Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Renata Rašović

Žene kao žrtve pokušaja destabilizacije nedovoljno radikalnog premijera

Andrej Plenković
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.03.2018.
u 21:17

Istanbulska konvencija bit će ratificirana, no ostaje žalosna činjenica što su životi premlaćenih i ubijenih žena pretpostavljeni politikantima.

Zamjerili su mu neodlučnost, a kada je naposljetku donio nedvosmislenu političku odluku, na njega se digla silna kuka i motika, iz vlastitih redova. Što je to rekao premijer Andrej Plenković, pa da su mu okrenuli leđa i dojučerašnji bliski suradnici poput Davora Ive Stiera? Rekao je da, iščitavajući tekst Istanbulske konvencije nije naišao na teze o rodnoj ideologiji pa savjetovao svojem članstvu da Konvenciju naposljetku i pročita.

Koliko je ovaj naputak utemeljen u zbilji požurili su se uvjeriti i novinari pa su na saborskim hodnicima anketirali i ljutog protivnika Konvencije, Hrastova Hrvoja Zekanovića, koji pred kamerama prelistavajući materiju nije uspio pronaći od samoga đavla poslani termin s kojim već tjednima zastrašuje narod, a slušajući izjave Željka Glasnovića koji u tekstu konvencije iščitava pedofiliju i zoofiliju te “šest wc-a u Saboru za muškarce zarobljene u ženskom tijelu”, cinik bi mogao pomisliti kako zastupnik zapravo ima problema s vlastitim spolnim identitetom.

Pritom, premijer Plenković samo provodi kontinuitet u politici HDZ-a: pa jedva je tri godine prošlo otkako su, u mandatu Tomislava Karamarka, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama njegovi podboli ministricu Opačić i zatražili hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije! Što se u međuvremenu dogodilo pojedinim članovima i visokim dužnostima HDZ-a, koji sada demoniziraju Konvenciju, prozivaju premijera, raspuštaju ogranke i pozivaju na demokršćanski karakter stranke? Jesu li tekst Konvencije pročitali tada ili tek danas? Možda ni danas?

Istanbulska konvencija nije bez mana, štoviše, opetovano i prekomjerno isticanje pojma roda (ali ne i izmišljene rodne ideologije) može pobuditi sumnju, ali tu sumnju valja utišati argumentima. A oni nepobitno govore da su je već ratificirale snažne katoličke države kao što su Poljska, Italija i Malta te da pojam roda egzistira u hrvatskom zakonodavstvu već godinama. Naime, u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2006. do 2010. kao jedna od zadaća navodi se dugoročno promicanje rodne jednakosti. Osim toga, u članku 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji je donesen u mandatu vlade Ive Sanadera, jasno stoji da je svrha zakona zaštita od diskriminacije na osnovi rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije. Zašto rodna ideologija tada nije bila top tema?

U konačnici, neka protivnici konvencije pokucaju na vrata prvog skloništa gdje se kriju zlostavljane žene pa neka njih pitaju da li se i kako postojeći zakoni provode i zašto se u RH više od 90 posto slučajeva obiteljskog nasilja tretira kao prekršajno, a samo 10 posto kao kazneno djelo. No, kako su oni koji demoniziraju filmove i predstave koje nikada nisu gledali isti oni koji Konvenciju nisu ni pročitali, onamo zasigurno neće ni kročiti.

Istanbulska konvencija bit će ratificirana i zbog nje ni jedan dječak neće otići u ženski wc, no ostaje žalosna činjenica što su životi premlaćenih i ubijenih žena pretpostavljeni politikantima čiji je jedini interes destabilizacija pozicije njima nedovoljno radikalnog premijera.

Komentara 13

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
21:25 14.03.2018.

Država propada, imamo rekordno malo zaposlenih, rekordno malo rođenih, rekordno puno iseljenih, druga smo najsiromašnija zemlja u EU, imamo drugi najmanji gospodarski rast u EU, nemamo nikakve perspektive, a "odlučni anemični" je krenuo u odlučno usvajanje idiotske besmislene konvencije pod svaku cijenu po nalogu iz Bruxellesa. I ništa ga drugo ne zanima. I sad recite da je to hrvatski premijer, a ne nametnuti briselski poltron. A nije da nije imao izbor, mogao je jednostavno odbaciti ratifikaciju i istovremeno u zakone interpolirati apsolutno sve iz te konvencije što je vezano uz suzbijanje obiteljskog nasilja, i sve bi bilo u redu.

AN
Antiflašist
21:42 14.03.2018.

Totalni demograski slom ustvari znaci da Hrvatske vise nema, samo joj to jos nitko nije rekao. U ovakvoj katastrofalnoj situaciji tlaciti svih s konvencijom koja ce uz to biti iznad hrvatskog ustava je sramotna i pokazuje sav ocaj politickih 'elita'' koje se sastoje od ljudi koji nikad u zivotu nista radili nisu nemaju pojma sto im je ciniti.

AL
alf
00:08 15.03.2018.

Ako zene ne zastiti hrvatski zakon, sigurno ih nece zastititi IK. Samo jos jedna dodatna birokracija koja zeli dobro zivjeti na grbaci siromasnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije