Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zorica Gregurić uvjetno osuđena zbog razbijanja dvojezične ploče

Dragovoljka Domovinskog rata Zorica Gregurić dvojezičnu ploču na zgradi policijske postaje Vukovar razbila je u rujnu 2014.
18. rujna 2015. u 07:20 31 komentara 2323 prikaza
29.11.2013., Zagreb - Na Trgu zrtava fasizma 1 odrzana je konferencija za medije odbora za prikupljanje potpisa za referendum Ne cirilici. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi vukovarske policije u rujnu prošle godine Zorica Gregurić jučer je na Općinskom sudu u Vukovaru nepravomoćno osuđena na tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godinu dana.

– Smatram da je to bilo moje demokratsko pravo iskazivanja građanskog neposluha – kazala je Zorica Gregurić nakon razbijanja ploče s ćiriličnim natpisom.

U obrazloženju presude sutkinja je objasnila da Gregurić smatra krivom jer je građanski neposluh oblik nenasilnog otpora, no to optuženoj ne daje za pravo da provodi samovolju i nasilje.

Zorica Gregurić tijekom postupka se branila se da je to učinila nakon posjeta grobovima na Ovčari. Mučno iskustvo rata proživjela je kao medicinska sestra te dragovoljka Domovinskog rata. U Registru udruga spominje se i kao tajnica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, ali s te je funkcije navodno suspendirana. Sudilo joj se za oštećivanje stvari u tuđem vlasništvu, odnosno u vlasništvu Republike Hrvatske. Tužiteljstvo je Z. Gregurić teretilo i da je to učinila iz niskih pobuda i iz mržnje prema jeziku i pismu nacionalne manjine, no od takve su optužbe odustali. Z. Gregurić je najavila žalbu na presudu.

>>Započelo još jedno suđenje za razbijenu dvojezičnu ploču

>>Dva puta u istome danu oštećena dvojezična ploča na policiji!

VIDEO
Zadrani veslali i snimali se dronom, ostali u šoku kada su vidjeli što je ispod njih
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?
  • MarkoKosmicki:

    u zatvor trebaju ici oni koji postavljaju te ploce jer to stvara razdor medju gradjanima:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  • Gomila:

    Bravo Zorice ovo je hrvatska zemlja

  • nindjago:

    Nek si ti razbila ploču ja cu stobom u zatvor ako trba