Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl

Igra svjetla koja privlači više od sto tisuća ljudi

Grad Zagreb
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
02.11.2018.
u 12:00

Laseri i 3D mapiranje poigrali su se na fasadi lijevog krila zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda i tako probudili proljetnu atmosferu na Gornjem gradu.

Igra raznobojnih svjetala na ulicama starog Zagreba čini Festival svjetla jednom od najspektakularnijih zagrebačkih atrakcija. Ta manifestacija svjetla održava se od prošle godine, u ožujku, i svojevrsna je najava nadolazeće turističke sezone. Ovje je godine tako u tunelu Grič, primjerice, postavljena svjetlosna instalacija “Proljetno svjetlo”, a u Tomićevoj ulici “Kugle u slapu”.

Laseri i 3D mapiranje poigrali su se na fasadi lijevog krila zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda i tako probudili proljetnu atmosferu na Gornjem gradu. Bili su osvijetljeni i kula Lotrščak, gornjogradske stube, ulice i trgovi, a čak su i gornjogradski vinogradi svijetlili u iščekivanju novoga godišnjeg doba. Ove godine, svjetlosne predstave održavane su na 19 lokacija diljem starog dijela Zagreba, što je mnogo više nego prije dvije godine. Zagreb je s tim spektaklom stao uz bok i drugim europskim metropolama koje slave svjetlo poput Lyona, Amsterdama, Helsinkija, Praga, Berlina ili Sankt Peterburga.
 Tema je festivala, inače, uvijek proljeće koje simbolizira buđenje, rast i renesansu, a cilj je projekta podariti novi život poznatim gradskim simbolima.

Inspiracija za Festival svjetla, koji se održava svake godine u ožujku, buđenje je proljeća
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Trenutačno se ne zna točan datum, ali u ožujku 2019. očekuju nas brojne nove manifestacije koje će biti obilježene u istom tonu proljeća i buđenja, a interes će zasigurno biti velik. S obzirom na to da je velik dio svjetlosnih instalacija na otvorenom, u toj se manifestaciji može uživati i da se ništa ne potroši. Dovoljno je tih dana prošetati gradom nakon 18 sati da biste iskusili Zagreb u svjetlosnom ruhu. A da je Festival svjetla omiljeni proljetni događaj u Zagrebu svjedoči i to da tu manifestaciju posjeti oko 100.000 ljudi. Dogodine ih se očekuje još više.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije