Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Znali smo da nemamo gdje formirati obranu i odlučili smo da će padati glave'

Vrlo mirno i staloženo je pripadnik 4. gardijske brigade mogao sa zoljom sačekati taj tenk i naravno kada mu je došao u vidokrug da ga može odraditi, čovjek ga je jednim precizni, savršenim, pogotkom uništio, rekao je Milin
04. listopada 2019. u 22:44 30 komentara 5875 prikaza
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

Neprijateljske snage su se našle pred obranom koja se formirala na crti nekadašnje granice Kraljevine Jugoslavije i Italije. 4. , 5. , 6. listopad 1991. godine, bili su najteži dani u obrani Zadra. Hrvatske snage su odbile prodor na pravcu Bokanjca, obrana je topništvom držala linije prema Crnom, a neprijatelj kreće u završni napad u pravcu Brdo Križ - Dračevac-Ploča.

ZADAR U OKRUŽENJU VIDEO 'Zapovjednik je otkočio pušku i prislonio mu je uz glavu. Čovjek se zaledio'

Cilj je bio probijanje obrane na ovim najdominantnijim kotama kroz prigradska naselja Dračevac i Poloče, kako bi se spustilo na magistralu i omogućilo glavnini snaga da sa sjeverne strane iz pravca Crnog uđu širokim bulevarom u sam Zadar, povežu se sa vojarnama i okupiraju grad. Izloženi snažnim minobacačkim djelovanjem, zaprečava se pješaštvo neprijatelja i  oni kreću u proboj samo tenkovima. Uništivši prvi tenk, prolaz kroz Dračevac biva zaustavljen.

U pokašaju izvlačenja uništenog tenka, još jedan tenk biva oštečen uz uništenje dijela posade. Konsolidirana obrana je već neko vrijeme napadala neprijateljske snage s leđa iz pravca Briševo - Crno, a gotovo 800 vojnika iz JNA bježi na hrvatsku stranu. Napadne snage JNA su se svakim danom raspadale, pretrpjevši gubitke, 6.listopada zaustavljaju napad i pristaju na pregovore o napuštanju JNA iz Zadra i djelomično se povlače deblokirajući grad jer ga nisu mogli više držati u okruženju. 

- Dakle, mi smo tu znali da nemamo gdje formirati drugi red obrane... i onda smo donijeli odluku - taj dan će padati glave. Padat će naše, ali će padati i njihove - objasnio je bojnik Bruno Milin.

Kada je krenuo napad minobacačima su tukli po tenkovima i tako odvojili pješaštvo od njih. Tada je prvi tenk ušao u Dračevac i to bez pješaštva.

DOMOVINSKI RAT VIDEO 'Granate, prašina, dim, nešto neviđeno. Iz tog pakla nitko nije mogao računati da će se izvući živ'

- Vrlo mirno i staloženo je pripadnik 4. gardijske brigade mogao sa zoljom sačekati taj tenk i naravno kada mu je došao u vidokrug da ga može odraditi, čovjek ga je jednim precizni, savršenim, pogotkom uništio i mi smo praktički tada zaustavili taj napad preko Dračevca i praktički je tada obranjen grad Zadar - rekao je Milin.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

 

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  U Gradu Zadru nešto bi se trebalo zvati po branitelju, koji je uništio prvi tenk i spriječio tim pravcem nadiranje neprijatelja.

 • Tirano:

  Pričate gluposti!

 • Avatar links
  links:

  svake godine drugačija priča.... lovačka