Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zločinci četekovačkog i voćinskog masakra na međunarodnoj tjeralici

Zahtijevamo da se zločinci dovedu pred pravdu, kaže Marija Maračić, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja.
09. travnja 2010. u 14:47 7 komentara 401 prikaza
peticija
Foto: Dragutin Šantoši

SLATINA – Na inicijativu Udruge roditelja hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slatine i Orahovice Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije danas je u Slatini organizirala potpisivanje peticije kojom se od Vlade RH i Državnog odvjetništva Hrvatske zahtjeva procesuiranje ratnih zločina u: Humljanima, Balincima, Čojlugu, Četekovcu, Humu, Voćinu, Levinovcu i Pivnici.

Tijekom ratne 1991. godine, u masakrima nad nedužnim hrvatskim civilima, 4. rujna i 13. prosinca, te poslije, na ovom području mučki je ubijeno više od 75 građana. Četekovački masakr dogodio se prije Vukovara, Škabrnje i Dubrovnika, ali se njegove žrtve, tvrde branitelji i stradalnici Domovinskog rata, zaboravlja. Ističu da, osim podizanja optužnice, hrvatsko pravosuđe nije učinilo dovoljno da 19 godina nakon počinjenih zločina zločinci i odgovaraju.

 U državnoj koalicijskoj vlasti predstavnici žrtava i predstavnici zločinaca
- Rekli smo - dosta! Zahtijevamo od naše hrvatske države, koju su naši sinovi stvarali, da se drugačije vrednuje Domovinski rat. Zahtijevamo da se ovi zločinci koji su zločine počinili na našim civilnim žrtvama i našoj djeci dovedu pred pravdu - izjavila je Marija Maračić, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatine i Orahovice.

Svoj potpis na peticiju među prvima stavili su predstavnici 42 udruge iz Domovinskog rata s područja županije, a svojom nazočnošću skup su podržali lokalni dužnosnici, saborska zastupnica Nada Čavlović Smiljanec i drugi.

– Protiv zločinaca se ništa ne poduzima zbog politike. U Hrvatskoj je na vlasti koalicija u kojoj su predstavnici žrtava Domovinskog rata i predstavnici onih koji su činili zločine, a da je državna politika htjela procesuirati sve zločine, to bi se učinilo, kratko je komentirao peticiju predsjednik Danijel Srb, predsjednik HSP-a koji je sudjelovao na slatinskom skupu.

Od 46 zločinaca samo dvojica u zatvoru na izdržavanju 20-godišnje kazne
U Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, koji su optužnicu protiv ratnih zločinaca preuzeli od Županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku, odbacuju sumnje da se na otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina nije ništa činilo.

– Za ratne zločine u Četekovcu optuženo je 15 osoba, a za ratne zločine u Voćinu 32 osobe. Godine 1995. V. S. s voćinskog područja osuđen je na 20 godina zatvora, a 2001. godine S. B. je osuđen također na 20 godina zatvora i obojica izdržavaju kazne. Kako 45 osoba optuženih za ratni zločin na ovom području nije dostupno hrvatskom pravosuđu, za njima je raspisana međunarodna tjeralica, potvrdila je telefonom Branka Merzić, županijska državna odvjetnica u Bjelovaru ističući kako u hrvatskom pravosuđu nije praksa da se ratnim zločincima sudi u odsutnosti.

zima
Očekujte neočekivano
Pripremite se za zimsku vožnju - na ovo morate paziti

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Srbovllasi koji su pocinili uzasne zlocine u Vukovaru,Osijeku,Bijelom Samostanu,Humljanima, Balincima, Čojlugu, Četekovcu, Humu, Voćinu, Levinovcu , Pivnici,itd su na slobodi ( ne bi li Hrvatska morala prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom koja ne izrucuje ratne zlocince?)......Istovremeno \'nasa \' vlada predaje ... prikaži još! nase junake i branitelje u Haag dok hrvatsko pravosudje progoni Glavasa zbog toboznjeg ubojstva 2 srpska \'civila\"........Braco Slavonci ,vrijeme je da Zagrebu pokazete zube...

  • -obrisani-:

    Ne znam čemu Interpolove tjeralice, jednostavnije je pogledati u Registar srpskih veterana, prepisati njihove adrese i direktno obavijestiti srpsko pravosuđe nek ih hapse. pozdrav vaš zmijicamala

  • snova235:

    Izručite zločince Australiji na \"pravedno suđenje\" možda i oni slučajno odlutaju da se malo saberu ! SRAMOTA !!