Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera fimi media

Zeleni: Mladineo je izvlačio novac i na sanaciji Salonita

salonit (1)
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
22.11.2010.
u 16:47

Iz Udruge Eko Kvarner upozorili su da je s istragom poslovanja Fonda s Fimi medijom tek načet niz nepravilnosti koje se, po njihovim spoznajama, već dulje vrijeme događaju u Fondu

Nakon što je zbog zlouporabe položaja jutros u Zagrebu uhićen Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u ime Plavog foruma, mreže ekoloških i zavičajnih udruga s Jadrana, iz Udruge Eko Kvarner pozdravili su početak istrage nad poslovanjem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali ujedno i upozoriti da je s istragom poslovanja Fonda s Fimi medijom tek načet niz nepravilnosti koje se, po njihovim spoznajama, već dulje vrijeme događaju u tom Fondu.

- Udruge su još 2. kolovoza 2007. prvi put podnijele kaznenu prijavu u kojoj su jasno ukazale na niz zloupotreba koje se kroz veoma sporne metode zaštite okoliša i netransparentno odlučivanje o financiranju mnogih projekata jasno uočavaju u radu Fonda, kojemu je od 2004. na čelu danas uhapšeni Vinko Mladineo. Sve to najbolje je vidljivo u slučaju azbesta i tzv. sanacije tvornice Salonit u Vranjicu pored Splita, jer je na toj lokaciji, po našim spoznajama, do sada potrošeno više od 90 milijuna kuna za u potpunosti neadekvatne i nekvalitetne radove, suprotne europskoj i svjetskoj praksi sanacija lokaliteta ugroženih azbestom. Dodatno, na tom se slučaju pokazalo i da su se u Fondu zapošljavale osobe po stranačkom ključu (i to ne samo iz HDZ-a, nego i iz redova koalicijskih partnera), čime se kupovala podrška političara referentnih za zaštitu okoliša, dobro poznatih javnosti, navode iz Udruge Eko Kvarner te dodaju:

- Ovom prilikom moramo izraziti i naše strahovanje da će istraga, kao i mnogo puta do sada, ostati samo na toj aferi, jer je svakome tko iole bolje poznaje slučajeve mnogih tzv. sanacija (pogotovo u Dalmaciji) u potpunosti jasno da Vinko Mladineo te zloupotrebe nije radio sam, nego su u to umiješani i drugi visoki državni službenici, pa i sadašnji i bivši ministri o kojima se do sada nije govorilo u kontekstu afere Fimi media.

Udruge će u sljedećih nekoliko dana izaći s novim do sada neobjavljenim informacijama iz kojih će postati jasno da su iznosi "oprani" u manipulacijama sa sredstvima za zaštitu okoliša vjerojatno odmah iza iznosa "opranih" u manipulacijama s gradnjama cesta i autoesta u Hrvatskoj, tj. vjerojatno najveći od svih do sada otkrivenih. Sve to radimo s nadom da se ovaj put krađa i lopovluk neće moći sakriti pod tepih, jer najtragičnije u cijelom slučaju je to što kao posljedica lopovluka i krađe dolazi ne samo do novog zagađenja okoliša, nego i do bolesti i smrti mnogih naših sugrađana u desetljećima što slijede, stoji u priopćenju.

Komentara 8

SR
sta_reci
17:33 22.11.2010.

Psi laju, karavane prolaze ............. BRAVO HRVATSKA !

BA
barbara
17:57 22.11.2010.

Čini se da su žene slabo zastupljene u Remetincu. U kojem pravcu je sada krenulo? :)))

MO
Moskvich
17:20 22.11.2010.

Crkni mago dok trava naraste ko bi ih kaznio jadranka kosor ili Mladen bajić on radi što mu ona kaže aona mu neće reći da goni te kriminalce jer je to sve neni kadar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije