Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

27. Plazma Sportske igre mladih svečano otvorene u Velikoj Gorici

27. Plazma Sportske igre mladih
05.06.2023.
u 10:34

3.000 djece u Parku dr. Franje Tuđmana otvorilo najveću sportsko-amatersku manifestaciju u Europi

27. Plazma Sportske igre mladih, najveća sportsko amaterska manifestacija u Europi, svečano su otvorene u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici. Osnovane 1996. godine u Splitu, godišnje Plazma Sportske igre mladih samo u Hrvatskoj okupljaju više od 100.000 sudionika. Na svečanom otvorenju okupljene je pozdravio osnivač i predsjednik Igara Zdravko Marić te se zahvalio svim pokroviteljima koji omogućuju da svi programi i natjecanja Igara budu u potpunosti besplatni za sve sudionike:”Želim zahvaliti gradu Velika Gorica koji se pokazao kao izuzetan domaćin. Ovim putem zahvaljujemi I Vladi RH na velikoj podršci svih ovih godina, a najveće zahvale idu djeci, jer sama brojka koja raste iz godine u godine je potvrda da djeca prepoznaju vrijednost Igara.

Plazma Sportske igre mladih podržavaju i mnogobrojne svjetske institucije UEFA, FIFA, FIBE, FIDE, MOO, Europska komisija, Europska unija, te vrhunski sportaši i dužnosnici. Posebne pozdrave djeci uputili su i ambasadori Igara Luka Modrić, Nemanja Matić, Domagoj Duvnjak i Edin Džeko, uz žaljenje što zbog obaveza nisu mogli prisustvovati svečanosti, ali i obećanje da se uskoro druže sa sudionicima Igara.

Ulaganjem u sportske, kulturne i obrazovne programe Velika Gorica zasluženo nosi prestižnu titulu Europskog grada Sporta 2023. godine.  “Želimo se zahvaliti gospodinu Zdravku Mariću na ukazanom povjerenju što je upravo naša Velika Gorica domaćin Svečanog otvorenja 27. sezone Plazma Sportskih igara mladih. Mlade trebamo usmjeriti te motivirati, a upravo odgovor leži u ovakvom događaju kojem smo danas svjedoci.”- Rekao je Krešimir Ačkar.

Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i slobodno formirane ekipe, a ne samo djeca i mladi koji se aktivno bave sportom. Igre uz propagiranje sporta i sportskog načina života svjesne su svog utjecaja i odgovornosti koje imaju prema sudionicima - promiču druženje, toleranciju i inkluziju, a sve da se razviju u odgovorne pojedince našeg društva. Sve ove vrijednosti promiče i Vlada Republike Hrvatske, a u ime premijera Andreja Plenkovića prisutne je pozdravio i potpredsjednik Vlade i ministar Unutarnjih poslova Davor Božinović: “Ovo je stvarno sjajna prilika da još jednom potvrdimo koliko je sport važan za tjelesnu, emocionalnu i socijalnu dimenziju djece.”

Plamen Sportskih igara mladih u Veliku Goricu u pratnji djece donijeli su Gaj Ćosić, europski prvak u amaterskom kickboxingu, te članovi RK Zagreb i rukometni reprezentativci Zvonimir Srna i Karpo Sirotić koji su zajedno s uvaženim gostima po 27. put upalili plamen. U ceremoniji uz Zdravka Marića sudjelovali su i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice i Ivan Jovanić, Corporate Affairs Manager Bambi a.d.

Svečani program otvaranja vodili su Ana Radišić i Franjo Ridjan, a u sklopu programa nastupili su Aura Radočaj, zbor Umjetničke škole i Kvintet studio, a za odličnu atmosferu u Velikoj Gorici pobrinula se Indira Forza.

Igre su svojevrsni fenomen koji tradicijom dugom 27 godina svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove, a važnost bavljenja sportom istaknuo je i Ivan Jovanović, Corporate Affairs Manager Bambi a.d.: “Velika je čast i privilegija biti sponzor jednog ovako velikog događaja, ali i velika obaveza da vratimo zajednici u kojoj poslujemo. Mi to radimo već godinama i veoma nam je drago što, uz dječje osmijehe, prepoznajemo važnost ovako velike manifestacije.”

Otvorenju su prisustvovali mnogobrojni uzvanici iz političkog, gospodarskog i sportskog života Hrvatske. Branko Hrg, državni tajnik Ministarstva obrane, Josip Pavić, državni tajnik Kabineta ministrice Ministarstva turizma i sporta, Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport Ministarstva turizma i sporta, proslavljeni nogometaš Mario Stanić, predstavnici grada Velike Gorice, predstavnici Koncern Bambi a.d. Ognjen Lazić i Andrej Ivanjikov, predstavnici  Coca-Cola Company Adria i Coca Cola HBC, Adrian Ježina predsjednik uprave Telemach Hrvatska, predstavnici Podravke, predstavnici Fererra, koji su nakon završetka ceremonije bodrili su djecu na sportskim terenima.

Program se nastavio natjecanjima u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta, a više od 3.000 djece borilo se za plasman na Državnu završnicu Plazma Sportskih igra mladih. Održana je i velika edukativno-sportska kampanja „Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet“, s kojom Igre u suradnji s Coca-Colom HBC kroz igru i sport educiraju djecu i mlade o očuvanju okoliša i održivom razvoju.

Plazma Sportske igre mladih pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna potpuno besplatno sudjeluju u natjecanjima organiziranim na profesionalnoj razini u 10 sportova: Coca-Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, Hrvatska pošta kup u tenisu, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci, Fide turnir u šahu, odbojka na pijesku, graničar, atletika i stolni tenis.

Osim u Hrvatskoj Plazma Sportske igre mladih održavaju se u Srbiji te Bosni i Hercegovini, a u 27. postojanja broje preko 2.5 milijuna sudionika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije