Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zbog porezne reforme županija će imati teškoća s proračunom'

Objektivno ćemo imati teškoća kod zatvaranja proračuna, odnosno relativno nedostatnu prihodnu stranu, koju ćemo vjerojatno morati kompenzirati određenim zaduženjima budući da slijedi preuzimanje ureda državne uprave koje će biti neto opterećenje, kaže Komadina.
14. listopada 2019. u 15:10 3 komentara 255 prikaza
Zagreb: Nakon sastanka Predsjedništva SDP-a Zlatko Komadina dao izjavu za medije
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je u ponedjeljak u Rijeci da će četvrti krug porezne reforme izravno utjecati na proračune lokalnih i regionalnih samouprava te da će i Primorsko-goranska županija imati teškoća s proračunom, ali će ih prevladati.

Zdravko Marić Gubitak prihoda Marić: Ima i loših primjera u kojima lokalna vlast novac ulaže u masu plaća

Komadina je na konferenciji za novinare rekao da u Primorsko-goranskoj županiji "nisu sretni s ovakvom poreznom reformom, ali će se snaći".

"Ovih dana imamo konzultacije i izrađujemo proračun za 2020.. Objektivno ćemo imati teškoća kod zatvaranja proračuna, odnosno relativno nedostatnu prihodnu stranu, koju ćemo vjerojatno morati kompenzirati određenim zaduženjima budući da slijedi preuzimanje ureda državne uprave koje će biti neto opterećenje. Imamo i zdravstvene ustanove, koje su dogovorile neto povećanje plaća - osam zdravstvenih ustanova s 2000 zaposlenih - što će, ako ne bude kompenzacijskih mjera od HZZO-a, rezultirati njihovim povećanim troškovima, koje mora namiriti osnivač, a to je županija", istaknuo je.

Zlatko Komadina | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Komadina smatra da će porezna reforma s mjerom poreznog rasterećenja plaća zaposlenika mlađih od 30 godina dobro doći mladima, ali ona donosi i mnoga otvorena pitanja, primjerice, što će biti s plaćama nakon 31. godine života, što će biti s različitim plaćama na istim poslovima kod, primjerice, ljudi u dobi od 31 i 26 godina.

"No, jasno je, a to je pokazao i izračun Hrvatske zajednice županija, da će proračuni lokalnih samouprava pasti za 800 milijuna kuna, što je oko šest posto proračuna gradova, općina i županija", rekao je te dodao da će, po procjenama, u Primorsko-goranskoj županiji to biti oko 12 milijuna kuna.

BORBA ZA PANTOVČAK Kandidatura Milanovića homogenizirala podijeljeni SDP: Od ovih županija se najviše očekuje

Po njegovim riječima, županija će zbog porezne reforme izgubiti 12 milijuna kuna pa će se vjerojatno morati polako smanjivati rashodi za donacije, transfere i drugo, primjerice, iznosi za raspisane natječaje.

To se ipak neće vidjeti u padu prihoda jer će biti ostvaren realni rast pa će se ta svota 'tako ispeglati', objasnio je i dodao da bi županija, da nema porezne reforme, ostvarila plus od 12 milijuna kuna. 

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
  • Bruno_Bear1:

    Druže komadina došlo je vrijeme da lokalni šerifi troše koliko imaju, a ne da samo uzimaju i terete gospodarstvo, naročito se to tiče za mafijaše Rijeke. .

  • modovisisajteMaraschino:

    porezna reforma je problem a ne masa uhljeba

  • stric2:

    ...zašto nas novine nikad ne "počaste" slikom vile u Opatiji koja je u vlasništvu druga "pojavu osuditi-druga spasiti" komadine ... vikendica ministra Marića uz ovu vilu izgleda kao autobusno stajalište...