Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stečaj još jednom odgođen

Sutkinja Ugrin povjerovala da bi 3. maj mogao nastaviti s radom uz financijsku pomoć države

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
05.06.2019.
u 19:19

3. maj ima pismo namjere za poslove vrijedne milijun eura za druga brodogradilišta, a ima posla i na dovršetku četiri novogradnje

Sutkinja Ljiljana Ugrin, koja vodi slučaj 3. maja, odobrila je još jednu odgodu pokretanja stečajnog postupka.

Unatoč tome što je račun blokiran dulje od 270 dana te što sami radnici priznaju da u brodogradilištu nema ni materijala ni novca za njegovu nabavu, sutkinja je, kako je sama objasnila, povjerovala u izglednost realizacije plana po kojem bi 3. maj nastavio raditi uz pomoć države na četiri broda koja su na njegovim dokovima. Čelnim ljudima škvera, sindikatima i Vladi tako je Ugrin dala još mjesec dana za dogovore o načinu financiranja završetka brodova.

Naime, riječki 3. maj ima pismo namjere za poslove vrijedne milijun eura za druga brodogradilišta, a ima posla i na dovršetku četiri novogradnje. Za dovršetak tih brodova potrebno je više od 100 milijuna eura, ali kako imaju sigurnog kupca, taj bi se ulog isplatio državi. Navodno su kanadski naručitelji koji su na kraju otkazali narudžbu dva bulka na kojima se počelo raditi i dalje zainteresirani da ih završe u Rijeci, a tu je i jedan brod Santiago koji je 3. maj radio vlastitim sredstvima. Ne manje važno, riječki škver uspio je zadržati većinu stručnih radnika pa je u tom kontekstu moguće nastaviti proizvodnju.

Stečaj bi ga pak oslobodio uzdi Uljanik grupe, koja sve dok se stečaj ne proglasi ostaje njegov vlasnik, što riječkom brodogradilištu sužava manevarski prostor i potencijal za privlačenje novih vlasnika i ulagača. Završetak ta četiri broda osigurao bi prihode nužne da se u Rijeci zadrži brodogradnja, ali Vlada mora reagirati promptno i odlučiti hoće li ili neće financirati taj pothvat. Dosad je iz proračuna otišlo 240 milijuna kuna za plaćanje jamstava vezanih uz brodove iz 3. maja, a dovršetkom tih brodova dio novca mogao bi se vratiti. Situacija je vrlo slična onoj s novogradnjom 500 za belgijskog naručitelja Jana de Nulla.

Država je platila svih gotovo milijardu kuna jamstava nakon što je belgijski naručitelj otkazao ugovor, ali iz Ministarstva gospodarstva može se čuti da se dogovor o kupnji tog broda ipak postigao te da je Jan de Null spreman platiti za taj brod jaružar oko 700 milijuna kuna, što bi značilo da bi se ipak dio novca vratio državi ako bi uložila u završetak broda, za što je potrebno oko 150 milijuna kuna. Treći maj je potentniji dio Uljanik grupe pa je izglednije da će ovu krizu preživjeti nego Uljanik, ali je i vrlo izgledno da će u jednom trenutku morati u stečaj.

Ključne riječi

Komentara 10

MO
moškov
12:06 05.06.2019.

Znaci 3.maj idecu stečaj 4.7. "dan borca "..simbolika...bolje bi bilo 27.7.".dan ustanka "...

Avatar alexandarkeller
alexandarkeller
13:04 05.06.2019.

Kinezi odgodili stečaj?

MM
Marko_Maras
12:18 05.06.2019.

Bilo bi lijepo kad bi 3. maj preživio, ali to mora biti bez ikakvih novih ulaganja države (tj. nas građana). Međutim, sve se bojim da je ovo samo produžetak agonije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije