Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Živio u zajednici s pokojnim očuhom, ali ne može naslijediti zajedničku kuću

Thinkstock
06.03.2014.
u 09:45

Budući da očuh po svemu sudeći nema nasljednika, njegov imetak trebao bi nasljediti Grad Bjelovar

Zdenko Matković, 63-godišnji Bjelovarčanin i njegova obitelj već neko vrijeme proživljavaju nevjerojatnu dramu u kojoj bi, pučki rečeno, na pravdi Boga mogli završiti na ulici bez nasljedstva koje im po zdravoj logici pripada. Naime, Matkovići već godinama žive u kući u kojoj je Zdenko odrastao, ali koju igrom sudbine unatoč tome što je praktički jedini nasljednik, prema pravnom tumačenju sada ne može naslijediti.

Đuro ga nije priznao

Formalni vlasnik kuće je Zdenkov pokojni očuh Đuro Matković za kojeg se Zdenkova pokojna majka Božica udala kada je Zdenko imao samo pet godina. Nešto mlađi Đuro prigrlio je tada samohranu majku Božicu i njezina petogodišnjeg sina i čitav svoj život živjeli su kao skladna obitelj. Iako mu Đuro nije bio biološki otac, budući da je s njim živio od svoje pete godine i da mu je pružio svu ljubav, Zdenko ga je doživljavao kao pravog oca. Za Zdenka i njegovu obitelj, suprugu i sina, šokantna situacija nastala je lani u kolovozu nakon Đurine smrti. Naime, Zdenko je tek na ostavinskoj raspravi saznao da nema pravo na nasljedstvo jer ga Đuro formalno pravno nikada nije posvojio ili priznao za svoga sina. Zdenko i njegova obitelj sa pokojnim Đurom i Božicom živjeli u zajednici i praktički pokrivali sve troškove zajedničkog življenja, no ni to im ništa ne pomaže jer imovinu nikada nisu preveli na sebe. Da sve bude još veća ironija Zdenko je još 1971. godine kada se ženio sa svojom suprugom Katicom na Đurin prijedlog uzeo i njegovo prezime, no ni to mu danas ništa ne pomaže. Kako Đuro, barem prema sadašnjim saznanjima, nema drugih nasljednika, njegova cjelokupna imovina bi trebala pripasti Gradu Bjelovaru.

Gredelj vjeruje u pravdu

Zdenko i njegova obitelj angažirali su odvjetnika Vladimira Gredelja koji ipak vidi način kako da zadrže imovinu. -Ovo je jedan od slučajeva u kojem možemo zorno vidjeti kako je ponekad velika razlika između prava i pravde jer pravno gledano Matkovići bi uistinu mogli ostati bez nasljedstva. No, duboko vjerujem da se to neće dogoditi. Moj optimizam temeljim na činjenici da je na čelu Grada Bjelovara Toni Korušec, čovjek humanist, koji ne dopušta uzeti nešto što i nije gradsko-ističe Gredelj uvjeren da će pravda za Matkoviće ipak biti zadovoljena.

>>

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije