Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica optužnog vijeća

Zlatko Babić i ostali tražili izdvajanje nezakonitih dokaza i izuzeće tužiteljice

Kutina: Reportaža o Petrokemiji
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
12.05.2023.
u 14:00

USKOK Babića i ostale tereti za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem, a priča se zakotrljala nakon javnih istupa Adrijane Cvrtile, direktorice kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina

Kao što se moglo i očekivati, optužnica protiv Zlatka Babića, HDZ-ovog gradonačelnika Kutine i njegovih suoptuženika Davora Kljakića (HSLS), Dražene Kindermana i Darka Kosueka, nije potvrđena na sjednici optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. Jer sukladno sada već ustaljenoj praksi u ovakvim predmetima, obrane su tražile da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje neki dokazi. A tražili su i izuzeće tužiteljice USKOK-a, za koju smatraju da je bila pristrana tijekom istrage i to u korist zviždačice Adrijane Cvrtile.

Uglavnom, sjednica optužnog vijeća održala se jer su na raspravu došle dvoje tužiteljice, pa je ona čije je izuzeće zatraženo izašla iz sudnice, dok je druga argumentirala zašto se ne slaže sa zahtjevima obrane da se dokazi iz spisa izdvoje kao nezakoniti. Obranama su sporne pretrage, iskazi svjedoka... Što je optuženo vijeće odlučilo, znat će se 26. svibnja kada će predsjednica optužnog vijeća Rahela Valentić, objaviti svoju odluku. Nezadovoljna strana ima pravo žalbe, o kojoj će odlučivati Visoki kazneni sud (VKS), pa se već sada sa sigurnošću može reći, da sud o spomenutoj optužnici teško može ponovo odlučivati prije jeseni.

USKOK Babića i ostale tereti za podmićivanje zastupnika i trgovanje utjecajem, a priča se zakotrljala nakon javnih istupa Adrijane Cvrtile, direktorice kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina. Ona je javno ispričala kako su Babić i Kljakić radili pritisak na nju kako bi se u Eko Moslavini zaposlili pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika. Zviždačica je tada ispričala i da se od nje tražilo da se nekim djelatnicima povećaju plaće, a oni su zauzvrat trebali osigurati glas tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna. Nakon javnih istupa ona je dobila otkaz zbog čega je pokrenula sudske postupke. Babić i ostali su bili uhićeni, a  Babić je jedno vrijeme proveo u Remetincu. No ostao je gradonačelnik unatoč uhićenju, pritvaranju, istrazi i sada optužnici. Izašao je iz HDZ-a kad je protiv njega pokrenuta istraga, no ako je suditi po objavama na društvenim mrežama, opet je u toj stranci.

Prema optužnici, Babić je to za što se tereti radio od studenog 2019. do travnja 2020. a u inkriminirano vrijeme Kljakić je bio predsjednik Gradskog vijeća Kutine, a Dražen Kinderman, nezavisni vijećnik. USKOK Babića tereti da je u zamjenu za Kindermanovu podršku proračunu obećao da će mu zaposliti sina u Eko Moslavini. Kousek je bio oporbeni vijećnik, a njemu je obećao povećanje plaće. Njih su dvojica glasali kako je Babić tražio, nakon čega su Babić i Kljakić tražili od Adrijane Cvrtile da realizira ono što su oni obećali dvojcu koji je glasao onako kako su tražili. Babić se teretio i da je od Kljakića tražio da naloži A. Cvrtili da u Eko Moslavini zaposli oca osobe s kojom je politički povezan. Osim toga, Babić i Kljakić terete se i da su od A. Cvrtile tražili i da pojedinim osobama, čije su zapošljavanje tražili, neosnovano poveća i koeficijente za plaću ili ih pak prebaci na druga radna mjesta iako za tim nije bilo potrebe.

VIDEO Provala u bankomate: Eksplozija odjeknula u Tučepima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije