razlog zašto komarci vole ovaj kvart

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • !zagreb!:

  Ni jedno ni drugo ni treće realno nije Zagreb

 • domxerex:

  Hahahaha! Opet netko pravi od buhe slona kao i za vrijeme domovinskog rata. Sjećam se kako su vikali da avioni ruše grad kada je bilo raketiranje banskih dvora 1991. Dotle je po Osjeku ili Vinkovcima padalo dnevno preko par tisuća ... prikaži još! projektila i ti istui purgeri su to nazivali manjim čarkama. Uvijek je njihovo dupe pvrijednije. Zato te pametne novinare pozivam nama u Slavoniju na šarana u rašljama. Odlični su u Vučedolu ili u Tikvešu. Možete se od sunca skloniti u hladovinu i uživati u komarcima. Nemojte kopirati domaće koji idu na sunce da izbjegnu komarce. Dopustite si puni užitak, kući ćete se vratiti podbuli od uboda. U ZG je frka kada bude 7-10 uboda u 15 minuta. U Osijeku u donjem gradu izmjere ponekad i oko 300-500 uboda u 15 minuta. U Kopačevu niti ne broje već se namažu rakijom (iznutra) i ne osjete ništa. Nježne novinarske kožice se boje komaraca. Strašno, idemo proglasti izvanredno stanje kao kada je u Splitu pako čak 2cm snijega. Tada su taj dan imali preko 650 intervencija na traumatologiji jer splićani ne znaju hodati ili voziti po snijegu. Purgeri su godi od njih sa tim strašnim komarcima. Kada ne bi znali o čemu je riječ neupućen čitatelj bi pomislio da je riječ o nekim strašnim pretpovjesnim zverima poput dinosaura.

 • Avatar Damir
  Damir:

  Mreže na prozore i vrata i zdravo Đurđa. I nisu problem komarci nego komarice.