Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oprez, snima se sve

Zbog kradljivaca drva i zaštitnih ograda u šumama postavljen videonadzor

02.12.2015., Karlovac - Kako bi sprijecili i smanjili kradu drva tvrtka Hrvatske sume postavila videonadzor u svojim sumama. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/2
07.12.2015.
u 19:22

Kubični metar hrasta na crno se prodaje za 1200 kuna, a lopovi u samo jednom kamionu odvezu 20 metara

– Uhvatio sam ga na djelu, ali dok sam dozvao policiji, već je bilo kasno, oni su pobjegli u svom kamionu. Znam tko su kradljivci u mojoj šumi, vidjeli su ih i susjedi, u dva navrata pokrala me ista banda, a ja ne mogu ništa. Osim što ih moram zateći u krađi, prijaviti policiji, moram imati i dokaze i onda ih tužiti privatnom tužbom. To je nemoguća misija – kaže nam Karlovčanin Josip kojem su nedavno ukradena drva.

Treba još kamera

Na meti lopova nisu samo privatne šume već i one državne, zbog čega su neke podružnice Hrvatskih šuma postavile na lokacijama svojih šumskih stovarišta videonadzor. Riječ je o pilot-projektu kojim se treba spriječiti krađa drva. Na ulazu u šume koje su pod videonadzorom postoji obavijest, tako da se kradljivci ne mogu izgovarati da nisu znali da ih se snima. Videonazdor prva je postavila karlovačka podružnica Uprave šuma.


– Krađe su češće uz naseljena mjesta. Najviše ih je oko Karlovca, Duge Rese, Draganića i Jastrebarskog. Imamo dovoljan broj kamera postavljenih po svim šumarijama na području naše Uprave, a skrbimo o nešto više od 80.000 hektara šume koja se prostire od granice sa Slovenijom do granice s Bosnom i Hercegovinom. U tijekom je i postupak nabave dodatnih kamera koje snimaju promet drvne mase u šumama. Kamere imamo već pola godine, a rezultati su vidljivi. S policijom dobro surađujemo – kazao je Davorin Andrijašević, voditelj karlovačke podružnice Uprave šuma.

Ukradena drvna masa plijeni se i vraća Hrvatskim šumama ili se vodi postupak na sudu.
– Po šumama se kradu drvna masa, ali i željezne ograde koje koristimo u fazi prirodne obnove stabala. Krade se jednako u svim godišnjim dobima, a na kamerama se, osim kradljivaca, vide i oni koji bacaju smeće u šumu – dodaje Andrijašević.


Poznaju granice

Samo kamere neće pomoći da se broj krađa smanji, jer zarada je velika i često se ovim "poslom" bave isti ljudi. Iako završe na sudu i budu kažnjeni, vraćaju se u krađu.
Na crnom tržištu kradljivci mogu jedan kubični metar hrasta prodati za 1200 kuna, a kamionom iz šume izvuku samo u jednoj 'rundi' po 20 kubika drveta. 
– Carinska kontrola na prometnicama može pomoći u hvatanju kradljivaca, jer oni mogu zaplijeniti svu drvnu masu koju zateknu u prometu bez valjane dokumentacije – kaže Andrijašević.
Na taj način bili bi uhvaćeni i oni koji kradu u privatnim šumama te kradljivci šuma u vlasništvu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUDI).

– Začudili biste se što sve ti kradljivci znaju. Očito su se informirali i točno znaju gdje su granice kojih šuma, jer sve češće kradu po šumama koje su u vlasništvu DUDI-ja, a koje nitko ne čuva. Oni vjerojatno i ne znaju gdje su sve njihove šume, koliko ih je i tko ih potkrada, niti to pokušavaju spriječiti i to je raj za kradljivce – kaže nam Josip s početka priče.

Do kraja kolovoza ove godine na području kojim gospodare Hrvatske šume ukradeno je ukupno 6355,14 kubičnih metara drvne mase. Šteta je četiri milijuna kuna.

U ovoj godini najveće su količine drva ukradene na području Uprave šuma koprivničke podružnice.

Trend je da krađe posljednjih godina rastu, a područja s najviše prijavljenih šteta se mijenjaju. Primjerice, prošle godine najviše je šteta bilo prijavljeno u Upravi šuma Sisak. Dugo je godina Međimurje bilo na prvome mjestu po broju krađa, kažu u Hrvatskim šumama. 

>> U prva dva mjeseca više krađa drva nego cijele 2009. godine 

Komentara 8

ST
strsljen2013
20:51 07.12.2015.

Nevjerujem da je zbog kradljivaca jer drveća znaju iz šume i odšetati susjedu u dvorište.

TO
tolitol
21:20 07.12.2015.

Konačno su se dosjetili.

GL
GlogovKolac
05:57 08.12.2015.

A dobro...Sad su im postavili i kamere da i njih pokradu :) :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije