Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Župa duguje 303.852 kuna: 'Župnik je često tražio da nešto uplaćujemo'

Dug je ostavio tadašnji župnik Pavao Mađarević, a sadašnji župnik Krunoslav Karas zatekao je dug po dolasku u kolovozu.
07. lipnja 2019. u 08:52 28 komentara 1296 prikaza
Spomen kuća Josipa Stadlera u Rasadničkoj ulici u Slavonskom Brodu - Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ranije ovog tjedna objavljeno je kako je Trgovački sud u Osijeku donio zaključak kojim se poziva vjerovnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije (BDM) u Slavonskom Brodu, koji je i podnio prijedlog za otvaranje stečaja, da u roku od osam dana dostavi valjane isprave "kojima će učiniti vjerojatnim postojanje svoje tražbine prema dužniku". 

Karlovački sud presudio je u korist dvojice tužitelja kojima noću smetaju zvona Kontradiktorna presuda Ušutkali zvonjavu crkve jer ne mogu spavati: 'To je kao da zabranite zvoniti Big Benu'

Sudska odluka uslijedila je nakon što je sredinom travnja objavljen oglas u kojem je navedeno da ukupan dug te župe, a na temelju rješenja Fine, iznosi 303.852 kune. U zahtjevu Fine za provedbu skraćenog stečajnog postupka navodi se i da ta brodska župa nema zaposlenih te ima otvoren račun i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci.

Kako danas pišu 24 sata, dug datira od 1999. godine kada je tijekom (do)gradnje crkvenih pripadajućih objekata i pastoralnog župnog centra u blagajni uzmanjkalo novca. Dug je ostavio tadašnji župnik Pavao Mađarević, a sadašnji župnik Krunoslav Karas zatekao je dug po dolasku u kolovozu.

Karas naglašava kako on nije stvorio dug te da ne može na to utjecati.

Sandra Perković na Hanžeku NAŠA NAJUSPJEŠNIJA ATLETIČARKA Je li joj Hrvatska dala dovoljno? Pročitajte što je sve dobila Sandra Perković

– Koliko sam po dolasku u župu upoznat, 1994. ili 1995. godine počela je gradnja i dogradnja crkve i pripadajućeg pastoralnog župnog centra. Radovi su stali 1999. jer više nije bilo novca i tada je i nastao dug i spor koji je sada na sudu. Prilikom dolaska na službu u župu lani u kolovozu na određeni način dano mi je do znanja da taj i takav dug postoji, ali i 'da će se to nastojati nekako riješiti'. Sudski spor s tim u vezi počeo je 2010., 2011. godine, našu župu u ovom predmetu zastupa i u naše ime vodi Nadbiskupija đakovačko-osječka. Ne znam kojoj firmi i kome se i duguje, navodno je više osoba ili firmi posrijedi ali, iskreno, ne znam njihova imena – rekao je Karas.

– Znam i sjećam se da je bivši župnik Pavao Mađarević tamo 90-ih godina često tražio od nas vjernika da stalno nešto uplaćujemo i plaćamo, stalno je želio nešto graditi i dograđivati. Nije mu bilo baš pravo ako nismo imali novca koji bi trebalo dati. Kada je tražio, više je nekako naređivao, bio je strog po tom pitanju – kazao je Ivan Z., jedini koji je od mještana Brodskog Vinogorja htio komentirati situaciju.

Brodski odvjetnik Petar Krnić, koji zastupa župu, rekao je da će u Nadbiskupiji idućih dana biti održan sastanak.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Zvjerinjak1
  Zvjerinjak1:

  Ovo je vijest koja se na portalima vrti već danima, a VL ju tek sada objavljuje. Pravi profesionalizam!

 • Avatar Radagast
  Radagast:

  Kako ovo vrlo novinarstvo ima potrebe non stop nešto gaditi vezano o Crkvi to nije normalno, doslovno školski primjer difamacije.

 • angeomihael:

  Toliko mržnje prema Crkvi.A pred smrt kad vide istinu svi zovu Svećenika i vrište od plača.