Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijeti im stečaj

Župa duguje 303.852 kuna: 'Župnik je često tražio da nešto uplaćujemo'

Spomen kuća Josipa Stadlera u Rasadničkoj ulici u Slavonskom Brodu - Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.06.2019.
u 08:52

Dug je ostavio tadašnji župnik Pavao Mađarević, a sadašnji župnik Krunoslav Karas zatekao je dug po dolasku u kolovozu.

Ranije ovog tjedna objavljeno je kako je Trgovački sud u Osijeku donio zaključak kojim se poziva vjerovnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije (BDM) u Slavonskom Brodu, koji je i podnio prijedlog za otvaranje stečaja, da u roku od osam dana dostavi valjane isprave "kojima će učiniti vjerojatnim postojanje svoje tražbine prema dužniku". 

Sudska odluka uslijedila je nakon što je sredinom travnja objavljen oglas u kojem je navedeno da ukupan dug te župe, a na temelju rješenja Fine, iznosi 303.852 kune. U zahtjevu Fine za provedbu skraćenog stečajnog postupka navodi se i da ta brodska župa nema zaposlenih te ima otvoren račun i oročen novac u jednoj komercijalnoj banci.

Kako danas pišu 24 sata, dug datira od 1999. godine kada je tijekom (do)gradnje crkvenih pripadajućih objekata i pastoralnog župnog centra u blagajni uzmanjkalo novca. Dug je ostavio tadašnji župnik Pavao Mađarević, a sadašnji župnik Krunoslav Karas zatekao je dug po dolasku u kolovozu.

Karas naglašava kako on nije stvorio dug te da ne može na to utjecati.

– Koliko sam po dolasku u župu upoznat, 1994. ili 1995. godine počela je gradnja i dogradnja crkve i pripadajućeg pastoralnog župnog centra. Radovi su stali 1999. jer više nije bilo novca i tada je i nastao dug i spor koji je sada na sudu. Prilikom dolaska na službu u župu lani u kolovozu na određeni način dano mi je do znanja da taj i takav dug postoji, ali i 'da će se to nastojati nekako riješiti'. Sudski spor s tim u vezi počeo je 2010., 2011. godine, našu župu u ovom predmetu zastupa i u naše ime vodi Nadbiskupija đakovačko-osječka. Ne znam kojoj firmi i kome se i duguje, navodno je više osoba ili firmi posrijedi ali, iskreno, ne znam njihova imena – rekao je Karas.

– Znam i sjećam se da je bivši župnik Pavao Mađarević tamo 90-ih godina često tražio od nas vjernika da stalno nešto uplaćujemo i plaćamo, stalno je želio nešto graditi i dograđivati. Nije mu bilo baš pravo ako nismo imali novca koji bi trebalo dati. Kada je tražio, više je nekako naređivao, bio je strog po tom pitanju – kazao je Ivan Z., jedini koji je od mještana Brodskog Vinogorja htio komentirati situaciju.

Brodski odvjetnik Petar Krnić, koji zastupa župu, rekao je da će u Nadbiskupiji idućih dana biti održan sastanak.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
09:48 07.06.2019.

Ovo je vijest koja se na portalima vrti već danima, a VL ju tek sada objavljuje. Pravi profesionalizam!

Avatar Radagast
Radagast
12:10 07.06.2019.

Kako ovo vrlo novinarstvo ima potrebe non stop nešto gaditi vezano o Crkvi to nije normalno, doslovno školski primjer difamacije.

AN
angeomihael
12:06 07.06.2019.

Toliko mržnje prema Crkvi.A pred smrt kad vide istinu svi zovu Svećenika i vrište od plača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije