Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kutinski bračni par

Žive od ideja: Ona proizvodi svijeće, on pametne klupe

lopoch
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
25.07.2020.
u 21:27

Renata je osmislila ekološke sojine svijeće kao poklone i suvenire, a Marko razvija info stup i klupu Smile Outy.

Mladi kutinski bračni par Renata i Marko Fertelmeš, oboje rođeni 1985., savršeno se upotpunjuju i u biznisu. Ona je vlasnica obrta Lopoch (http://www.lopoch.com) koji se bavi izradom posebnih sojinih svijeća, kao suvenira i poklona. On je vlasnik tvrtke Solbi Lab, inovator i autor pametnog stupa i klupe Info Smile Outy.

Korona ih je, zbog problema s plasmanom suvenira, nagnala da zajednički osmisle svijeće nekog višeg nivoa, pa će tako uskoro putem mobilne aplikacije svatko tko sojine svijeće dobije na poklon, recimo na vjenčanju, skeniranjem koda odmah na mobitel moći preuzeti i fotografije s tog vjenčanja.

Prostor u inkubatoru PUNK

– Najprije smo krenuli samo sa stupom Info Smile koji smo postavljali u urede, razne prostore, prodavali oglasni prostor na njemu. Iz ureda smo mogli mijenjati sadržaj, a išli smo ili na prodaju stupa ili na najam. Imali smo ga u devet hrvatskih gradova, a sada smo taj proizvod podignuli na višu razinu. Verzija Outy je postavljena u Sisku i Kutini, to je sada vanjski uređaj, za sve vremenske prilike, ali s klupom i držačem za bicikle kako bi se ljudi zadržali što dulje uz taj info ekran – pojašnjava nam Marko Fertelmeš, koji je u poduzetništvu od 2003.

Za svoj patent sve izrađuje u Kutini i sve dijelove nabavlja u Hrvatskoj, kao što je sam razvio i softver. Jedino, kazuje, ekran mora nabaviti u inozemstvu jer se u Hrvatskoj nigdje ne proizvodi. Otprilike u vrijeme kad nastaje Outy, i supruga Renata ulazi u poduzetničke vode. Svoj hobi, izradu svijeća, pretvara u posao. Uzima poticaje za samozapošljavanje od HZZ-a, dobivaju prostor u kutinskom Poduzetničkom inkubatoru PUNK, a od Grada Kutine također dobiva potporu za nabavu strojeva za naljepnice i pakiranje. Uz to se odlučuje za posebnu vrstu svijeća – od sojinog voska.

– Svijeće su to koje nisu parafinske, nego su potpuno prirodne. Nisu kancerogene, ne ispuštaju čađu, biorazgradive su, nisu štetne za okoliš. Htjeli smo da bude nešto drukčije, ali je i skuplje zbog sojinog voska, no moje svijeće imaju svoju priču – kazuje Renata.

Naime, svaku svijeću može personalizirati pa ih je prvo počela nuditi kao suvenire te su ubrzo našle svoje mjesto u jadranskim gradovima te u nacionalnim parkovima. Istodobno, izrađivala je svijeće i za vjenčanja i krstitke. One sada, zbog epidemije korone idu čak i bolje od suvenira. A tu se svojim znanjem priključio i suprug.

– Dodajemo kod na poklopac. Ako je svijeća suvenir, skeniranjem koda dobiju se informacije o gradu, fotografije, sve. Ako su svijeće kao zahvalnice za vjenčanja i krstitke, skeniranjem koda s aplikacijom na mobitelu odmah dobivate fotografije s tog vjenčanja ili krstitki ili slično. Svijeća postaje trajna uspomena kojoj se možete vraćati kad god se poželite prisjetiti događaja – pojašnjava Marko Fertelmeš aplikaciju koju razvija.

Planiraju prodaju u supermarketu

Svijeće su nekako obične, kazuje nam ovaj bračni par, a uz njihov dodatak postaju nešto posebno uz bezbroj mogućnosti njihova personaliziranja. Idući im je plan da se one nađu na policama supermarketa, za to surađuju s jednim ilustratorom, a najavljuju da ni ostvarenje tog nauma nije daleko. U PUNK-u, gdje Renata i Marko Fertelmeš imaju urede svojih tvrtki, trenutačno je smješteno 29 korisnika, tvrtki i obrta, mahom mladih poduzetnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije