Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandić će smijeniti šestero pročelnika, jer su svjedoci u aferi

Našao način kako da vodi Grad bez straha od kršenja mjera opreza. Smijenjene bi se zadržalo u sustavu, a dovele osobe s kojima Milan Bandić može razgovarati
23. travnja 2015. u 10:40 40 komentara 17910 prikaza
gradski pročelnici
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Gradonačelnik Milan Bandić u idućih nekoliko mjeseci napravit će rošadu kadrova u uredima koje vode pročelnici koji su mu svjedoci u sudskom postupku, neslužbeno doznajemo od izvora bliskih gradonačelniku. Bandić je tražio od suda da mu da listu svjedoka s kojima ne smije komunicirati, no odgovoreno mu je da to nije u njihovoj nadležnosti.

Najbliži suradnici

Bandićeva je ideja, kaže nam naš izvor, smijeniti pročelnike te na njihova mjesta dovesti ljude bez tereta svjedočenja, a aktualne pročelnike zadržati u sustavu. Problem mu stvara što pročelnici nisu dužnosnici, odnosno ne imenuje ih politika, već su službenici koji se na temelju natječaja imenuju na četiri godine.

U praksi to znači da gradonačelnik Bandić ne može svoje suradnike smijeniti bez valjanih razloga, koji su propisani zakonom, a nitko od njih se nije ogriješio o pravila, zbog čega bi mogli biti smijenjeni. Jedina mu je mogućnost da se sa spomenutim pročelnicima dogovori da sami daju ostavku, oslobode poziciju i otvore mu ruke za raspisivanje natječaja. Riječ je o njegovim najbližim i najbitnijim suradnicima: dugogodišnjem prijatelju i suradniku koji vodi financije Slavku Kojiću, pročelnici za gospodarstvo Mirki Jozić, pročelniku za promet, prostorno planiranje, komunalne poslove i izgradnju Dinku Biliću, pročelniku za energetiku Marijanu Marasu i Sandri Tucak Zorić, direktorici Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

Zamjenu namjerava naći i za Vidoja Buluma i Miru Lacu koji su vodili stručnu službu, odnosno ured gradonačelnika do trenutka kada su uhićeni s Bandićem u akciji Agram. Dio čelnih ljudi došao bi iz uprave, neke će “povući” iz Zagrebačkog holdinga.

Slavko Kojić kazao je da se o mogućoj smjeni ne može očitovati jer nema informaciju o tome. On ionako, kaže, može u mirovinu.

– Situacija u kojoj gradonačelnik ne može surađivati s čelnim ljudima nije logična ni održiva. Kako da on ne razgovara sa mnom kao čelnim čovjekom financija o kreiranju proračuna? Kako to razriješiti i dokle može ovako, ne znam. Mislim da bi institucije trebale obavijestiti gradonačelnika s kim može razgovarati – drži Kojić.

bandić Odluka suda Bandić smije obnašati gradonačelničku dužnost, ali ne i komunicirati sa svjedocima 13.04.2015., Zagreb - Milan Bandic izlazi iz prostorija svoje stranke Klub liste grupe biraca Milana Bandica i odlazi u pratnji Ivice Lovrica. Izvanraspravno vijece Zupanijskog suda odlucilo je Bandic ponovno moze obnasati gradonacelnicku duznost. Photo: Pravosudni apsurd Bandić ima ovlasti, ali ne smije razgovarati s podređenima bandić odgovori u dvojbama 7 ključnih pitanja u slučaju Bandić

Mirka Jozić kaže da ju je Bandić imenovao pa se tako s njim može dogovoriti i o svemu drugome kako ne bi bilo štete za grad.

Ugrožavaju ljudska prava

– Ne smijemo osobne interese staviti ispred javnog interesa i funkcioniranja grada. Moramo olakšati gradonačelniku da normalno funkcionira. Pitanje je zašto smo mi na toj listi. Rade nam štetu, ugrožavaju ljudska prava. Mislim da bi trebali revidirati tu listu svjedoka – kazala je Mirka Jozić. Šef sindikata Vlado Korbar drži da, iako su pročelnici službenici, “kasta su za sebe”. Sindikat će, kaže, reagirati obrate li im se za zaštitu.

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ankabutorac
  ankabutorac:

  To je jedinstveno u Europi da jedan psihic i kriminalac vlada metropolom i radi iz Zagreba pasaluk....

 • Avatar korisnicko-ime
  korisnicko-ime:

  Samo šest pročelnika ima haha. Gradonačelnik Berlina onda ih ima 66. Neka me netko ispravi ako sam u krivu.

 • Avatar comandante
  comandante:

  strašno, kriminalac postavlja i smjenjuje ljude u gradu, strašno!!!!!!!!!!