Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrađivani zagreb

Zvijezda europske 'city break' scene

Turisti u Zagrebu
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/7
02.11.2018.
u 12:00

Katedrala, Gornji grad, uspinjača i Dolac samo su neke od omiljenih turističkih točaka. Svi, dakako, žele doživjeti i pucanj Gričkog topa

Hoteli i apartmani s pet zvjezdica, restorani u kojima delikatese pripremaju najbolji svjetski kulinarski stručnjaci, spa i wellness-centri, deseci lanaca trgovina i šoping-centara. Turizam već dugo u svijetu ne znači samo odlazak na plažu i koktele sa suncobranima, već se sve uvelike istražuju veliki gradovi i njihove raskošne ponude.

Zagreb je posljednjih godina ušao u elitno društvo hit destinacija upravo za takav oblik turizma, a to, osim stalno rastućeg broja gostiju, potvrđuje još jedno veliko priznanje Hrvatske turističke zajednice. Naša metropola ne samo da je proglašena najuspješnijom 'city break' destinacijom, nego je 'preskočila' sva razvikana jadranska ljetovališta i dobila laskavo priznanje kao – destinacija godine.

Zagreb je posljednjih godina uvelike napredovao kao vodeća destinacija u svim turističkim segmentima. Samo preko nove zagrebačke Zračne luke 'Franjo Tuđman', koja je otvorena u travnju 2017., stigli su brojni gosti. Tijekom te godine na 41.585 letova bilo je 3,092.047 putnika.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Grad s najviše muzeja i galerija po četvornom metru u Hrvatskoj posjećuju gosti iz svih kutaka zemaljske kugle. Svima su, dakako, na vrhu popisa kulturnih znamenitosti zagrebačka katedrala, kompleks Gornjeg i Donjeg grada, gradsko groblje Mirogoj, koje je svojevrsni muzej na otvorenom, a svi svakako žele doživjeti i pucanj Gričkog topa s kule Lotrščak u podne, vožnju najkraćom žičanom željeznicom na svijetu, uspinjačom, ali, recimo, i zagrebačko Sunce, odnosno umjetničke instalacije.

Prava je poslastica i ono što se smatra zagrebačkom nematerijalnom baštinom; posjet i kupnja na tržnici Dolac, kava na 'špici' i popularna zagrebačka street art scena.

Oči gosti mogu odmoriti na zelenilu čak 30 gradskih parkova, počevši, recimo, od spomenika parkovne arhitekture Maksimir, preko Lenucijeve potkove, Parka prirode Medvednica do, recimo, popularnih zagrebačkih jezera Bundek i Jarun.

Uskoro tri nova hotela

Zagreb, pritom, nezadovoljnim neće ostaviti ni namjernika koji svoj city break u glavnom gradu Hrvatske želi začiniti s malo fizičke aktivnosti. Metropola nudi mogućnosti za planinarenje, biciklizam i brdski biciklizam, džoging, tenis, plivanje, skijanje, karting, klizanje itd. Spomenimo usput da naš glavni grad ima deset sportskih dvorana i stadiona, sedam rekreacijskih centara i šest bazena.

No, jedan od važnih razloga velikog uspjeha zagrebačkog turizma svakako jest i intenzivno ulaganje u gradske hotele, hostele i apartmane. Istraživanje Turističke zajednice grada Zagreba pokazalo je, recimo, da je više od dvije trećine noćenja u Zagrebu ostvareno upravo u hotelima, što nije iznenađujuće s obzirom na to da je naš glavni grad mjesto gdje se mogu naći hoteli iz svjetski poznatih lanaca poput Hiltona i Sheratona.

Osim toga, uskoro se očekuje otvaranje novih hotela poput Canopy by Hilton i Amadria Park hotel Capital. Malo je, stoga, onih kojima je bilo iznenađenje što su se i neki zagrebački hoteli sa spomenutih Dana turizma vratili s nagradama. A to su popularni i kultni zagrebački hoteli Esplanade i Westin, s tim da je Esplanade proglašen najboljim gradskim hotelom u 2018., a Westin najboljim hrvatskim kongresnim hotelom.

Zagreb, dakako, ima gdje ugostiti i one koji nemaju dovoljno dubok džep za luksuzni smještaj. Dobro došli su u 52 hostela smještenih diljem grada poput Swanky Mint Hostela, koji je najnagrađivaniji u Hrvatskoj, ali i u više od 3.300 privatnih apartmana i soba u strogom centru grada, koji nude sve što je potrebno za udoban boravak.č I to po izuzetno pristupačnim cijenama.

Više od pizze i ćevapčića

Cijena smještaja ovise o kvaliteti, pa tako gosti u Zagrebu mogu noćiti već za koju stotinu, ali i za tisuću i više kuna. I, pritom, jesti što im srce poželi. Zagreb odavno više nije grad samo ćevapčića, bureka i pizze, već je postao vrhunsko odredište za gurmane svih profila, koje danas ima talijanske i kineske, tajlandske, meksičke, bosanske... restorane.

Unaprijed uzimajući u obzir prehrambene navike svojih gostiju, velik broj restorana danas nudi vegetarijanske, veganske i bezglutenske opcije, a postoje i specijalizirani vegetarijanski i veganski restorani. Dakako, ako je netko raspoložen za nešto jednostavno, poput ćevapa ili hamburgera, Zagreb nudi takva mjesta na kojima će obrok moći zaliti i domaćim craft pivom.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zagrebački hoteli, hosteli, apartmani i restorani su, dakako, samo djelić turističke razglednice našega glavnog grada. Zagreb svome gostu može pružiti i uljepšavanje, te relaksaciju tijela i uma, uz blagotvorne kupke, revitalizirajuće tretmane njege lica, tijela i kože, medicinske i opuštajuće masaže, saune... Spa i wellness postali su zasebna turistička motivacija, a Zagreb je također i tu ponudu usavršio, pa tako vodeći zagrebački hoteli obvezno na svojim prostorima imaju uključene i spa i wellness-prostorije.

Ništa, dakako, bez bogata noćnog života. A Zagreb i na tom području ima što ponuditi. Brojni noćni klubovi nude provod za sve glazbene ukuse, a još jedan razlog zašto Zagreb kontinuirano privlači sve više turista svakako jest i sve veći broj zabavno-kulturnih manifestacija na kojima je angažirana i zagrebačka Turistička zajednica.

Raspoređene su tijekom cijele godine i doslovce nema tjedna u kojem se u našoj metropoli nešto ne događa.

Grad Zagreb

1) Naš glavni grad može se pohvaliti besplatnom wi-fi mrežom na više od 30 gradskih lokacija

2) Zagreb ima čak 20 šoping-centara i više od 20 trgovina hrvatskog modnog dizajna te je prava šoping-meka

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije