Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zemljišta propale tvrtke Nikice Valentića idu na procjenu 3. rujna, a onda na "bubanj"

Sudske odluke objavljene u ponedjeljak uslijedile su nakon prodaje poslovnih prostora i suvlaničkih dijelova Nive Inženjeringa u zgradama u zagrebačkoj Bleiwesovoj i Grahorovoj ulici te na Petretićevu trgu i u središtu Zaprešića.
10. lipnja 2019. u 14:24 2 komentara 380 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu za 3. rujna zakazao je ročište za procjenu vrijednosti više od 22 hektara ili gotovo 225.000 kvadratnih metara zemljišta Nive inženjeringa, tvrtke u stečaju koju je osnovala Niva d.d. kojoj je na čelu bio bivši premijer Nikica Valentić, a nakon procjene naknadnim će se zaključkom utvrditi način i uvjeti prodaje navedenih nekretnina.

Spomen kuća Josipa Stadlera u Rasadničkoj ulici u Slavonskom Brodu - Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju Prijeti im stečaj Župa duguje 303.852 kuna: 'Župnik je često tražio da nešto uplaćujemo'

Zemljište koje ide na "bubanj" u zemljišnim se knjigama vodi kao oranice i livade u okolici gospodarske zone Jalševec kraj Jastrebarskog, nad tim nekretninama razlučno pravo imaju vjerovnici, a na ročištu za procjenu zainteresiranima će biti omogućeno da se izjasne o vrijednosti nekretnina.

Sudske odluke objavljene u ponedjeljak uslijedile su nakon prodaje poslovnih prostora i suvlaničkih dijelova Nive Inženjeringa u zgradama u zagrebačkoj Bleiwesovoj i Grahorovoj ulici te na Petretićevu trgu i u središtu Zaprešića.

Prije toga, u ožujku prošle godine doneseno rješenje o prodaji prvih nekretnina Niva inženjeringa u stečaju - zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine od oko 58.000 kvadrata od kojih je jedno planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište. Na tim zemljištima procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna razlučna prava imala su neki od najvećih vjerovnika Nive Inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja. Osim toga bila je oglašena i prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

info.BIZ PROMO Svi podaci potrebni za kvalitetno donošenje poslovnih odluka dostupni na jednom mjestu

Nakon toga, lani u lipnju bila su donesena i rješenja o prodaji tridesetak parkirnih mjesta u garaži zgrade u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, donedavnom sjedištu Niva inženjeringa, tržišne vrijednosti od oko 4,5 milijuna kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon što je u lipnju 2017. otvoren stečajni postupak na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb. Prije toga, u listopadu 2016. bio je obustavljen skraćeni stečajni postupak pokrenut na prijedlog Financijske agencije (Fine) budući da je bilo utvrđeno da Niva inženjering ima imovine kojom se mogu namiriti njegovi vjerovnici.

Stečaj još jednom odgođen Sutkinja Ugrin povjerovala da bi 3. maj mogao nastaviti s radom uz financijsku pomoć države

Prema navodima Fine iz zahtjeva za provedbu skraćenog stečajnog postupka iz kolovoza 2016. Niva inženjering je tada imala neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od oko 5,5 milijuna kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dana.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta, u rujnu 2017. utvrđene su i tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna. Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • Avatar Tippler
    Tippler:

    nesposobnjaković, INA učenik ... on i Špiljak, odkidali od usta ali tuđih ...