Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosudni apsurd

Bandić ima ovlasti, ali ne smije razgovarati s podređenima

13.04.2015., Zagreb - Milan Bandic izlazi iz prostorija svoje stranke Klub liste grupe biraca Milana Bandica i odlazi u pratnji Ivice Lovrica. Izvanraspravno vijece Zupanijskog suda odlucilo je Bandic ponovno moze obnasati gradonacelnicku duznost.  Photo:
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
14.04.2015.
u 10:10

Bandić sa svjedocima ne smije razgovarati o kaznenom postupku, no nije jasno tko će kontrolirati o čemu razgovaraju on i, primjerice, Kojić

Svojevrsni pravosudni cirkus oko Milana Bandića nastavljen je i jučer nakon što je i službeno objavljena odluka izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. A iz nje proizlazi da su Bandiću ukinute mjere opreza koje se odnose na zabranu obnašanja gradonačelničke dužnosti, dok mu je još na snazi mjera opreza kojom mu se zabranjuje uspostava ili održavanje veze sa svjedocima čije je ispitivanje USKOK predložio u aferi Agram.

Neispitani svjedoci

Drugim riječima, Bandić je ponovno gradonačelnik, odnosno vraćene su mu te ovlasti, no pritom ne može komunicirati s prilično velikim brojem ljudi s kojima radi jer je USKOK predložio ispitivanje 180 svjedoka, a velika većina njih zaposlena je u Poglavarstvu ili nekim od podružnica Zagrebačkog holdinga. Kako je USKOK dosad ispitao stotinjak svjedoka, sa zagrebačkog Županijskog suda jučer je objašnjeno da se mjera opreza izrečena Bandiću odnosi na svjedoke koji još nisu ispitani. Objašnjeno je i kako Bandić s tim svjedocima ne smije komunicirati o kaznenom postupku koji se protiv njega vodi, u protivnom bi ponovno mogao ostati bez jamčevine od 15 milijuna kuna, te da smije razgovarati o stvarima koje se ne tiču kaznenog postupka. Kako će to u praksi izgledati i tko će kontrolirati o čemu Bandić razgovara s, primjerice, Slavkom Kojićem, čije je saslušanje USKOK predložio, nije baš najjasnije. Sa zagrebačkog Županijskog suda tumače da bi to s kime i o čemu Bandić razgovara trebala kontrolirati policija, u skladu s pravilnikom o načinu izvršavanja mjera opreza.

– Policija provjerom svjedoka može otkriti je li Bandić s njima komunicirao. Osim toga, i svjedoci policiji ili Državnom odvjetništvu mogu prijaviti ako je bilo neprimjerenih kontakata – objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

No, iako to sve zvuči lijepo te je utemeljeno na raznim pravilnicima i zakonima, zaista je teško vjerovati da je kontrola Bandićeve komunikacije sa suradnicima, nakon što su mu vraćene gradonačelničke ovlasti, doista i moguća.

Bio na sudu

Da situacija bude još apsurdnija, na popisu svjedoka čije je ispitivanje USKOK predložio je i Jelena Pavičić Vukičević, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i supredsjednica stranke Bandić Milan – 365, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se kontrolirati razgovaraju li Bandić i ona samo o političkoj promidžbi stranke ili o nečem što spada u sferu kaznenog postupka. Bandić je jučer kratko došao na zagrebački Županijski sud da bi osobno podigao rješenje kojim su mu vraćene ovlasti, a nakon toga viđen je u prostorijama svoje stranke. 

>> Bandić smije obnašati gradonačelničku dužnost, ali ne i komunicirati sa svjedocima 

>> Bandić: Kada budem smio, reći ću vam zašto sam smijenio Švaljek

Komentara 7

RA
raikonen
10:35 14.04.2015.

cirkus država

RA
raikonen
10:35 14.04.2015.

cirkus država

MA
marioraos
10:31 14.04.2015.

nevjerovatno, Da se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije